Informatika2-2012/Eloadas13

A MathWikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Stma (vitalap | szerkesztései) 2012. május 8., 23:14-kor történt szerkesztése után volt.

<-- vissza

Körültekintés a nagyvilágban python szemmel

Miért is jó a python

A python alapvető célja a könnyű és széleskörű felhasználhatósága. Megalkotása során nem volt cél az optimalizált program futás vagy a kereskedelmi szoftver kívánalmainak teljesítése.

Így aztán önmagában nem alkalmas bonyolult számításokra vagy ellenőrzött csatornákon elérhető alkalmazások kialakítására.

Ha ezek nem, akkor mire igen: rengeteg felhasználása van

Habár lassabban fut a Java vagy C nyelvnél mégis első esetben 3-5 míg második esetben akár 8-10 szer kevesebb kóddal valósítható meg ugyanaz a program. Ebből következtetve inkább ragasztó nyelvnek mondják a python-t. Azaz hogy az időigényes feladatokat ellátó részeket C ill C++ nyelven míg a közöttük kialakított infrastruktúrát python nyelven valósítják meg.

Ebből adódóan:

  • automatizált test, build rendszerek írására tökéletes
  • saját cégen belüli eszközök
  • egyéni segéd programok
  • stb.

Python nyelvben nincs adat védelem. Azaz ha látunk egy komponenst, akkor minden elemét látjuk és módosíthatjuk is. :) Szoktál mondani: "a python felnőtt embereknek találták ki" Ez ugye biztonságkritikus rendszereknél nem jöhet szóba, persze vannak technikák amikkel megfelelő interfészek mögé tudjuk rejteni alkalmazásunkat.

Ilyen technika pl. az internet.

egy kis önfényezés

Személyes eszközök