Informatika2-2013/Hazi04

A MathWikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Kkovacs (vitalap | szerkesztései) 2013. március 16., 01:36-kor történt szerkesztése után volt.


Az eheti házi az 5. gyakorlat utolsó 2. feladatára, a betûraktárra épül, ennek a megoldását letölthetitek innen. Négy függvénnyel kell kiegészítenetek a programot, a függvények a megadott deklarációkkal (ezek legyenek a függvényeitek feje):

  • char* keres_torol(char s): az első polctól és első doboztól kezdve végigkeresi a raktárat és törli ('\0'-ra állítja) az első olyan karaktert aminek az értéke megegyezik a kapott s karakterrel, majd adja vissza a pointerét. Ha nem találja a keresett elemet a raktárban, akkor NULL-t adjon vissza. Piros pontért (és rendesen le is rövidíti a kódot), használjátok a holvan függvényt a megvalósításhoz.
  • int azonosak(char s): visszaadja, hogy hány darab olyan értékû karakter van a raktárban mint a kapott s.
  • void tomb_betesz(char t[], int n, int polc): a függvénynek az a célja, hogy az adott polc-ra, bepakolja a t tömbben tárolt n darab karaktert üres helyekre. A függvény vizsgálja, hogy az adott polc létezik-e, ha nem akkor kiír egy hibaüzenetet. Továbbá, a függvény vigyáz arra is, hogy ha nincs elég hely az adott polcon, akkor nem is kezdi el betenni a karaktereket (használjátok a polcon_darab függvényt) és ebben az esetben is írjon hibaüzenetet. A függvény megírásához hasznos lehet az ures_helyre_pakol függvény.
  • int keres_mind_torol(char s): végigkeresi a raktárat és törli ('\0'-ra állítja) az összes olyan karaktert aminek az értéke megegyezik a kapott s karakterrel, majd visszaadja, hogy mennyit törölt. SPOILER: használjátok az azonosak függvényt, hogy megtudjátok hány darab ilyen karakter van a raktárban, majd hívjátok meg ennyiszer a keres_torol-t.
Személyes eszközök