Screen használata

A MathWikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Morap (vitalap | szerkesztései) 2007. február 6., 02:05-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Tartalomjegyzék

Screen parancs

A screen parancs akkor hasznos, ha szeretnél valamilyen hosszabb programot futtatni (esetleg pár nap, gondolom többszáz jegyű prímek ellenőrzése esetén), közben esetleg mást csinálnál vagy ki is kapcsolnád a gépet.


Használata

Jelentkezz be az omnibus gépre. Terminálba kell beírni hogy: screen ekkor bejön egy üres ablak, ahol futtathatod a programot, majd ha elindítottad a programot, nyomd meg a ctrl+(a,d)-t, ami azt jelenti hogy nyomd le a ctrl-t, majd az a betűt, majd engedd el az a betűt, de a ctrl-t ne, majd nyomd le a d betűt, engedd el a d betűt, majd a ctrl-t, ekkor kiíródik hogy detached, ami azt jelenti hogy a programod és a monitorod közt a kapcsolat megszakadt, de a program fut (az omnibus-on) ! Ezután futtathatsz mást, ki is kapcsolhatod a géped meg ilyenek. Ha ismét vissza akarod hozni, írd be a terminálba hogy: screen -r ,ekkor visszakapod azt amit az előbb csináltál, a ctrl+d -vel pedig megölheted a programot. Egyszerre több screen-t is használhatunk. Ebben az esetben a screen -r parancs kiírja az aktuálisan futó screen-eket, melyek nevei karakterek kombinációi lesznek például ilyen: 25645.pts-6.csusza. Ekkor ha ezt szeretnénk visszahozni használjuk a screen -r 25645.pts-6.csusza parancsot.

Nice

Gondolom mindenki tudja hogy az omnibuson futnak a labor gépei, ezért hogy mások munkáját ne hátráltassuk használjuk a nice parancsot. A nicehoz mindig tartozik egy szám ami -20-tól 19-ig terjed amit utána kell írni, ha pozitív számot mondjuk 19-et akarunk akkor a szokásos minusz jellel tehát: nice -19, ha pedig negatívat akkor az n paraméterrel mondjuk -19 esetén: nice -n -19, és a prioritást határozza meg, (alapból, ha nem írunk nice-t akkor 10) 19 a legalacsonyabb míg -20 a legmagasabb prioritás. A nice-t (a prioritást meghatározó számmal együtt) a futtatni kívánt parancs elé kell beírni.

A nice segítségével csak csökkenteni tudjuk a processzünk prioritását (Miklós, ez rád nem vonatkozik :) ), mivel nem vagyunk rendszergazdák. A futási időt, és egyéb hasznos információkat tudhatunk meg a top (kilépés q-val, azért fut a programunk 25%-on, mivel a 4 processzorból csak 1-et használ), és ps parancsokkal.

Egyéb hasznos dolog, ssh

Ha esetleg az omnibusz túl lassú lenne, vagy túlterhelt, használhatsz másik gépet is. A csuszát semmiképp sem ajánlanám, mivel sokan jelentkeznek be ide emailt olvasni, LaTeX-et fordítani. A gépek közötti átlépéshez segítség:Az SSH és SCP parancsok.

Csizbal

Személyes eszközök