Informatika1-2012/HF1-2

A MathWikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Rpalovics (vitalap | szerkesztései) 2012. szeptember 15., 19:01-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Néhány instrukció

 1. Minden feladat esetén (akkor is, ha külön output file az eredmény), rögzítsd az eredmenyek.txt file-ban a használt parancsot. Azon feladatok eredményeit, melyek külön output file-t nem generálnak, az eredmenyek.txt file-ba gyűjtsed.
 2. Az eredmenyek.txt file-t nyugodtan létrehozhatod szövegszerkesztővel, tehát ctrl-c ctrl-v másolhatod bele a kapott eredményeket.
 3. Az eredmenyek.txt file-nak külön nem követelem meg formázását. Arra kérlek titeket, hogy jól olvashatóan tüntessétek fel, hogy mely feladatra, mi a helyes megoldásotok.
 4. Minden feladatnál megfelelő shell parancsra (parancsokra) van szükség a megoldáshoz. Egyszerű leszámolás, vagy más eszköz (pl. excel) használatát nem tudom elfogadni.
 5. A házi feladatokat az info1hazi KUKAC gmail PONT com cimre várjuk. Határidő mindig a következő gyakorlat előtti nap éjfél.
 6. A levél mellékleteként küldd el a házi feladat megoldásodat.

A feladat

 1. Az omnibus2 szerveren listázd ki azon parancsokat, melyekre illik a "vim" string.
 2. A listázást irányítsd a vim.txt file-ba.

B feladat

 1. Töltsd le wget programmal az omnibus2 szerverre a következő file-t: | zh eredmények. A file az évfolyam 0. zh eredményeit tartalmazza. Az első oszlopban a neptun kódjaitokat, a másodikban az eredményeiteket találhatjátok. Az NJM a nem jelent meg rövidítése.
 2. Határozd meg az évfolyam létszámát.
 3. Keress rá a saját eredményedre. Ha nem szerepelsz a file-ban, mert egyáltalán nem kellett 0. zh-ra jelentkezned, akkor a W1FL1K Neptun kóddal dolgozz ebben a feladatban, illetve minden olyan feladatban, ahol a saját neptun kódodat kéne használnod.
 4. Rendezd pontszám szerint csökkenő sorrendbe a file-t, a kimenetet irányítsd a zh_sorted.txt file-ba.
 5. Határozd meg a legjobb 20 tanuló eredményét, a kimenetet irányítsd a zh_best_20.txt file-ba.
 6. Határozd meg a legrosszabb 20 tanuló eredményét, a kimenetet irányítsd a zh_worst_20.txt file-ba.
 7. Írd ki a veled azonosan teljesítők, és saját magad pontszámát a zh_equal.txt file-ba.
 8. Keresd ki man parancs, vagy akár google segítségével, hogy a grep parancs -n kapcsolója mire használható.
 9. Határozd meg az előző pont alapján a helyezésedet az évfolyamon. A helyezésed a veled holtversenyben ugyanannyi pontot érő tanulók között a sorrendben legelöl lévő sorszáma!
 10. Írd ki a náladnál jobban teljesítőket a zh_better.txt file-ba. Ha maximális pontot írtál, akkor ez a file üres lesz.
 11. Írd ki a náladnál rosszabban teljesítők adatait a zh_worse.txt file-ba. Ügyelj arra, hogy ebben a fájlban NE szerepeljenek a veled azonosan jól teljesítők.
 12. Írd ki a bash history-t a history.txt file-ba.


Elküldendő file-ok

 1. Az eredményeket tartalmazó eredmenyek.txt, valamint kimenetként generálódott vim.txt, zh_sorted.txt, zh_best_20.txt, zh_worst_20.txt , zh_better.txt , zh_worse.txt , zh_equal.txt, history.txt file-okat tömörítsd egy zip file-ba, melynek a HF1_NEPTUN.zip nevet add! A tömörített file-t küldd el a fent megadott e-mail címre.
 2. Ne ess pánikba! Minden feladathoz elegek a gyakorlaton tanultak, ahol nem, ott ezt külön jeleztem.
Személyes eszközök