Informatika2-2016/Gyakorlat8

A MathWikiből
(Változatok közti eltérés)
(Alakzat)
(Alakzat)
6. sor: 6. sor:
 
Nyissuk meg a Sypdert.
 
Nyissuk meg a Sypdert.
 
== Alakzat ==
 
== Alakzat ==
Írjunk egy '''Shape''' osztályt. Legyen '''x''' és '''y''' változója, ezek tárolják az alakzat pozícióját a síkon. Legyen egy '''move''' metódusa, aminek egyetlen '''v''' paramétere van, egy kételemű lista, a vektor, amivel el kell mozgatni az alakzatot.
+
Írjunk egy '''Shape''' osztályt.  
 +
*Legyen '''x''' és '''y''' változója, ezek tárolják az alakzat pozícióját a síkon.  
 +
*Legyen egy '''move''' metódusa, aminek egyetlen '''v''' paramétere van, egy kételemű lista, a vektor, amivel el kell mozgatni az alakzatot.
  
Definiáljuk a '''Shape''' osztály leszármazottaiként az '''Ellipse''' ellipszis és '''Rectangle''' téglalap osztályokat. Mindkét esetben a pozíciójuk a súlypontjukat jelentse. Az ellipszisnek legyen meg a kis- és nagytengelye ('''a,b'''), a téglalapnak pedig a két oldal hossza tagváltozóként ('''a,b''')! Írjunk mindkét osztályhoz egy '''area''' függvényt, ami kiszámítja az alakzat területét!
+
Definiáljuk a '''Shape''' osztály leszármazottaiként az  
 +
* '''Ellipse''' ellipszis és  
 +
* '''Rectangle''' téglalap osztályokat. Mindkét esetben a pozíciójuk a súlypontjukat jelentse. Az ellipszisnek legyen meg a kis- és nagytengelye ('''a,b'''), a téglalapnak pedig a két oldal hossza tagváltozóként ('''a,b''')! Írjunk mindkét osztályhoz egy '''area''' függvényt, ami kiszámítja az alakzat területét!
  
 
Definiáljuk az '''Ellipse''' osztály '''equation''' metódusát, ami kiírja az adott ellipszis egyenletét!
 
Definiáljuk az '''Ellipse''' osztály '''equation''' metódusát, ami kiírja az adott ellipszis egyenletét!

A lap 2016. április 6., 15:14-kori változata

Tartalomjegyzék

Előadás

8. elõadás

Bevezető feladatok

Nyissuk meg a Sypdert.

Alakzat

Írjunk egy Shape osztályt.

  • Legyen x és y változója, ezek tárolják az alakzat pozícióját a síkon.
  • Legyen egy move metódusa, aminek egyetlen v paramétere van, egy kételemű lista, a vektor, amivel el kell mozgatni az alakzatot.

Definiáljuk a Shape osztály leszármazottaiként az

  • Ellipse ellipszis és
  • Rectangle téglalap osztályokat. Mindkét esetben a pozíciójuk a súlypontjukat jelentse. Az ellipszisnek legyen meg a kis- és nagytengelye (a,b), a téglalapnak pedig a két oldal hossza tagváltozóként (a,b)! Írjunk mindkét osztályhoz egy area függvényt, ami kiszámítja az alakzat területét!

Definiáljuk az Ellipse osztály equation metódusát, ami kiírja az adott ellipszis egyenletét!

Vászon

Definiáljuk a Canvas (vászon) osztályt. Egyetlen tagváltozója legyen a shapes, ami a rajta lévő alakzatokat tárolja. Oldjuk meg, hogy az osztályunk iterálható legyen! Ehhez definiáljuk az __iter__(self) metódust, valamit a next(self) metódust, ahogy az előadáson láttuk.

Személyes eszközök