Putty használata

A MathWikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Kkovacs (vitalap | szerkesztései) 2014. szeptember 16., 18:17-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

A putty egy Windows alatt futó program, amely segítségével interneten be lehet jelentkezni a Matematikai Intézet gépeire. Egy terminált nyit, amelyen úgy tudunk dolgozni, mintha a laborban ülnénk.

Tartalomjegyzék

Program telepítése

A putty hivatalos oldala itt érhető el, de a Google-ben a "putty" kifejezésre az első találat általában ezt adja.

A honlapon a Binaries alatt pár sorral (The latest release version részben) megtalálható a putty.exe, amelyre rákattintva lehet rögtön menteni. Telepítést nem igényel, gyakori használat esetén megéri a programot kimásolni az asztalra.

Alapvető használat

A Host name (or IP address) részbe írjuk be a leibniz.math.bme.hu szerver címet, majd győződjünk meg arról, hogy a Port szám 22, a Protocol pedig SSH. Balra a Translation pontban válasszuk ki az UTF-8 -as karakterkódolást (a legördülő sávban). Az Open gomb lenyomása után már kapcsolódik is. A bal oldalt rengeteg beállító fül található, ám általában tökéletesen megfelelnek az alapbeállítások.

Ha a kapcsolódás nem sikerül, úgy hibaüzenetet kapunk, egyébként megkérdezi a felhasználói nevünket és jelszavunkat.

Gyakorlati trükkök

Körülményes minden egyes alkalommal begépelni kapcsolni kívánt a szerver címét, de van lehetőségünk mentésre. Töltsük ki a szükséges adatokat az előbb leírt módon, majd a Saved Sessions alatt gépeljük be a kapcsolat nevét, például leibniz. Kattintsunk a Save gombra, így leibniz néven mentésre kerültek az imént megadott beállítások. Legközelebb a program használata során már elegendő duplán rákattintani a korábban elmentett beállításokra.

Az intézetben lévő linux-os számítógépek között vannak apróbb különbségek. Lehetőség van más gépekre bejelentkezni kívűlről, mint például az leibniz.math.bme.hu-ra is.

A felhasználói nevet meg lehet előre adni, ha a szerver nevét felhasznev@leibniz.math.bme.hu alakban töltjük ki. Így csak a jelszót fogja megkérdezni. Természetesen így is elmenthetjük a beállításokat.

Még az is megoldható, hogy a jelszót se kelljen megadni minden egyes alkalommal. Ilyenkor egy RSA párt kell generálni: az egyik kulcsot az intézet szerverén, a másikat pedig az otthoni gépen elhelyezve elérhető, hogy az otthoni gépről jelentkezve ne kérjen jelszót. Erről részletesebben az RSA kulcs generálása címszó alatt.

Gyakran kell szöveget másolni, vagy beillesztni. A putty ablakon belül a bal egérgomb nyomvatartása mellett jelölhetünk ki szöveget. A kijelölt szöveg rögtön a Windows-os vágólapra is kerül, tehát ezt pl. Word-ben be lehet illeszteni CTRL-V -vel. A putty ablakban beilleszteni a jobb egérgomb egyszeri lenyomásával lehet.

Általam hasznosnak ítélt beállítások

A bal oldal rengeteg beállítási lehetőség van. Ne felejtsük el, hogy ha egy beállítást szeretnénk "véglegesíteni", akkor mentsük el a Saved Sessions alatt.

A Terminal/Bell fül alatt Visual bell (flash window) jelentése: a gyakran zavaró rendszercsengő helyett csak egy villogást látunk.

A Window fül alatt megnövelhetjük a Lines of scrollback értékét, amely hosszú listák kiíratásánál jöhet jól.

A Window/Appearance fül alatt a Font settings résznél megadhatjuk a használt betűtípust.

A Connection/SSH/Auth fül alatt adhatjuk meg a generált RSA kódot tartalmazó fájl nevét. Bővebben RSA kulcs generálása címszó alatt.

A Connection/SSH/X11 fül alatt adhatjuk meg az X kiszolgáló helyét. Ennek a segítségével grafikus alkalmazásokat nyithatunk meg a távoli szerveren, mint például Maple, Mathematica vagy Firefox. Bővebben az Xming használata címszó alatt.

Lehetőség van még port forwardra is, ám ezt igen ritkán használják.

Petya

Személyes eszközök