Informatika1-2011/Hazi7

A MathWikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Zrimay (vitalap | szerkesztései) 2011. október 30., 18:20-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Weboldal (XHTML)

Gyakorlaton elkezdtük megcsinálni a BME-s honlapunkat, legalábbis a tartalmi részt. Ajánlom saját gépre a Komodo Edit nevű program feltelepítését, direkt forráskódok írására készítették, szépen kiszinezi a kódotokat, jobban átlátható az egész. Van Mac, Linux és Windows változata is.

A házi feladat első része az XHTML fájl befejezése, a következő feladatokkal:

 • Az oldal Rólad szóljon, ez a BME-TTK matematikus-hallgatójaként fenntartott weboldal lesz, minden hivatalos helyre (pl. önéletrajzok is) ezt tudjátok majd megadni.
 • Legyen benne:
 1. Legalább 3 darab oldal (ez 3 darab .html fájlt jelent, mondjuk egy kezdőoldal, egy órarendes oldal, egy sudoku-oldal)
 2. Bekezdések, címsorok
 3. Felsorolás
 4. Táblázat (pl. egy órarend erre nagyon alkalmas)
 5. Méretezett kép (rólad, vagy a kutyádról, vagy akármiről... rajzolhatsz is.)
 6. Linkek ide-oda (saját aloldalakra és vissza a főoldalra, google-re, stb.)
 7. Az oldal megnyitásakor legfölül ne "Cím", hanem valami értelmes cím jelenjen meg.
 • Nézni fogjuk a tartalmat is, tehát a Lorem Ipsum szöveget valami értelmesre cseréld le!
 • HA NEM SZABVÁNYOS AZ OLDAL, 0 PONT!! (de azért küldd be akkor is, ha piros a validátor, mert lehet, hogy csak elírás van benne, vagy olyan hiba, ami nem is az, én jobban tudom ezt, mint a validátor... és ha még határidő előtt beadod, akár segíteni is tudunk a hiba kijavításában!)
 • Ez a házi feladat "kötelező", mivel a következő gyakorlat is erre épül. Ráadásul a saját dolgotokat könnyítitek meg, ha már most rendesen megcsináljátok az oldalt, mert harmad-negyedévesen nem lesz sok kedvetek/időtök ezzel foglalkozni, de a weboldal majd kelleni fog.
 • Ezen a fájlon még SEMMILYEN formázást nem használunk, csak a nulladik szintű megjelenítés, tehát a tartalom és annak a struktúrája a fontos. (Persze, rakhattok bele formázásokat, színeket, stb., de akkor a következő gyakorlaton azt majd mind ki kell szedni, mert a CSS-fájlban lesz a megjelenéssel kapcsolatos összes információ...)

Ékezetek használata: a head-ben az utf-8 legyen beállítva (ez elvileg így is van), és a szövegszerkesztőt, amivel írjátok a html kódot, azt is át kell állítani UTF-8-ra!!

Amit el kell küldeni: a linket a honlapodra (nálam pl. ez lenne: http://math.bme.hu/~zrimay/).

BÁRMI kérdésetek van, nyugodtan írjatok, az info1házi e-mailre (csak a tárgyban jelezzétek, hogy kérdést írtok, mert akkor gyorsan megnézzük és válaszolunk), vagy bármelyikünknek személyesen. Ne az legyen, hogy utolsó pillanatban derül ki leadás előtt, hogy nem jó a záró tag, vagy nem tudtok belépni a mappátokba...

Személyes eszközök