Billentyűzet kiosztás

A MathWikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Wlaci (vitalap | szerkesztései) 2006. december 11., 17:00-kor történt szerkesztése után volt.

Tartalomjegyzék

Az első lépések

 1. A billentyűzet kiosztás beállításaihoz kattintsunk jobb gombbal Linux operációs rendszerben a képernyő jobb alsó sarkában látható zászló ikonra.
 2. Válasszuk a Beállítások menüpontot.
Ekkor felnyílik Billentyűzetkiosztás-kapcsoló beállítások ablak.


Nyelv/billentyűzet kiosztás beállítása

Listában szereplő nyelv/billentyűzet kiosztás beállítása

 • A Kiosztások fül alatt kattintsunk a kívánt nyelvre, és az ablak jobb oldalán található fel, le nyilakkal mozgassuk a lista tetejére, majd kattintsunk a Bezárás gombra.
FONTOS: A lista tetején lévő billentyűzet kiosztás mindig az aktív!


Listában nem szereplő nyelv/billentyűzet kiosztás beállítása

 1. Amennyiben az általunk beállítani kívánt nyelv nincs ebben a listában, úgy kattintsunk a +Hozzáadás gombra. (Felnyílik egy új ablak, ahol új nyelvet adhatunk a listánkhoz.)
 2. Válasszuk ki a kívánt nyelvet -> kattintsunk a nyelv előtt található kis háromszögre. (Láthatjuk azon országokat, ahol az adott nyelvet használják.)
 3. Válasszuk ki a kívánt országot is a kis háromszög segítségével. (Megjelenik a listában a már konkrét billentyűzetkiosztás.)
 4. Kattintsunk rá arra, amelyiket szeretnénk használni, majd az ablak alján található +Hozzáadás, majd a Bezárás gombra. (Megjelenik a listánkban a választott billentyűzetkiosztás, ezt a fent már leírt módon aktiválhatjuk.)


Nyelvek/billentyűzet kiosztások tulajdonságai

Ha egy adott nyelv tulajdonságaira vagyunk kiváncsiak, akkor a Billentyűzetkiosztás-kapcsoló beállítások ablakban kattintsunk az adott nyelvre, majd az ablak jobb oldalán lévő Tulajdonságok gombra.

Itt megjelnik a kiválasztott nyelv neve, címkéje, parancsa és ha szeretnénk 1. a zászló ikont módosítani, vagy 2. egy esetlegesen saját előre megszerkesztett zászlóval szeretnénk feltüntetni a kívánt nyelvet, akkor ezt is itt tehetjük meg.
 1. Kattintsunk a zászló ikonra, majd a felnyíló gnome-keyboard-applet ablak listájából válasszuk ki a nekünk megfelelőt: ráklikkelünk, mjad OK.
 2. A gnome-keyboard-applet ablakban kattintsunk a Böngészés gombra, majd a könyvtárfában keressük meg a képfile-t, kattintsunk rá -> Megnyitás -> OK -> Bezárás.


Nyelv törlése a listáról

Ha nem szeretnénk, hogy egy adott nyelvhez tartozó billentyűzetkiosztás a listánkban szerepeljen, akkor nagyon egyszerű a dolgunk:

Kattintsunk a listánkban a nem kívánt nyelvre, majd egyszerűen a Törlés gombra, és csiribú-csiribá, már is megszabadultunk a nemkívánt billyentyűzet kiosztástól.
(Ennek hasznosságáról a TIPPEK menüpont alatt olvashatsz.)


Egyéb beállítások

 1. Kattintsunk a Beállítások fülre a Billentyűzetkiosztás-kapcsoló beállítások ablakban.

Megadhatjuk a nyelvi megjelenítést:

 • Csak ZÁSZLÓ
 • Csak CÍMKE
 • ZÁSZLÓ és CÍMKE
Ezzel azt tudjuk beállítani, hogy mit lássunk a képernyő jobb alsó sarkában a billentyűzet kiosztás szignáljaként.


TIPPEK

Gyorsbillentyűk használata

Nyilván nem célszerű mindig ezeket a beállításokat elvégezni, ha egy másik billentyűzet kiosztást szeretnénk használni. Éppen ezért a váltást gyorsan végre tudjuk hajtani.

 • A Billentyűzetkiosztás-kapcsoló beállítások ablakban kattintsunk a Beállítások fülre, majd a Gyorsbillentyű megadása gombra.
 • Adjunk meg egy számunkra kényelmes és célszerű billyentyűzet kombinációt a gyorsváltáshoz.
 • Ha nem szeretnénk ezt az opciót megváltoztatni akkor nyomjunk Esc-et.
Személyes eszközök