/WebProg-2012/Gyakorlat8

A MathWikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Zrimay (vitalap | szerkesztései) 2012. október 25., 13:21-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Adatbázis-kezelés, 2.

A randomdata.csv fájl tartalmazza mintegy 200 amerikai nevű és születési helyű, de (mivel itt tanulnak) magyar telefonszámmal rendelkező diák adatait (az egyes személyek új sorban vannak, a konkrét adataik pedig vesszővel vannak elválasztva).

Aki ott volt előadáson, vagy múlt gyakorlaton, az nekiláthat a feladatoknak, a többiek olvasgassák az előadás diáit, és utána lássanak hozzá (talán először inkább az előző gyakorlat anyagát kéne megnézni).

 • Feladatok:
  1. Hozzunk létre egy amerikaiak.db adatbázist!
  2. Egy python kód segítségével pakoljuk bele a diákjaink adatait. Segítségképpen: a csv fájl első sorában található a címsor, tehát onnan tudjátok meg milyen adatok vannak (pl. név, cím, stb.)
 • Ezek után játsszunk az adatokkal:
  1. Keressük ki azokat az embereket, akik mobiltelefonszámot adtak meg! (20-as, 30-as vagy 70-es "körzetszám")
  2. Van-e olyan diák, akivel egy napon van a születésnapod? Ha nincs konkrétan ugyanazon a napon született, akkor listázd ki a veled azonos hónapban születetteket, és keresd meg, ki született hozzád a legközelebbi napon! Ezt is jó lenne python kóddal, nem csak ránézésre... (az év persze nem számít, csak a szülinap)
  3. Állítsd vezetéknevük szerint abc-sorrendbe a személyeket!
  4. "Szorgalmi": Keresd ki a nőnemű hallgatókat! Tipp: interneten keress amerikai keresztneveket, aminek segítségével szintén egy python kóddal ki tudod őket válogatni az adatbázisból.
 • Ha ez mind kész, csinálj egy honlapot, ahol a fenti feladatokat egy form segítségével tudja végrehajtani az oldalra látogató!
 • Ezek után lehet bűvölni az előadáson látott python fájlokat, hogy használhassuk a nagyháziban!

Segéd linkek

Személyes eszközök