Informatika2-2012/Eloadas13

A MathWikiből
(Változatok közti eltérés)
(Körültekintés a nagyvilágban python szemmel)
(Miért is jó a python)
11. sor: 11. sor:
 
'''rengeteg felhasználása van'''
 
'''rengeteg felhasználása van'''
  
Habár lassabban fut a Java vagy C nyelvnél mégis első esetben 3-5 míg második esetben akár 8-10 szer kevesebb kóddal valósítható meg ugyanaz a program.
+
Habár lassabban fut a Java vagy C nyelvnél mégis első esetben 3-5 míg második esetben akár '''8-10 szer kevesebb kóddal''' valósítható meg ugyanaz a program.
Ebből következtetve inkább ragasztó nyelvnek mondják a python-t. Azaz hogy az időigényes feladatokat ellátó részeket C ill C++ nyelven míg a közöttük kialakított infrastruktúrát python nyelven valósítják meg.
+
Ebből következtetve inkább '''"ragasztó" nyelvnek''' mondják a python-t. Azaz hogy az időigényes feladatokat ellátó részeket C ill C++ nyelven míg a közöttük kialakított infrastruktúrát python nyelven valósítják meg.
  
 
Ebből adódóan:
 
Ebből adódóan:
21. sor: 21. sor:
  
 
Python nyelvben nincs adat védelem. Azaz ha látunk egy komponenst, akkor minden elemét látjuk és módosíthatjuk is. :) Szoktál mondani: "a python felnőtt embereknek találták ki"
 
Python nyelvben nincs adat védelem. Azaz ha látunk egy komponenst, akkor minden elemét látjuk és módosíthatjuk is. :) Szoktál mondani: "a python felnőtt embereknek találták ki"
Ez ugye biztonságkritikus rendszereknél nem jöhet szóba, persze vannak technikák amikkel megfelelő interfészek mögé tudjuk rejteni alkalmazásunkat.
+
Ez ugye biztonságkritikus rendszereknél nem jöhet szóba, persze vannak technikák amikkel megfelelő interfészek mögé tudjuk rejteni alkalmazásunkat. Ilyen technika pl. az internet.
  
Ilyen technika pl. az internet.
+
'''Így aztán internetes alkalmazások írására tökéletes.'''
 +
Erre több nagyszerű példát is találunk: [https://www.djangoproject.com/ Django], [http://plone.org/ Plone], [http://zope.org/ Zope]
 +
 
 +
Továbbá JIT nyelv azaz "Just In Time" tehát tökéletes még ismeretlen elemeken működő programok írására. Minta ahogy a JavaScript a webes világ DOM-on való munkára a python a [http://usa.autodesk.com/maya/ Maya] nevű 3D kép és animáció készítő script nyelve.
  
 
[http://www.python.org/doc/essays/comparisons/ egy kis önfényezés]
 
[http://www.python.org/doc/essays/comparisons/ egy kis önfényezés]
 +
 +
=== Példák ===

A lap 2012. május 8., 23:37-kori változata

<-- vissza

Körültekintés a nagyvilágban python szemmel

Miért is jó a python

A python alapvető célja a könnyű és széleskörű felhasználhatósága. Megalkotása során nem volt cél az optimalizált program futás vagy a kereskedelmi szoftver kívánalmainak teljesítése.

Így aztán önmagában nem alkalmas bonyolult számításokra vagy ellenőrzött csatornákon elérhető alkalmazások kialakítására.

Ha ezek nem, akkor mire igen: rengeteg felhasználása van

Habár lassabban fut a Java vagy C nyelvnél mégis első esetben 3-5 míg második esetben akár 8-10 szer kevesebb kóddal valósítható meg ugyanaz a program. Ebből következtetve inkább "ragasztó" nyelvnek mondják a python-t. Azaz hogy az időigényes feladatokat ellátó részeket C ill C++ nyelven míg a közöttük kialakított infrastruktúrát python nyelven valósítják meg.

Ebből adódóan:

  • automatizált test, build rendszerek írására tökéletes
  • saját cégen belüli eszközök
  • egyéni segéd programok
  • stb.

Python nyelvben nincs adat védelem. Azaz ha látunk egy komponenst, akkor minden elemét látjuk és módosíthatjuk is. :) Szoktál mondani: "a python felnőtt embereknek találták ki" Ez ugye biztonságkritikus rendszereknél nem jöhet szóba, persze vannak technikák amikkel megfelelő interfészek mögé tudjuk rejteni alkalmazásunkat. Ilyen technika pl. az internet.

Így aztán internetes alkalmazások írására tökéletes. Erre több nagyszerű példát is találunk: Django, Plone, Zope

Továbbá JIT nyelv azaz "Just In Time" tehát tökéletes még ismeretlen elemeken működő programok írására. Minta ahogy a JavaScript a webes világ DOM-on való munkára a python a Maya nevű 3D kép és animáció készítő script nyelve.

egy kis önfényezés

Példák

Személyes eszközök