Iso Buster

A MathWikiből
(Változatok közti eltérés)
1. sor: 1. sor:
 
Az Iso Busterrel nehezen vagy egyáltalán nem olvasható CDkről vagy DVDkről olvashatunk le adatokat. (Hiába van a logóban egy szuperhős, azért csodákra ez a program sem képes!!!) Vagy egy régebbi  meghajtó számára is nagy segítség lehet ez a hasznos program. Ha esetleg nincs írónk akkor használhatjuk képfájl készítésére is. A program egyik nagy előnye hogy szinte '''minden fájlformátumot''' támogat így ez nem okozhat problémát. [http://www.math.bme.hu/~babjan/isomen isomen]
 
Az Iso Busterrel nehezen vagy egyáltalán nem olvasható CDkről vagy DVDkről olvashatunk le adatokat. (Hiába van a logóban egy szuperhős, azért csodákra ez a program sem képes!!!) Vagy egy régebbi  meghajtó számára is nagy segítség lehet ez a hasznos program. Ha esetleg nincs írónk akkor használhatjuk képfájl készítésére is. A program egyik nagy előnye hogy szinte '''minden fájlformátumot''' támogat így ez nem okozhat problémát. [http://www.math.bme.hu/~babjan/isomen isomen]
 +
  
 
==Letöltés==
 
==Letöltés==

A lap 2006. december 14., 12:40-kori változata

Az Iso Busterrel nehezen vagy egyáltalán nem olvasható CDkről vagy DVDkről olvashatunk le adatokat. (Hiába van a logóban egy szuperhős, azért csodákra ez a program sem képes!!!) Vagy egy régebbi meghajtó számára is nagy segítség lehet ez a hasznos program. Ha esetleg nincs írónk akkor használhatjuk képfájl készítésére is. A program egyik nagy előnye hogy szinte minden fájlformátumot támogat így ez nem okozhat problémát. isomen


Tartalomjegyzék

Letöltés

A porgramnak léteik windows és linux alatt is működő változata. Mindkettőt letölthetjük az www.isobuster.com-ról, a cég hivatalos honlapjáról ingyen. Persze a windowsos csak tesztverzió, de meg is vásárolhatjuk. Az oldalon csak a windowsos verzióról írok, a linuxosat meg nem próbáltam, de valószínűleg hasonlóan működik.

Telepítés

A telepítőfájlt elindítva először nyelvet választunk (a legfrissebbeknél van magyar is), Majd miután kiválasztottuk a program telepítésének helyét, kiválaszthatjuk az Iso Busterhez rendelt fájltípusokat. Majd befejzve a telepítést, akár már indíthatjuk is a programot.


Hogyan használjuk?

Az exe fájl elindítása után már elő is ugrik a logó és hozzá is kezdhetünk a "varázsláshoz". A menüsor alatti fülecskénél kiválaszthatjuk az aktuális meghajtót. Ha nem jelenik meg semmi nyomjunk a frissítés gombra. Rögtön meg is nézhetjük hogy mi található az adathordozónkon ha sikerül beolvasni. Ezután két választásunk van, vagy megpróbáljuk felmásolni a fájlokat(1), vagy készíthetünk képfájlt is(2), ha szeretnénk későbbre halasztani a problémát, vagy ha nincs írónk a vagy épp nem működik és vissza kell adnunk a kölcsönkért telepítő dvdt vagy cdt .

(1) Jobbklikk a kék ISO feliratú gombra, majd a „kifejt” parancs. Utána kiválaszthatjuk, hogy hová kerüljenek a beolvasott fájlok.

(2) Jobbklikk a piros ISO feliratú gombra, majd a „kifejt” parancs. Utána kiválaszthatjuk, hogy hová kerüljön a Cdkép.

Ezen kívül bármely jobbklikk után megtekinthetjük a fastruktúrát, az adathordozónk tulajdonságait vagy kereshetünk fájlokat a lemezünkön.


Beolvasás, keresés

Az első ismerkedés után hozzá is kezdhetünk a munkához. Miután elindítottuk a keresést vagy a beolvasást a program az adathordozót blokkokra, szektorokra bontva vizsgálja. Ha egy hibás részt talál, amit elsőre nem sikerül beolvasi, azt a beállításoknál általunk esetleg már átállított mennyiségben újra megpróbálja. Fontos megjegyezni, hogy a több próba több időt is vesz igénybe, így egy sok kísérletre állított folyamat igen sokáig is eltarthat, tehát jól gondoljuk meg mennyi időt akarunk rászánni. A program alapbeállításként egy közepes értéket használ, normál esetben ez is tökéletes. A folyamatok szüneteltethetőek, így ha szükségünk lenne a számítógép nagyobb teljesítményére vagy az olvasónkra akkor az Isot szüneteltetve foglalkozhatunk mással, majd később folytathatjuk amit elkezdtünk. Beolvasás közben a program megjeleníti a hibás és a nem olvasható részeket.

Egyéb funkciók és beállítások

A beállítások menüpont alatt rengeteg hasznos funkciót találunk. Például átállíthatjuk a nyelvet ha mondjuk nem tudunk angolul, vagy ha végképp nem szeretnénk érteni semmit rengeteg érdekes és nehéz nyelvre is átállhatunk ( pl.:kínai). Módosíthatjuk a program felületének betűméretét, vagy be és kikapcsolhatunk opciókat, ilyen például a folyamatok kezdésekor és befejeződésekor elhangzó sípszó. Beállíthatunk különböző keresési opciókat, vagy korlátozhatjuk a fájlkereséskor a felmásolt adatok méretét. Növelhetjük a program „próbálkozásainak” számát hibás blokk beolvasásakor. Választhatunk kiterjesztést az elkészítendő képfájlnak., vagy akár fel is darabolhatjuk azt. Egy hasznos funkció viszont hiányzik a programból, mégpedig a feladat befejezése után, mint választható opció a számítógép kikapcsolása vagy hibernálása.Persze ezt megoldhatjuk más programmal, a probléma egyedül az, hogy előre nem tudjuk pontosan meddig is fog tartani a folyamat.

Vélemény

Szerintem az Iso Buster egy jól használható és hasznos program én nem mellékes, hogy van ingyenes verzió is. Mindenkinek ajánlom.

Jani

Személyes eszközök