Az SSH és SCP parancsok

A MathWikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Istvanko (vitalap | szerkesztései) 2006. december 10., 21:34-kor történt szerkesztése után volt.

Tartalomjegyzék

Az ssh

Mire használhatom

Épp nem vagy a laborban, de beszeretnél jelentkezni a benti felhasználódra és van Linux a gépeden meg internet kapcsolatod, akkor az ssh paranccsal ezt megteheted. Persze bármely más gépre is be tudsz jelentkezni. Ha csak Windows-od van, akkor a puttyot kell használni .

Használata

Az omnibuszos login-edre való belépéshez egy terminálablakba az

  • ssh loginneved@omnibus.math.be.hu vagy
  • ssh omnibus.math.be.hu -l loginneved

parancssort kell beírni. Utána kéri a Linuxos jelszavadat és már bent is vagy.

Kilépéshez az exit vagy logout parancsok használhatók. Visszaigazol, hogy kiléptél és ismét azon a gépen vagy melyről bejelentkeztél.

Megjegyzés: Amelyikre be-ssh-ztál arról is tudsz tovább másra belépni kedved szerint. Kilépéskor pedig nyílván csak a "legbelsőből" lép ki.

Ha már sikeresen beléptél

  • Innentől kezdve ugyanolyan mintha bent ülnél a gép előtt. Parancsok ugyanazok, tehát pl. ls-sel kilistázod a benti géped tartalmát, programok is ugyanúgy indulnak. Egy dologra kell csak figyelni:
    Ha egyszerre több programot is akarsz futtatni, akkor a parancs végén mindig legyen ott a &-jel, mert csak ebből a terminálablakból
  • -X opció: Ha nem sikerül grafikus alkalmazást megnyitni a távoli szerverről, akkor az ssh után egy szóközzel ezt beírva elvben rendbe kell jöjjön.
  • Egyéb
Személyes eszközök