Tesztoldal

A MathWikiből
(Változatok közti eltérés)

A lap 2006. december 13., 18:48-kori változata

Tartalomjegyzék

Word, Excel fájl megnyitása, szerkesztése a laborban

OpenOffice.org

Az OpenOffice.org több platformon és több nyelven elérhető irodai csomag, amely kompatibilis az összes jelentős irodai szoftvercsomaggal. Az OpenOffice.org szabad szoftver, azaz INGYENESEN használható, szabadon terjeszthető, módosítható és a módosítás is terjeszthető.

Program telepitése

Az OpenOffice.org hivatalos oldala magyarul itt[1] érhető el. A főoldal közepén rögtön találunk egy gombot a legfrissebb verzió letöltéséhez, de akár a régebbi változatokat vagy komponensenként is letölthetjük a programot, az ehhez megfelelő linkeket az oldal jobb oldalán találjuk. Ez akkor hasznos, ha nem csak a laborban, de otthon is szeretnénk használni a programot. Az oldalon egyébként rengeteg hasznos inbformációt, kiegészitést találunk, ha a kezdőoldal bal oldalán a Segitség és információk gombra kattintunk.

Komponensei

  • 'WRITER': szövegszerkesztő
  • 'CALC': táblázatkezelő program
  • 'IMPRESS': prezentációkészitő
  • 'DRAW': grafika-, diagrammkészitő program
  • 'MATH': képletszerkesztő
  • 'BASE': adatbáziskezelő (ez a laborban nem elérhető)
WRITER

A Microsoft Word-del analóg módon müködik, felületük, funkcióik tulajdonképpen megegyeznek, aki használt már Wordot, nagyon könnyen eligazodik a Writerben is. A Writer felismeri, megnyitja a Word-ben szerkesztett dokumentumokat, bár a szüvegbe beszúrt képeket nem mindig adja vissza tökéletesen. Azonban figyeljünk arra, hogy a Writer több formátumban képes elmenteni a szerkesztett dokumentumot, ezek közül az alapértelmezett az *.sxw kiterjesztés, melyet azonban a Word nem ismer fel, igy ezt át kell állitani .doc kiterjesztésre, ha később esetleg Word-del szeretnénk futtatni az adott fájlt. Egyébként a Writerben szerkesztett dokumentumok a Wordben kiválóan megjelenithetők.

CALC

Az OpenOffice táblázatkezelőjéről hasonlóak mondhatók el, mint dokumentumszerkesztőjéről: a Microsoft Excel-hez hasonló, ugyanazt tudja, aki Excelt használt már, egyszerüen kiismeri magát itt is, a gombok(funkcióik, sőt elhelyezkedésük is) szinte teljesen egyezik az Excelben megszokottal. Mentésnél itt is fegyeljünk a kiterjesztésre, érdemes a *.xlt formátumot választani!Gnumeric

A laborban Linux alatt futó alapértelmezett táblázatkezelő. Ez is nagyon hasonló mind az Excel-hez, mind a CALC-hoz, viszont annyival többet tud, hogy a CALC alapértelmezett kiterjesztését is megnyitja, mig ugyanez forditva sajnos nem igaz, a *.gnumeric kiterjesztést a CALC nem ismeri fel.


Gszj

Személyes eszközök