Informatika2-2021/Sz¼tGyak03

A MathWikiből
(Változatok közti eltérés)
(Feladatok)
(Feladatok)
3. sor: 3. sor:
 
== Kezdő ==
 
== Kezdő ==
  
==1. Lista a listában==
+
===1. Lista a listában===
 
Bemenetnek egy olyan listát kapunk, amiknek az elemei listák, amik számokat tartalmaznak. Értékül adja vissza a függvény azt a listát, aminek átlaga a legnagyobb.  
 
Bemenetnek egy olyan listát kapunk, amiknek az elemei listák, amik számokat tartalmaznak. Értékül adja vissza a függvény azt a listát, aminek átlaga a legnagyobb.  
  

A lap 2021. február 20., 00:12-kori változata

Tartalomjegyzék

Feladatok

Kezdő

1. Lista a listában

Bemenetnek egy olyan listát kapunk, amiknek az elemei listák, amik számokat tartalmaznak. Értékül adja vissza a függvény azt a listát, aminek átlaga a legnagyobb.

2. Átlaghoz legközelebbi

Írjunk függvényt, mely a kapott valós számokat tartalmazó listában megkeresi a lista elemeinek átlagához legközelebbi számot és ezzel tér vissza.

3. n hosszú növekvő részek

Írjunk függvényt, mely kap egy listát és egy egész számot (n). Megkeresi az összes olyan n hosszú részintervallumot, amire igaz, hogy az elemei növekvő sorrendben vannak. Ezeket a listákat beteszi egy fő listába és ezt adja vissza. Segítség: bontsuk részfeladatokra!

4. Névkonfliktus

Egy házibuliban sok új ismeretlen emberrel találkozunk, ezért felírjuk a neveiket egy listába. Ha két új ismerősünket is ugyanúgy hívják, abból probléma lehet, ezért szeretnénk egy python függvényt, ami szól ilyen esetben.

A függvény neve legyen nevkonfliktus, és egy paramétere legyen:

 • nevek, egy lista, amiben a buliban levő emberek beceneve szerepel.
 • A függvény True-val térjen vissza ha van két ember akinek ugyanaz a beceneve, és False-al egyébként.

Segítség:

Vigyázzunk, hogy akkor ne jelezzünk ha valakinek önmagával ugyanaz a neve (ami mindenkire igaz), hanem csak akkor ha két különböző embernek ugyanaz a neve.

5. Darts

Írjunk egy olyan programot, ami először bekéri, hogy hány játékos szeretne játszani. Utána minden játékos nevét lekéri, majd a következő szabályok szerint játszunk: Fusson végig az embereken és mindenkinek írja be a dobott pontot. 301 pontról kezdünk és minden dobott pont levonódik. A program dobjon vissza az előző kör pontjára, ha többet dobunk, mint ami 0-hoz kell.

6. Pascal

A Pascal-háromszög a binomiális együtthatók háromszög formában való elrendezése. Részletes leírás található pl. a magyar wikipédián. A lényeg az, hogy az n. sor k. eleme az az "n alatt a k" binomiális együttható, és minden elem a felette levő kettő összege. Írjuk meg a pascal nevű függvényt, ami visszaadja a Pascal-háromszög első néhány sorát listák listájaként. A függvény paramétere:

 • n, hogy hány sort számoljunk ki

Így tehát pl. pascal(4)-nek a következőt kell visszaadnia:

  [[1],
  [1, 1],
  [1, 2, 1],
  [1, 3, 3, 1]]

Az elemek kiszámolásához ne a binomiális együttható általános (faktoriálisos) képletét használjuk, hanem azt, hogy a felette levő két elem összege!

7. Név generátor

Egy olyan számítógépes játékon dolgozunk, amiben rendszeresen találkozunk más, a számítógép által megszemélyesített, karakterekkel. Ezeknek a karaktereknek számítógép véletlenszerűen választ nevet, azonban szeretnénk elkerülni hogy ugyanazt a nevet sokszor lássa a játékos. Ezért ahelyett hogy egy listányi nevet megadtunk volna a játék készítésekor, inkább külön-külön egy listányi előtagot és utótagot adtunk meg, hogy ezekből rakja össze a karakterek neveit.

Írjuk meg a függvényt, ami az összes lehetséges nevet összerakja az adott elő és utótagok listája alapján.

 • A függvény neve legyen nev_generator, és két paramétere legyen
 • elotagok, egy lista, amiben az előtagok szerepelnek karakterláncokként
 • utotagok, egy lista, amiben az utótagok vannak hasonlóan.
 • A adja vissza az összes lehetséges összerakott nevet egy listában.

Záró

8. Cserebere

A bemenetünk egyrészt egy szó a szo nevű változóban, másrészt cserék egy sorozata, amit végre kell hajtani a szón, a cserek nevű változóban. Így szo egy karakterlánc, cserek pedig egy lista, melynek minden eleme egy pár, ami a csere helyét, és az új betűt tartalmazza.

Ezeket a cseréket kell elvégezni a szo-n és az így kapott sztringet visszaadni.


előző fel következő

Személyes eszközök