Informatika2-2012/Gyakorlat05

A MathWikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Ador (vitalap | szerkesztései) 2012. március 8., 00:14-kor történt szerkesztése után volt.

Tartalomjegyzék

Minden max

Írj függvényt, amely kap két darab hosszú egészeket tartalmazó tömböt (az egyik a bemenet, a másikat a függvény kell hogy feltöltse), valamint a tömbök méretét. A függvény a másodikként kapott tömbbe írja be azokat az indexeket ahol a legnagyobb értékek előfordultak az eredeti tömbben! És végül adja vissza hogy hány darab maximális értékű elemet talált. (Használd ki hogy egy tömb azonosítója mutatóként is használható, mert igazából tényleg egy mutató.)

Pl: ha a bemeneti tömb elemei 2,3,2,4,2,1,4,4,1 akkor a függvény 3-at adjon vissza, és a második tömbbe ezeket az értékeket töltse: 3,6,7


Közlekedési lámpa

Hozz létre egy felsorolás típust "lampa" néven, aminek az értékkészlete: ZOLD, SARGA, PIROS, PIROS-SARGA.

Írj függvényt "lampa-valto" néven ami kap egy mutatót ami egy lámpára mutat, és a lámpa "állapotát" vagyis értékét a következő értékre lépteti (PIROS-SARGA után újra ZOLD következzen). A függvény ne adjon vissza értéket.


Három dimenzió

Írj függvényt, ami két háromdimenziós (float koordinátájú) pontot összekötő szakasz felezőpontját adja vissza! Előtte definiálj egy megfelelő struktúrát, ezzel dolgozzon a függvény, a visszatérési értéke is ilyen típusú legyen!


Gömb-tükör

Struktúrák összeállításánál felhasználhatunk már létező struktúrákat is. Az előző feladat 3D pontját használva hozz létre egy "gomb" nevű, gömböt leíró struktúrát, a typedef parancsot használva (tehát ne kelljen a "struct" kulcsszót kiírni ha "gomb"-öt akarunk létrehozni). A "gomb", vagyis a gömb egy 3D pontból és egy double típusú sugárból álljon.

Írj egy olyan függvényt, ami egy gömböt kap és egy 3d pontot. Adja vissza azt a gömböt amit akkor kapunk ha a kapott gömböt tükrözzük a kapott pontra.


Gömb-tükör 2

Alakítsuk át az előző feladat megoldását úgy, hogy gömb helyett egy gömbre mutató mutatót kap!

Személyes eszközök