Informatika1-2012/HF4

A MathWikiből
(Változatok közti eltérés)
(Bevezetés)
12. sor: 12. sor:
 
* bemenetként megkap két listát,
 
* bemenetként megkap két listát,
 
* kiszámolja a két lista Jaccard-távolságát,
 
* kiszámolja a két lista Jaccard-távolságát,
* nem dolgozik multiplicitással, tehát például a ['ferrari','mercedes','ferrari'] és ['mercedes','williams'] listák hasonlósága 1/3.
+
* nem dolgozik multiplicitással, tehát például a ['ferrari','mercedes','ferrari', 'mercedes'] és ['mercedes','williams','mercedes'] listák hasonlósága 1/3.
 
* A függvény neve legyen "jaccard_index".
 
* A függvény neve legyen "jaccard_index".
 
* Számítsd ki a függvénnyel a ['U2','Isis', 'Slash','sleepmakeswaves', 'Coldplay', 'Maybeshewill'] és ['Isis','Slash','Amplifier', 'Led Zeppelin', 'U2'] listák hasonlóságát!
 
* Számítsd ki a függvénnyel a ['U2','Isis', 'Slash','sleepmakeswaves', 'Coldplay', 'Maybeshewill'] és ['Isis','Slash','Amplifier', 'Led Zeppelin', 'U2'] listák hasonlóságát!
* Segítség: a gaykorlat "szószámláló" és "szótár összehasonlító" függvényeinél látott ötletek segíthetnek. Azonban a feladat nagyon sokféleképp megoldható, és ennek megfelelően sokféle jó megoldást el tudunk fogadni.
+
* Írj "jaccard_multi" függvényt, mely a metszet és únió számítása esetén a halmazok elemeit multiplicitással veszi figyelembe. Tehát az előző példára visszatérve: ['ferrari','mercedes','ferrari', 'mercedes'] és ['mercedes','williams','mercedes'] listák hasonlósága most 2/7.
 
+
* Segítség: a gyakorlat "szószámláló" és "szótár összehasonlító" függvényeinél látott ötletek segíthetnek. Azonban a feladat nagyon sokféleképp megoldható, és ennek megfelelően sokféle jó megoldást el tudunk fogadni.
*Általánosan az ún. "Tanimoto" hasonlóság adja meg (többek között) két halmaz hasonlóságát. A és B halmazok hasonlósága ebben az esetben a következő [ http://upload.wikimedia.org/math/6/b/2/6b260afdf37ef02644acc4870a233d25.png| T(A,B) ].
+

A lap 2012. október 7., 15:52-kori változata

Bevezetés

Gyakori feladat, hogy két halmazról kell eldöntenünk, mennyire "hasonlóak". Például:

 • meg kell mondanunk, hogy két vásárló mennyire vett azonos termékeket
 • két ember mennyire olvas hasonló könyvket, hallgat azonos zenét, ...

Az alapfeladat, hogy eldöntsük Sage-ben két listáról, hogy "mennyire tartalmaznak azonos elemeket".(A listák egy-egy matematikai értelemben vett halmaznak felelnek meg.)

 • Multiplicitás nélküli halmazok összehasonlításának egyik módja a Jaccard index kiszámítása. Ez egyszerűen két halmaz metszetének és uniójának hányadosa: | Jaccard index
 • Írj sage függvényt, mely
 • bemenetként megkap két listát,
 • kiszámolja a két lista Jaccard-távolságát,
 • nem dolgozik multiplicitással, tehát például a ['ferrari','mercedes','ferrari', 'mercedes'] és ['mercedes','williams','mercedes'] listák hasonlósága 1/3.
 • A függvény neve legyen "jaccard_index".
 • Számítsd ki a függvénnyel a ['U2','Isis', 'Slash','sleepmakeswaves', 'Coldplay', 'Maybeshewill'] és ['Isis','Slash','Amplifier', 'Led Zeppelin', 'U2'] listák hasonlóságát!
 • Írj "jaccard_multi" függvényt, mely a metszet és únió számítása esetén a halmazok elemeit multiplicitással veszi figyelembe. Tehát az előző példára visszatérve: ['ferrari','mercedes','ferrari', 'mercedes'] és ['mercedes','williams','mercedes'] listák hasonlósága most 2/7.
 • Segítség: a gyakorlat "szószámláló" és "szótár összehasonlító" függvényeinél látott ötletek segíthetnek. Azonban a feladat nagyon sokféleképp megoldható, és ennek megfelelően sokféle jó megoldást el tudunk fogadni.
Személyes eszközök