Böngészés otthonról benti IP címmel

A MathWikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Morap (vitalap | szerkesztései) 2009. szeptember 29., 22:41-kor történt szerkesztése után volt.

Az alábbi módszerrel el lehet érni, hogy az omnibus gépen keresztül folyjon az otthoni böngészőben látott kommunikáció. Így el lehet otthonról érni például a MathSciNet-et is.

Tartalomjegyzék

Előkészületek Windows alól

Indítsunk egy putty-ot. Az egyszerűség kedvéért nem használok session-t. Írjuk be az omnibus.math.bme.hu címet a Host Name részhez:

http://www.math.bme.hu/~morap/putty/putty1.jpg

Kattintsunk a bal oldali listán az SSH részre, majd azon belül a Tunnels részre. Ezután írjuk be a 1080-as portot a Source port-hoz és kattintsunk a Dynamic gombra:

http://www.math.bme.hu/~morap/putty/putty2.jpg

Ezután kattintsunk az Add gombra. Ezt kell látnunk:

http://www.math.bme.hu/~morap/putty/putty3.jpg

Kattintsunk az Open gombra (ezzel létrehozzunk a kapcsolatot). Jelentkezzünk be a nevünkkel, írjuk be a jelszavunkat. Fontos, hogy a putty ablakban megnyíló terminál működjön (az a rész ahol parancsokat tudnánk kiadni), ne zárjuk be.

Előkészületek Linux alól

Linux alatt ehhez az ssh parancsnak kell a -D 1080 paramétert megadni, azaz ssh -D 1080 loginnev@omnibus.math.bme.hu, majd

Böngésző beállítása

A böngészőben, ftp programban (a passzív mód aktiválása után) pedig 127.0.0.1:1080 -as címet kell megadni SOCKS szervernek (4-es vagy 5-ös socks, mindegyik megy). Például firefox-ban kattintsunk a Szerkesztés, Beállítások menüpontra, majd válasszuk a Haladó pont alatt a Hálózat fület:

http://www.math.bme.hu/~morap/putty/bongeszo1.jpg

Ezután kattintsunk a Beállításokra, majd a kézi proxybeállítás alatt adjuk meg a 127.0.0.1-et SOCKS gépnek 1080-as porttal:

http://www.math.bme.hu/~morap/putty/bongeszo2.jpg

Ha Ha a putty-ot becsukjuk, akkor megszakad a kapcsolat, és a böngészőt is vissza kell állítani "Nincs proxy"-ra, ha megint szeretnénk normálisan internetezni vele.

Tesztelés =

A Start menü futtatás alatt adjuk ki a következő parancsot: ping omnibus.math.bme.hu

http://www.math.bme.hu/~morap/putty/ping1.jpg

Nézzük meg a böngészőben a http://www.whatsmyip.org címet. Ha minden jól megy, akkor a ping által és az oldal által kiírt IP címnek egyeznie kell:

http://www.math.bme.hu/~morap/putty/ping2.jpg

Nem baj, ha az omnibus-tól nem érkezik válasz (valószínűleg a túl szigorú tűzfala nem engedi válaszolni a ping-re).

Személyes eszközök