Informatika1-2007/HaziFeladat

A MathWikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Morap (vitalap | szerkesztései) 2007. szeptember 28., 01:41-kor történt szerkesztése után volt.

A házi feladatok beadási határideje a következő gyakorlatot megelőző kedd éjfél.

Első házi feladat

Ennek a házi feladatnak a beadási határideje így: 2007. szeptember 25 éjfél.


A feladat a gyakorlatvezető címére egy e-mailt küldeni, amelynek tárgya megfelel a gyakorlaton megbeszélt konvencióknak (lásd még wiki). Az e-mail tartalma tetszőleges, de tartalmazzon egy csatolt fájlt is. A csatolt fájlba annak a levelezőprogramnak a nevét kell beleírni, amivel a házi be lett küldve.

Nem házi feladat, de fontos, hogy aki nem tudott belépni a Linuxba, keresse meg Gergi Miklóst (de előtte próbálja ki a H57-es laborban, hogy azóta se tud-e belépni. A laborba Tírisz-kártya nélkül kopogtatni kell, és a bentlévők beengednek). Gergi Miklósnak a 3. emeleten van a szobája, a folyosóra nem kell bemenni.

Második házi feladat

Házi feladatok – 3. hét

Leadási határidő: 2007. október 2. (kedd), 24h CEST

Küldjön csatolva egy Maple fáljt a gyakorlatvezetőjének, amelyben megoldja az alábbi feladatokat. Az emailt a math-os emailcíméről küldje el (ezzel elkerüljük az aláírni elfelejtett funnyboy27@valami.hu-ról jövő emaileket).

A házi feladat megoldásához ajánlott Maple-t telepíteni otthonra, illetve a H57-ben rendszeresen vannak hallgatók, akik kopogásra szívesen beengednek bárkit.

  1. Állítsa elő azon kettő hatványok halmazát, amelyek kisebbek, mint 106.
  2. Hányféle maradékot adhat a 3n mod 39? Sorolja fel ezeket a maradékokat (n természetes szám).
  3. Melyek azok az 1000-nél nem nagyobb természetes számok, amelyek 7-tel osztva 4-et, 3-mal osztva 2-t adnak maradékul?
  4. Adja meg a 107-ig szereplő összes ikerpímet! (Elegendő mindenhol a pár kisebbik tagját megadni.)
  5. Melyik n természetes számnál lesz először n! > 11n?


Segítségek:

Halmazok, listák generálásánál hasznos segítség lehet a seq függvény. Használata például:

[seq(i^2, i=1..10)]

A prímek tesztelésére az isprime függvény hassználható. A feltett gyakorlati anyagban van példa hozzá.

Az if utasítás után nem csak 1 feltétel állhat, az and szó segítségével több feltétel együttes bekövetkezését követelhetjük meg.

Még csak egy Maple óra volt, ezért nem kell mindent tökéletesen megoldani. A házi feladatban megkeresheti kézzel, hogy melyik kettőhatvány lesz nagyobb 106 -nál, de a halmazt (lehetőleg) a Maple-lel generálja.

És természetesen kommentezzen SHIFT+CTRL+J, illetve SHIFT+CTRL+K segítségével. Kevés munkával igényessé tehető a házi feladat.

Kritérium: A programokat csak csatolt fájlként lehet elküldeni, és elvárás, hogy ha az elején nyomunk egy restart gombot, majd soronkét lefuttatjuk, akkor a kívánt eredményt adja. (Ha megváltoztatunk egy sort, és nem futtatjuk le, akkor az eredménye nem változik.)

Személyes eszközök