Az SSH és SCP parancsok

A MathWikiből
(Változatok közti eltérés)
 
(2 szerkesztő 28 közbeeső változata nincs mutatva)
1. sor: 1. sor:
 
__TOC__
 
__TOC__
 
== Az ssh ==
 
== Az ssh ==
=== Mire használhatom ===
+
=== Mire használható ===
Épp nem vagy a laborban, de beszeretnél jelentkezni a benti felhasználódra és van Linux a gépeden meg internet kapcsolatad, akkor az <tt>ssh</tt> paranccsal ezt megteheted. Persze bármely más gépre is be tudsz jelentkezni. Ha csak Windows-od van, akkor használd a [[puttyot]].  
+
Épp nem vagy a laborban, de beszeretnél jelentkezni a benti felhasználódra és van Linux a gépeden meg internet kapcsolatod, akkor az <tt>ssh</tt> paranccsal ezt megteheted. Persze bármely más gépre is be tudsz jelentkezni. Ha csak Windows-od van, akkor a [[putty használata|puttyot]] kell használni .  
  
 
=== Használata ===
 
=== Használata ===
10. sor: 10. sor:
 
parancssort kell beírni. Utána kéri a Linuxos jelszavadat és már bent is vagy.
 
parancssort kell beírni. Utána kéri a Linuxos jelszavadat és már bent is vagy.
  
Kilépéshez az <tt>exit</tt> vagy <tt>logout</tt> parancsok használhatók. Visszaigazol, hogy kiléptél és ismét azon a gépen vagy melyről bejelentkeztél.
+
Kilépéshez <tt>CTRL-d</tt> a leggyorsabb, az <tt>exit</tt> vagy <tt>logout</tt> parancsok is használhatók. Visszaigazol, hogy kiléptél és ismét azon a gépen vagy melyről bejelentkeztél.  
 +
 
 +
Megjegyzés: Amelyikre be-ssh-ztál arról is tudsz tovább másra belépni kedved szerint. Kilépéskor pedig nyílván csak a "legbelsőből" lép ki. 
 +
 
 +
=== Sikeres belépés után ===
 +
*Innentől kezdve ugyanolyan mintha bent ülnél a gép előtt. Parancsok ugyanazok, tehát pl. <tt>ls</tt>-sel kilistázod a benti géped tartalmát, programok is ugyanúgy indulnak. Egy dologra kell csak figyelni:<br>''Ha egyszerre több programot is akarsz futtatni'', akkor a parancs végén mindig legyen ott a &-jel, mert csak ebből a terminálablakból lehet az ottani dolgokat elindítani.
 +
 
 +
*'''<tt>-X</tt>''' opció: Ha nem sikerül grafikus alkalmazást megnyitni a távoli szerverről, akkor az <tt>ssh</tt> után egy szóközzel ezt beírva elvben rendbe kell jöjjön. Ez felel meg az [[XMing használata, grafikus felület emuláció Windows alatt|XMing-nek]] Windows alatt.
 +
 
 +
*Elképzelhető, hogy lassan fog reagálni, mert lassú a neted vagy az omnibus nagyon leterhelt, esetleg lehet próbálkozni a kódolás megváltoztatásával a <br>'''<tt>-c blowfish</tt>''' opcióval. Ez allitólag gyorsabb, mint ami alapból be van állítva (ú.n. <tt>3des</tt>)
 +
 
 +
*Rengeteg egyéb opcióról lehet még olvasni a  '''<tt>man ssh</tt>'''-ban (angolul, nehezen érthető).
 +
 
 +
*Az intézeti gépek nevei:
 +
*#'''omnibus''': erről mennek a laborban a gépek
 +
*#'''csusza''': erre kintről lehet belélpni, pl. tex fájlt fordítani bent
 +
*#'''euler''': geometria tanszék gépe
 +
 
 +
== Az scp ==
 +
=== Mire használható ===
 +
Most is csak akkor érdekes ez , ha Linuxos gépen vagy (Windows esetén lásd [[WinScp használata|WinScp használatát]]). Az <tt>scp</tt> (secure copy) hasonló a <tt>cp</tt> parancshoz, a különbség itt az, hogy nem a gépen belül másolsz innen-oda hanem két külön gép közt. Ssh-t használja az adatok átmásolásához, így teljesen biztonságos.
 +
 
 +
=== Használata ===
 +
A következő képp kell a terminálablakba a parancsot beirni:
 +
*'''<tt>scp honnan név@gép:hova</tt>''' vagy
 +
*'''<tt>scp név@gép:honnan hova</tt>'''
 +
Fontos, hogy a szóköz csak a megfelelő helyen legyen!
 +
 
 +
Egy-két opciója
 +
*'''<tt>-l</tt>''' : Kbit/s -ban lehet korlátozni a letöltés sbességét.
 +
*'''<tt>-r</tt>''' : rekurzívan teljes mappát lehet átmásolni
 +
*A többihez, olvasd el a manuálját ('''<tt>man scp</tt>''')
 +
 
 +
--[[User:Istvanko|Istvanko]]

A lap jelenlegi, 2006. december 12., 21:17-kori változata

Tartalomjegyzék

Az ssh

Mire használható

Épp nem vagy a laborban, de beszeretnél jelentkezni a benti felhasználódra és van Linux a gépeden meg internet kapcsolatod, akkor az ssh paranccsal ezt megteheted. Persze bármely más gépre is be tudsz jelentkezni. Ha csak Windows-od van, akkor a puttyot kell használni .

Használata

Az omnibuszos login-edre való belépéshez egy terminálablakba az

 • ssh loginneved@omnibus.math.be.hu vagy
 • ssh omnibus.math.be.hu -l loginneved

parancssort kell beírni. Utána kéri a Linuxos jelszavadat és már bent is vagy.

Kilépéshez CTRL-d a leggyorsabb, az exit vagy logout parancsok is használhatók. Visszaigazol, hogy kiléptél és ismét azon a gépen vagy melyről bejelentkeztél.

Megjegyzés: Amelyikre be-ssh-ztál arról is tudsz tovább másra belépni kedved szerint. Kilépéskor pedig nyílván csak a "legbelsőből" lép ki.

Sikeres belépés után

 • Innentől kezdve ugyanolyan mintha bent ülnél a gép előtt. Parancsok ugyanazok, tehát pl. ls-sel kilistázod a benti géped tartalmát, programok is ugyanúgy indulnak. Egy dologra kell csak figyelni:
  Ha egyszerre több programot is akarsz futtatni, akkor a parancs végén mindig legyen ott a &-jel, mert csak ebből a terminálablakból lehet az ottani dolgokat elindítani.
 • -X opció: Ha nem sikerül grafikus alkalmazást megnyitni a távoli szerverről, akkor az ssh után egy szóközzel ezt beírva elvben rendbe kell jöjjön. Ez felel meg az XMing-nek Windows alatt.
 • Elképzelhető, hogy lassan fog reagálni, mert lassú a neted vagy az omnibus nagyon leterhelt, esetleg lehet próbálkozni a kódolás megváltoztatásával a
  -c blowfish opcióval. Ez allitólag gyorsabb, mint ami alapból be van állítva (ú.n. 3des)
 • Rengeteg egyéb opcióról lehet még olvasni a man ssh-ban (angolul, nehezen érthető).
 • Az intézeti gépek nevei:
  1. omnibus: erről mennek a laborban a gépek
  2. csusza: erre kintről lehet belélpni, pl. tex fájlt fordítani bent
  3. euler: geometria tanszék gépe

Az scp

Mire használható

Most is csak akkor érdekes ez , ha Linuxos gépen vagy (Windows esetén lásd WinScp használatát). Az scp (secure copy) hasonló a cp parancshoz, a különbség itt az, hogy nem a gépen belül másolsz innen-oda hanem két külön gép közt. Ssh-t használja az adatok átmásolásához, így teljesen biztonságos.

Használata

A következő képp kell a terminálablakba a parancsot beirni:

 • scp honnan név@gép:hova vagy
 • scp név@gép:honnan hova

Fontos, hogy a szóköz csak a megfelelő helyen legyen!

Egy-két opciója

 • -l : Kbit/s -ban lehet korlátozni a letöltés sbességét.
 • -r : rekurzívan teljes mappát lehet átmásolni
 • A többihez, olvasd el a manuálját (man scp)

--Istvanko

Személyes eszközök