Screen használata

A MathWikiből
(Változatok közti eltérés)
(Egyéb hasznos dolog, ssh)
 
(egy szerkesztő 3 közbeeső változata nincs mutatva)
6. sor: 6. sor:
 
== Használata ==
 
== Használata ==
  
Terminálba kell beírni hogy: ''screen'' ekkor bejön egy üres ablak, ahol futtathatod a programot, majd ha elindítottad a programot, nyomd meg a ''ctrl+(a,d)''-t, ami azt jelenti hogy nyomd le a ''ctrl''-t, majd az ''a'' betűt, majd engedd el az ''a'' betűt, de a ''ctrl''-t ne, majd nyomd le a ''d'' betűt, engedd el a ''d'' betűt, majd a ''ctrl''-t, ekkor kiíródik hogy ''detached'', ami azt jelenti hogy a programod és a monitorod közt a kapcsolat megszakadt, '''de a program fut (az omnibus-on) !'''
+
Jelentkezz be az ''omnibus'' gépre. Terminálba kell beírni hogy: ''screen'' ekkor bejön egy üres ablak, ahol futtathatod a programot, majd ha elindítottad a programot, nyomd meg a ''ctrl+(a,d)''-t, ami azt jelenti hogy nyomd le a ''ctrl''-t, majd az ''a'' betűt, majd engedd el az ''a'' betűt, de a ''ctrl''-t ne, majd nyomd le a ''d'' betűt, engedd el a ''d'' betűt, majd a ''ctrl''-t, ekkor kiíródik hogy ''detached'', ami azt jelenti hogy a programod és a monitorod közt a kapcsolat megszakadt, '''de a program fut (az omnibus-on) !'''
 
Ezután futtathatsz mást, ki is kapcsolhatod a géped meg ilyenek. Ha ismét vissza akarod hozni, írd be a terminálba hogy: ''screen -r'' ,ekkor visszakapod azt amit az előbb csináltál, a ''ctrl+d'' -vel pedig megölheted a programot.
 
Ezután futtathatsz mást, ki is kapcsolhatod a géped meg ilyenek. Ha ismét vissza akarod hozni, írd be a terminálba hogy: ''screen -r'' ,ekkor visszakapod azt amit az előbb csináltál, a ''ctrl+d'' -vel pedig megölheted a programot.
Elvetemültek egyszerre több screen-t is használhatnak. Ebben az esetben a screen -r parancs kiírja az aktuálisan futó screen-eket, melyek nevei karakterek kombinációi lesznek például ilyen: 25645.pts-6.csusza. Ekkor ha ezt szeretnénk visszahozni használjuk a screen -r 25645.pts-6.csusza parancsot.
+
Egyszerre több screen-t is használhatunk. Ebben az esetben a ''screen -r'' parancs kiírja az aktuálisan futó screen-eket, melyek nevei karakterek kombinációi lesznek például ilyen: 25645.pts-6.csusza. Ekkor ha ezt szeretnénk visszahozni használjuk a ''screen -r 25645.pts-6.csusza'' parancsot.
  
 
== Nice ==
 
== Nice ==
  
Gondolom mindenki tudja hogy az omnibuson futnak a labor gépei, ezért hogy mások munkáját ne hátráltassuk használjuk a nice parancsot. A nicehoz mindig tartozik egy szám ami -20-tól 19-ig terjed amit utána kell írni, ha pozitív számot mondjuk 19-et akarunk akkor a szokásos minusz jellel thát: nice -19, ha pedig negatívat akkor az n paraméterrel mondjuk -19 esetén: nice -n -19, és a prioritást határozza meg, (alapból, ha nem írunk nice-t akkor 10) 19 a legalacsonyabb míg -20 a legmagasabb prioritás. A nice-t (a prioritást meghatározó számmal együtt) a futtatni kívánt parancs elé kell beírni.
+
Gondolom mindenki tudja hogy az omnibuson futnak a labor gépei, ezért hogy mások munkáját ne hátráltassuk használjuk a nice parancsot. A nicehoz mindig tartozik egy szám ami -20-tól 19-ig terjed amit utána kell írni, ha pozitív számot mondjuk 19-et akarunk akkor a szokásos minusz jellel tehát: ''nice -19'', ha pedig negatívat akkor az n paraméterrel mondjuk -19 esetén: ''nice -n -19'', és a prioritást határozza meg, (alapból, ha nem írunk nice-t akkor 10) 19 a legalacsonyabb míg -20 a legmagasabb prioritás. A nice-t (a prioritást meghatározó számmal együtt) a futtatni kívánt parancs elé kell beírni.
 +
 
 +
A nice segítségével csak csökkenteni tudjuk a processzünk prioritását (Miklós, ez rád nem vonatkozik :) ), mivel nem vagyunk rendszergazdák. A futási időt, és egyéb hasznos információkat tudhatunk meg a '''top''' (kilépés q-val, azért fut a programunk 25%-on, mivel a 4 processzorból csak 1-et használ), és '''ps''' parancsokkal.
  
 
== Egyéb hasznos dolog, ssh ==
 
== Egyéb hasznos dolog, ssh ==
  
Ha esetleg az omnibusz túl lassú lenne, vagy túlterhelt, használhatsz másik gépet is mondjuk a csuszát. Melyet az ssh csusza paranccsal tudsz elérni. Itt megtalálható részletesebben is:[[Az SSH és SCP parancsok]].
+
Ha esetleg az omnibusz túl lassú lenne, vagy túlterhelt, használhatsz másik gépet is. A csuszát semmiképp sem ajánlanám, mivel sokan jelentkeznek be ide emailt olvasni, LaTeX-et fordítani. A gépek közötti átlépéshez segítség:[[Az SSH és SCP parancsok]].
  
 
[[User:Csizbal|Csizbal]]
 
[[User:Csizbal|Csizbal]]

A lap jelenlegi, 2007. február 6., 03:05-kori változata

Tartalomjegyzék

Screen parancs

A screen parancs akkor hasznos, ha szeretnél valamilyen hosszabb programot futtatni (esetleg pár nap, gondolom többszáz jegyű prímek ellenőrzése esetén), közben esetleg mást csinálnál vagy ki is kapcsolnád a gépet.


Használata

Jelentkezz be az omnibus gépre. Terminálba kell beírni hogy: screen ekkor bejön egy üres ablak, ahol futtathatod a programot, majd ha elindítottad a programot, nyomd meg a ctrl+(a,d)-t, ami azt jelenti hogy nyomd le a ctrl-t, majd az a betűt, majd engedd el az a betűt, de a ctrl-t ne, majd nyomd le a d betűt, engedd el a d betűt, majd a ctrl-t, ekkor kiíródik hogy detached, ami azt jelenti hogy a programod és a monitorod közt a kapcsolat megszakadt, de a program fut (az omnibus-on) ! Ezután futtathatsz mást, ki is kapcsolhatod a géped meg ilyenek. Ha ismét vissza akarod hozni, írd be a terminálba hogy: screen -r ,ekkor visszakapod azt amit az előbb csináltál, a ctrl+d -vel pedig megölheted a programot. Egyszerre több screen-t is használhatunk. Ebben az esetben a screen -r parancs kiírja az aktuálisan futó screen-eket, melyek nevei karakterek kombinációi lesznek például ilyen: 25645.pts-6.csusza. Ekkor ha ezt szeretnénk visszahozni használjuk a screen -r 25645.pts-6.csusza parancsot.

Nice

Gondolom mindenki tudja hogy az omnibuson futnak a labor gépei, ezért hogy mások munkáját ne hátráltassuk használjuk a nice parancsot. A nicehoz mindig tartozik egy szám ami -20-tól 19-ig terjed amit utána kell írni, ha pozitív számot mondjuk 19-et akarunk akkor a szokásos minusz jellel tehát: nice -19, ha pedig negatívat akkor az n paraméterrel mondjuk -19 esetén: nice -n -19, és a prioritást határozza meg, (alapból, ha nem írunk nice-t akkor 10) 19 a legalacsonyabb míg -20 a legmagasabb prioritás. A nice-t (a prioritást meghatározó számmal együtt) a futtatni kívánt parancs elé kell beírni.

A nice segítségével csak csökkenteni tudjuk a processzünk prioritását (Miklós, ez rád nem vonatkozik :) ), mivel nem vagyunk rendszergazdák. A futási időt, és egyéb hasznos információkat tudhatunk meg a top (kilépés q-val, azért fut a programunk 25%-on, mivel a 4 processzorból csak 1-et használ), és ps parancsokkal.

Egyéb hasznos dolog, ssh

Ha esetleg az omnibusz túl lassú lenne, vagy túlterhelt, használhatsz másik gépet is. A csuszát semmiképp sem ajánlanám, mivel sokan jelentkeznek be ide emailt olvasni, LaTeX-et fordítani. A gépek közötti átlépéshez segítség:Az SSH és SCP parancsok.

Csizbal

Személyes eszközök