Preview-LaTeX (Emacs-modul)

A MathWikiből
(Változatok közti eltérés)
 
29. sor: 29. sor:
  
 
==Ismert hibák==
 
==Ismert hibák==
:*A legtöbb hiba a Ghostscript-tel való együttműködés hiányának tudható be. Némely betütípus ismerten helytelenül jelenik meg a fordítást követően. A modul a Dvips nevű programot a -Pwww opcióval hívja meg, hogy méretezhető betűtípusokat kapjunk a helyes megjelenés végett.
+
:*A legtöbb hiba a Ghostscript-tel való együttműködés hiányának tudható be. Némely betűtípus ismerten helytelenül jelenik meg a fordítást követően. A modul a Dvips nevű programot a -Pwww opcióval hívja meg, hogy méretezhető betűtípusokat kapjunk a helyes megjelenés végett.
 
:*Ne használjunk 21.3-verziószámnál kisebb verziójú Emacs-et X11-alapú rendszereken!
 
:*Ne használjunk 21.3-verziószámnál kisebb verziójú Emacs-et X11-alapú rendszereken!
 
:*A megjelenítés grafikus kerete (boundingbox) a LaTeX csomagok által szabályozott. Ha valami kívül esik a Tex által szabott kereteken, akkor az nem fog megjelenni a fordítást követően. Ez történik a "label-showing box"-okkal a "showkeys" csomagban. A probléma orvosolható a modul "showlabels" opciójával.
 
:*A megjelenítés grafikus kerete (boundingbox) a LaTeX csomagok által szabályozott. Ha valami kívül esik a Tex által szabott kereteken, akkor az nem fog megjelenni a fordítást követően. Ez történik a "label-showing box"-okkal a "showkeys" csomagban. A probléma orvosolható a modul "showlabels" opciójával.

A lap jelenlegi, 2006. december 10., 13:07-kori változata

Tartalomjegyzék


Preview-LaTeX (beépülő modul Emacs alá)

Az ötletet az AUCTex szövegformázó rendszer tudhatja magáénak. A Preview-LaTeX nevű modul egy meglehetősen integrált környezetté teszi a LaTeX rendszert azáltal, hogy az egyes szövegben megjelölt LaTeX kódrészleteket közvetlenül képes leképezni a bufferbe, megkönnyítve ezáltal az igen összetett elemek, mint például a matematikai formulák, programozott grafikák, vagy szöveges átiratok szerkesztését.

Alapvető jellemzők

Szerkesztés

 • A makrók, környezetek, fejlécek beszúrása történhet egy szimpla gombnyomás által, vagy a menüből. Az AUCTeX rendszer segíteni fog a paraméterezésben ismert makrók és környezetek esetén. Kiegészítő funkció is rendelkezésre áll.
 • Billentyűkombinációkat definiál a gyors matematikai bevitelhez.
 • Korrekt, igényes módon jeleníti meg, és rendezi el a makrókat és környezeteket.

Fordítás

 • Különféle TeX/LaTeX fordítók és tartozékaik (mintpl: BibTeX vagy makeindex) futtatására képes az Emacs-en belül.
 • Megjeleníti a fordítási hibákat és ezek után a hibát okozó kódrészletekre ugrik.

Megjelenítés

 • DVI-, PostScript- és PDF-nézegetők indítását teszi lehetővé az Emacs-en belül.
 • Előremutató és inverz keresést valósít meg a DVI megjelenítőkkel.
 • WYSIWYG belső nézegető a matematikai részeknek, ábráknak, és egyéb elemeknek, melyeket a beépült megjelenítő nehezen ért meg.

Kiterjesztés és személyreszabás

 • Támogatja a legtöbb TeX/LateX csomag makróinak és környezeteinek stílusokkal való használatát.
 • Egyszerűen kiterjeszthető a saját magunk által írt stílusokkal.
 • Az AUCTex rendszer legtöbb aspektusa adaptálható, hogy személyre szabott környezetet teremtsünk az Emacs által.

Ismert hibák

 • A legtöbb hiba a Ghostscript-tel való együttműködés hiányának tudható be. Némely betűtípus ismerten helytelenül jelenik meg a fordítást követően. A modul a Dvips nevű programot a -Pwww opcióval hívja meg, hogy méretezhető betűtípusokat kapjunk a helyes megjelenés végett.
 • Ne használjunk 21.3-verziószámnál kisebb verziójú Emacs-et X11-alapú rendszereken!
 • A megjelenítés grafikus kerete (boundingbox) a LaTeX csomagok által szabályozott. Ha valami kívül esik a Tex által szabott kereteken, akkor az nem fog megjelenni a fordítást követően. Ez történik a "label-showing box"-okkal a "showkeys" csomagban. A probléma orvosolható a modul "showlabels" opciójával.

Dokumentáció

http://www.gnu.org/software/auctex/preview-manual/preview-latex.html

A kiterjesztés bővebb leírása megtalálható a neten éppúgy, mint telepítés követően az Emacs-en belül a: C-h i d m preview-latex RET kombináció leütésével.

Képernyőképeket a következő címen láthatsz: http://www.gnu.org/software/auctex/screenshots.html

Elérhetőség

Hivatalos honlap: http://www.gnu.org/software/auctex/

A modul és az AUCTex rendszer a főbb operációs rendszerek alá a honlapjukról szabadon letölthető: http://www.gnu.org/software/auctex/download.html

Személyes eszközök