Az SSH és SCP parancsok

A MathWikiből
(Változatok közti eltérés)
28. sor: 28. sor:
 
*#'''euler'''
 
*#'''euler'''
 
== Az scp ==
 
== Az scp ==
Most is csak akkor érdekes ez ,ha Linuxos gépen vagy (Windows esetén lásd [[WinScp használata|WinScp használatát]]. Az <tt>scp</tt> (secure copy) hasonló a <tt>cp</tt> parancshoz, a különbség itt az, hogy nem a gépen belül másolsz innen-oda hanem két külön gép közt. Ssh-t használja az adatok átmásolásához, igy teljesen biztonságos.
+
Most is csak akkor érdekes ez ,ha Linuxos gépen vagy (Windows esetén lásd [[WinScp használata|WinScp használatát]]). Az <tt>scp</tt> (secure copy) hasonló a <tt>cp</tt> parancshoz, a különbség itt az, hogy nem a gépen belül másolsz innen-oda hanem két külön gép közt. Ssh-t használja az adatok átmásolásához, igy teljesen biztonságos.  
  
 +
=== Használata ===
 +
A következő képp kell a terminálablakba a parancsot beirni:
 +
*'''<tt>scp honnan név@gép: hova</tt>''' vagy
 +
*'''<tt>scp név@gép: honnan hova</tt>'''
 +
Fontos, hogy a szóközök is ott legyenek!
  
 
--[[User:Istvanko|Istvanko]]
 
--[[User:Istvanko|Istvanko]]

A lap 2006. december 11., 11:18-kori változata

Tartalomjegyzék

Az ssh

Mire használhatom

Épp nem vagy a laborban, de beszeretnél jelentkezni a benti felhasználódra és van Linux a gépeden meg internet kapcsolatod, akkor az ssh paranccsal ezt megteheted. Persze bármely más gépre is be tudsz jelentkezni. Ha csak Windows-od van, akkor a puttyot kell használni .

Használata

Az omnibuszos login-edre való belépéshez egy terminálablakba az

 • ssh loginneved@omnibus.math.be.hu vagy
 • ssh omnibus.math.be.hu -l loginneved

parancssort kell beírni. Utána kéri a Linuxos jelszavadat és már bent is vagy.

Kilépéshez az exit vagy logout parancsok használhatók. Visszaigazol, hogy kiléptél és ismét azon a gépen vagy melyről bejelentkeztél.

Megjegyzés: Amelyikre be-ssh-ztál arról is tudsz tovább másra belépni kedved szerint. Kilépéskor pedig nyílván csak a "legbelsőből" lép ki.

Sikeres belépés után

 • Innentől kezdve ugyanolyan mintha bent ülnél a gép előtt. Parancsok ugyanazok, tehát pl. ls-sel kilistázod a benti géped tartalmát, programok is ugyanúgy indulnak. Egy dologra kell csak figyelni:
  Ha egyszerre több programot is akarsz futtatni, akkor a parancs végén mindig legyen ott a &-jel, mert csak ebből a terminálablakból lehet az ottani dolgokat elindítani.
 • -X opció: Ha nem sikerül grafikus alkalmazást megnyitni a távoli szerverről, akkor az ssh után egy szóközzel ezt beírva elvben rendbe kell jöjjön. Ez felel meg az XMing-nek Windows alatt.
 • Elképzelhető, hogy lassan fog reagálni, mert lassú a neted vagy az omnibus nagyon leterhelt, esetleg lehet próbálkozni a kódolás megváltoztatásával a -c blowfish opcióval. Ez allitólag gyorsabb, mint ami alapból be van állitva (ú.n. 3des)
 • Rengeteg egyéb opcióról lehet még olvasni a man ssh-ban (angolul, nehezen érthető).
 • Az intézeti gépek nevei:
  1. omnibus
  2. csusza
  3. euler

Az scp

Most is csak akkor érdekes ez ,ha Linuxos gépen vagy (Windows esetén lásd WinScp használatát). Az scp (secure copy) hasonló a cp parancshoz, a különbség itt az, hogy nem a gépen belül másolsz innen-oda hanem két külön gép közt. Ssh-t használja az adatok átmásolásához, igy teljesen biztonságos.

=== Használata ===

A következő képp kell a terminálablakba a parancsot beirni:

 • scp honnan név@gép: hova vagy
 • scp név@gép: honnan hova

Fontos, hogy a szóközök is ott legyenek!

--Istvanko

Személyes eszközök