Informatika1-2012/HF1-2

A MathWikiből
(Változatok közti eltérés)
 
(egy szerkesztő 20 közbeeső változata nincs mutatva)
1. sor: 1. sor:
'''1. feladat'''
+
'''Néhány instrukció'''
 +
# Minden feladat esetén (akkor is, ha külön output file az eredmény), rögzítsd az '''eredmenyek.txt''' file-ban a használt parancsot. Azon feladatok eredményeit, melyek külön output file-t nem generálnak, az '''eredmenyek.txt''' file-ba gyűjtsed.
 +
# Az '''eredmenyek.txt''' file-t nyugodtan létrehozhatod szövegszerkesztővel, tehát ctrl-c ctrl-v másolhatod bele a kapott eredményeket.
 +
# Az '''eredmenyek.txt''' file-nak külön nem követelem  meg formázását. Arra kérlek titeket, hogy jól olvashatóan tüntessétek fel, hogy mely feladatra, mi a helyes megoldásotok.
 +
# Minden feladatnál megfelelő shell parancsra (parancsokra) van szükség a megoldáshoz. Egyszerű leszámolás, vagy más eszköz (pl. excel) használatát nem tudom elfogadni.
 +
# A házi feladatokat az '''info1hazi KUKAC gmail PONT com''' cimre várjuk. Határidő mindig a következő gyakorlat előtti nap éjfél.
 +
# A levél mellékleteként küldd el a házi feladat megoldásodat.
 +
'''A feladat'''
  
* Az omnibus 2 szerveren listázd ki azon rendszerparancsokat, melyekre illik a "vim" string.
+
# Az omnibus2 szerveren listázd ki azon parancsokat, melyekre illik a "vim" string.
* A listázást irányítsd a "vim.txt" file-ba.
+
# A listázást irányítsd a '''vim.txt''' file-ba.
  
'''2. feladat'''
+
'''B feladat'''
  
* Töltsd le wget programmal az omnibus2 szerverre a következő file-t: [https://dl.dropbox.com/u/1100162/zh | zh eredmények]. A file az évfolyam 0. zh eredményeit tartalmazza. Az első oszlopban a neptun kódjaitokat, a másodikban az eredményeiteket találhatjátok. Az "NJM" a nem jelent meg rövidítése.
+
# Töltsd le wget programmal az omnibus2 szerverre a következő file-t: [https://dl.dropbox.com/u/1100162/zh | zh eredmények]. A file az évfolyam 0. zh eredményeit tartalmazza. Az első oszlopban a neptun kódjaitokat, a másodikban az eredményeiteket találhatjátok. Az '''NJM''' a nem jelent meg rövidítése.
* Azon feladatok eredményeit, melyek külön output file-t nem generálnak, az "eredmenyek.txt" file-ba gyűjtsed, melyben rögzítsd a kiadott parancsot is.
+
# Határozd meg az évfolyam '''létszámát'''.
* Minden feladatnál megfelelő shell parancsra (parancsokra) van szükség a megoldáshoz. Egyszerű leszámolást, vagy más eszköz (pl. excel) használatát nem tudjuk elfogadni.
+
# Keress rá a '''saját''' eredményedre. Ha nem szerepelsz a file-ban, mert egyáltalán nem kellett 0. zh-ra jelentkezned, akkor a '''W1FL1K''' Neptun kóddal dolgozz ebben a feladatban, illetve minden olyan feladatban, ahol a saját neptun kódodat kéne használnod.
* Határozd meg az évfolyam létszámát.
+
# Rendezd pontszám szerint '''csökkenő''' sorrendbe a file-t, a kimenetet irányítsd a '''zh_sorted.txt''' file-ba.
* Keress rá a saját eredményedre.
+
# Határozd meg a '''legjobb 20''' tanuló eredményét, a kimenetet irányítsd a '''zh_best_20.txt''' file-ba.
* Rendezd pontszám szerint csökkenő sorrendbe a file-t, a kimenetet irányítsd a "zh_sorted.txt" file-ba.
+
# Határozd meg a '''legrosszabb 20''' tanuló eredményét, a kimenetet irányítsd a '''zh_worst_20.txt''' file-ba.
* Határozd meg a legjobb 20 tanuló eredményét, a kimenetet irányítsd a "zh_best_20.txt" file-ba.
+
# Írd ki a veled '''azonosan teljesítők''', és saját magad pontszámát a '''zh_equal.txt''' file-ba.
* Határozd meg a legrosszabb 20 tanuló eredményét, a kimenetet irányítsd a "zh_worst_20.txt" file-ba.
+
# Keresd ki '''man''' parancs, vagy akár google segítségével, hogy a '''grep''' parancs '''-n''' kapcsolója mire használható.
* Írd ki a veled azonosan teljesítők, és saját magad pontszámát a "zh_equal.txt" file-ba
+
# Határozd meg az előző pont alapján a '''helyezésedet''' az évfolyamon. A helyezésed a veled holtversenyben ugyanannyi pontot érő tanulók között a sorrendben '''legelöl lévő''' sorszáma!
* Keresd ki "man" parancs, vagy akár google segítségével, hogy a "grep" parancs "-n" kapcsolója mire használható.
+
# Írd ki a '''náladnál jobban teljesítőket''' a '''zh_better.txt''' file-ba. Ha maximális pontot írtál, akkor ez a file üres lesz.
* Határozd meg az előző pont alapján a helyezésedet az évfolyamon. A helyezésed a veled holtversenyben ugyanannyi pontot érő tanulók között a sorrendben legelöl lévő sorszáma!
+
# Írd ki a '''náladnál rosszabban teljesítők''' adatait a '''zh_worse.txt''' file-ba. Ügyelj arra, hogy ebben a fájlban '''NE''' szerepeljenek a veled azonosan jól teljesítők.
* Írd ki a saját adataidat, valamint a náladnál jobban teljesítőket a "zh_better.txt" file-ba.
+
# Írd ki a bash history-t a '''history.txt''' file-ba.
* Írd ki a náladnál rosszabban teljesítők adatait a "zh_worse.txt" file-ba. Ügyelj arra, hogy ebben a fájlban NE szerepeljenek a veled azonosan jól teljesítők.
+
 
* Írd ki a bash history-t a "history.txt" file-ba.
+
 
* Az eredményeket tartalmazó "eredmenyek.txt", valamint kimenetként generálódott "zh_sorted.txt", "zh_best_20.txt", "zh_worst_20.txt" , "zh_better.txt" , "zh_worse.txt" , "zh_equal.txt""history.txt"
+
'''Elküldendő file-ok'''
 +
 
 +
# Az eredményeket tartalmazó '''eredmenyek.txt''', valamint kimenetként generálódott '''vim.txt''', '''zh_sorted.txt''', '''zh_best_20.txt''', '''zh_worst_20.txt''' , '''zh_better.txt''' , '''zh_worse.txt''' , '''zh_equal.txt''''''history.txt''' file-okat tömörítsd egy zip file-ba, melynek a '''HF1_NEPTUN.zip''' nevet add! A tömörített file-t küldd el a fent megadott e-mail címre.
 +
# '''Ne ess pánikba!''' Minden feladathoz elegek a gyakorlaton tanultak, ahol nem, ott ezt külön jeleztem.

A lap jelenlegi, 2012. szeptember 15., 18:01-kori változata

Néhány instrukció

 1. Minden feladat esetén (akkor is, ha külön output file az eredmény), rögzítsd az eredmenyek.txt file-ban a használt parancsot. Azon feladatok eredményeit, melyek külön output file-t nem generálnak, az eredmenyek.txt file-ba gyűjtsed.
 2. Az eredmenyek.txt file-t nyugodtan létrehozhatod szövegszerkesztővel, tehát ctrl-c ctrl-v másolhatod bele a kapott eredményeket.
 3. Az eredmenyek.txt file-nak külön nem követelem meg formázását. Arra kérlek titeket, hogy jól olvashatóan tüntessétek fel, hogy mely feladatra, mi a helyes megoldásotok.
 4. Minden feladatnál megfelelő shell parancsra (parancsokra) van szükség a megoldáshoz. Egyszerű leszámolás, vagy más eszköz (pl. excel) használatát nem tudom elfogadni.
 5. A házi feladatokat az info1hazi KUKAC gmail PONT com cimre várjuk. Határidő mindig a következő gyakorlat előtti nap éjfél.
 6. A levél mellékleteként küldd el a házi feladat megoldásodat.

A feladat

 1. Az omnibus2 szerveren listázd ki azon parancsokat, melyekre illik a "vim" string.
 2. A listázást irányítsd a vim.txt file-ba.

B feladat

 1. Töltsd le wget programmal az omnibus2 szerverre a következő file-t: | zh eredmények. A file az évfolyam 0. zh eredményeit tartalmazza. Az első oszlopban a neptun kódjaitokat, a másodikban az eredményeiteket találhatjátok. Az NJM a nem jelent meg rövidítése.
 2. Határozd meg az évfolyam létszámát.
 3. Keress rá a saját eredményedre. Ha nem szerepelsz a file-ban, mert egyáltalán nem kellett 0. zh-ra jelentkezned, akkor a W1FL1K Neptun kóddal dolgozz ebben a feladatban, illetve minden olyan feladatban, ahol a saját neptun kódodat kéne használnod.
 4. Rendezd pontszám szerint csökkenő sorrendbe a file-t, a kimenetet irányítsd a zh_sorted.txt file-ba.
 5. Határozd meg a legjobb 20 tanuló eredményét, a kimenetet irányítsd a zh_best_20.txt file-ba.
 6. Határozd meg a legrosszabb 20 tanuló eredményét, a kimenetet irányítsd a zh_worst_20.txt file-ba.
 7. Írd ki a veled azonosan teljesítők, és saját magad pontszámát a zh_equal.txt file-ba.
 8. Keresd ki man parancs, vagy akár google segítségével, hogy a grep parancs -n kapcsolója mire használható.
 9. Határozd meg az előző pont alapján a helyezésedet az évfolyamon. A helyezésed a veled holtversenyben ugyanannyi pontot érő tanulók között a sorrendben legelöl lévő sorszáma!
 10. Írd ki a náladnál jobban teljesítőket a zh_better.txt file-ba. Ha maximális pontot írtál, akkor ez a file üres lesz.
 11. Írd ki a náladnál rosszabban teljesítők adatait a zh_worse.txt file-ba. Ügyelj arra, hogy ebben a fájlban NE szerepeljenek a veled azonosan jól teljesítők.
 12. Írd ki a bash history-t a history.txt file-ba.


Elküldendő file-ok

 1. Az eredményeket tartalmazó eredmenyek.txt, valamint kimenetként generálódott vim.txt, zh_sorted.txt, zh_best_20.txt, zh_worst_20.txt , zh_better.txt , zh_worse.txt , zh_equal.txt, history.txt file-okat tömörítsd egy zip file-ba, melynek a HF1_NEPTUN.zip nevet add! A tömörített file-t küldd el a fent megadott e-mail címre.
 2. Ne ess pánikba! Minden feladathoz elegek a gyakorlaton tanultak, ahol nem, ott ezt külön jeleztem.
Személyes eszközök