Informatika2-2021/Sz¼tGyak04

A MathWikiből
(Változatok közti eltérés)
(6. Prímszám-e)
(8. Gólkirály)
 
65. sor: 65. sor:
  
 
A függvény adja vissza az ''eredmenyek''-nek megfelelően módosított változatát, azaz ha eddig nem szerepelt benne játékos, akkor most szerepeljen benne ''darab''-bal, ha eddig is szerepelt benne, akkor pedig növeljük meg a hozzá könyvelt gólok számát ''darab''-bal.
 
A függvény adja vissza az ''eredmenyek''-nek megfelelően módosított változatát, azaz ha eddig nem szerepelt benne játékos, akkor most szerepeljen benne ''darab''-bal, ha eddig is szerepelt benne, akkor pedig növeljük meg a hozzá könyvelt gólok számát ''darab''-bal.
Ehhez 2 segéd függvényt érdemes írni:
 
* Visszaadja 2-től n-ig a prímek listáját (ezt már volt korábban)
 
* Megmondja egy prímszámról, hogy Mersenne prím-e: adjunk a számhoz 1-et, majd azt, hogy 2 hatvány-e tesztelhetjük úgy, hogy vizsgáljuk milyen maradékot ad 2-vel osztva, ha 0-t, osztjuk 2-vel, és vizsgáljuk tovább.
 

A lap jelenlegi, 2021. március 1., 21:26-kori változata

Tartalomjegyzék

Feladatok

Listák

1. n hosszú növekvő részek

Írjunk függvényt, mely kap egy listát és egy egész számot (n). Megkeresi az összes olyan n hosszú részintervallumot, amire igaz, hogy az elemei növekvő sorrendben vannak. Ezeket a listákat beteszi egy fő listába és ezt adja vissza. Segítség: bontsuk részfeladatokra!

2. Pascal

A Pascal-háromszög a binomiális együtthatók háromszög formában való elrendezése. Részletes leírás található pl. a magyar wikipédián. A lényeg az, hogy az n. sor k. eleme az az "n alatt a k" binomiális együttható, és minden elem a felette levő kettő összege. Írjuk meg a pascal nevű függvényt, ami visszaadja a Pascal-háromszög első néhány sorát listák listájaként. A függvény paramétere:

  • n, hogy hány sort számoljunk ki

Így tehát pl. pascal(4)-nek a következőt kell visszaadnia:

   [[1],
   [1, 1],
   [1, 2, 1],
   [1, 3, 3, 1]]

3. Kiejtés

A föld bizonyos nyelvei a magyarok számára elég nehezen beszélhetőek, például azért, mert az ő szavaikban sokkal több a mássalhangzó mint a mienkben. Magyarok számára például nehéz lehet kiejteni a szlovák zmrzlina szót, ami magyarul azt jelenti hogy fagylalt.

Írjunk python függvényt, ami megpróbálja megállapítani hogy egy szót nehéz-e kiejteni, a benne levő mássalhangzók száma alapján.

A függvény neve legyen kiejtes, egy paramétere legyen: szo, egy idegen nyelvű szó. Az egyszerűség kedvéért az itt leírt változat csak angol kis betűket fog tartalmazni. A függvény True-val térjen vissza, ha legalább kétszer annyi mássalhangzó van a szóban mint magánhangzó, és False-al egyébként. A lehetséges betűk közül az a, e, i, o, u számít magánhangzónak.

4. Kicserélés

Írjunk egy python függvényt, ami 2 paraméterrel működik: (szo,betu_1,betu_2). A függvény kap 1 stringet (szo), majd minden betu_1 betűt kicserél benne betu_2 betűre. Például f('ideges','e','a') -> 'idagas'

Szótárak

5. Leltárazás

A következő probléma merül fel a boltokban: Egy leltáros felírja egy listában szépen sorjában, hogy mit lát maga előtt. Ezekből a termékekből egy többször is szerepelni fog, attól függően, hogy hány darab van belőle.
Feladat: Írjunk egy függvényt, aminek a bemenete egy lista, a kimenete pedig egy szótár, aminek a kulcsai a listában szereplő nevek, a kulcsokhoz pedig az ő darabszámuk tartozik.

6. Prímszám-e

Készítsünk egy szótárat, melyben a prímszámok vannak, mint kulcsok 2-től 100-ig, az értékek pedig igaz-hamis értékek, hogy az adott prím Mersenne-prím-e.
Ehhez 2 segéd függvényt érdemes írni:

  • Visszaadja 2-től n-ig a prímek listáját (ezt már volt korábban)
  • Megmondja egy prímszámról, hogy Mersenne prím-e: adjunk a számhoz 1-et, majd azt, hogy 2 hatvány-e tesztelhetjük úgy, hogy vizsgáljuk milyen maradékot ad 2-vel osztva, ha 0-t, osztjuk 2-vel, és vizsgáljuk tovább.

7. Ötösök

Miután kijavítottuk a vizsgát, és megvannak a százalékos eredmények, szeretnénk kiszűrni belőle az ötösök listáját, hogy megdicsérhessük őket az előadáson.

Írjunk egy python függvényt, ami ki tudja szűrni az eredményekből az ötösöket. A függvény neve legyen otosok, és egy paramétere legyen

  • szazalekok, egy python szótár (dict), ami minden NEPTUN-kódhoz tartalmazza az adott hallgató százalékos eredményét.

A függvény egy listát adjon vissza, amiben az ötöst elért hallgatók NEPTUN-kódjai vannak. Akkor ötös egy hallgató, ha legalább 85 százalékot elért.

8. Gólkirály

Koppány és barátai minden hétvégén játszanak egy barátságos focimeccset az egyik helyi focipályán. Szeretnék tudni az év végén hogy ki rúgta közülük a legtöbb gólt, hogy egy kicsit megünnepelhessék az illető teljesítményét. Koppány megkért minket hogy írjunk egy python függvényt, ami segít a meccs végén elkönyvelni valaki góljait.

A függvény neve legyen golkiraly, és három paramétere legyen

  • eredmenyek, az év folyamán eddig lőtt gólok száma, szótár formájában, amiben mindenkinek a nevéhez hozzá van rendelve hogy eddig mennyit lőtt
  • jatekos és darab az elkönyvelendő gólok lövőjének neve, és a góljainak száma

A függvény adja vissza az eredmenyek-nek megfelelően módosított változatát, azaz ha eddig nem szerepelt benne játékos, akkor most szerepeljen benne darab-bal, ha eddig is szerepelt benne, akkor pedig növeljük meg a hozzá könyvelt gólok számát darab-bal.

Személyes eszközök