WinScp használata

A MathWikiből
(Változatok közti eltérés)
a
(Használata)
15. sor: 15. sor:
 
Letöltés és futtatás után bejön egy ablak, melyet a következőképpen töltünk ki:
 
Letöltés és futtatás után bejön egy ablak, melyet a következőképpen töltünk ki:
  
* <b>"Host name"</b>: a szerver neve ahová csatlakozni akarunk (Pl:omnibus.math.bme.hu)<br>
+
* <b>"Host name"</b>: a szerver neve ahová csatlakozni akarunk (Pl: omnibus.math.bme.hu)<br>
 
* <b>"User name"</b>: beírjuk a felhasználónevet (amivel az intézetben is be tudunk jelentkezni).<br>
 
* <b>"User name"</b>: beírjuk a felhasználónevet (amivel az intézetben is be tudunk jelentkezni).<br>
 
* <b>"Password"</b>: értelemszerűen a jelszó.<br>
 
* <b>"Password"</b>: értelemszerűen a jelszó.<br>
 
* "Port number"-t és "Protocollt" változatlanul hagyjuk.
 
* "Port number"-t és "Protocollt" változatlanul hagyjuk.
  
Miután kitöltöttük a megfelelő helyeket,választhatjuk a <b>"login"</b> funkciót, ezzel megkezdődik a csatlakozás.<br>
+
Miután kitöltöttük a megfelelő helyeket, válasszuk a <b>"login"</b> funkciót, ezzel megkezdődik a csatlakozás.<br>
Amennyiben szeretnénk elmenteni a beállításokat, a kitöltés után válasszuk a <b>"Save"</b> gombot(jelszó elmentése előtt kapunk egy visszakérdezést, hogy biztos menteni szeretnénk-e a jelszót is.Ha szeretnénk válasszuk az "ok"-ot).<br>
+
Amennyiben szeretnénk elmenteni a beállításokat, a kitöltés után válasszuk a <b>"Save"</b> gombot (jelszó elmentése előtt kapunk egy visszakérdezést, hogy biztos menteni szeretnénk-e a jelszót is. Ha szeretnénk válasszuk az "ok"-ot).<br>
Megtehetjük, hogy csak a host nevét mentjük el,így a login-t és a jelszót minden csatlakozáskor be kell írni.Ekkor a "save" gomb megnyomása előtt csak a host nevét töltjük ki.
+
Megtehetjük, hogy csak a host nevét mentjük el, így a login-t és a jelszót minden csatlakozáskor be kell írni. Ekkor a "save" gomb megnyomása előtt csak a host nevét töltjük ki.
Legközelebb a WinScp indításakor bejövő ablak bal oldalán válasszuk a "Session"/"Stored session" menüpontot,ott a kívánt Host névre duplán kattintva, a login és a passworld beírása után kezdődik a csatlakozás.<br>
+
Legközelebb a WinScp indításakor bejövő ablak bal oldalán válasszuk a "Session"/"Stored session" menüpontot, ott a kívánt Host névre duplán kattintva, a login és a passworld beírása után kezdődik a csatlakozás.<br>
  
Miután sikeresen csatlakoztunk,megjelenik a már említett Total Commanderhez hasonló ablak,melynek bal oldalán a saját gépünk,jobb oldalán a szerver jelenik meg.Belépéskor a saját könyvtárunkba jutunk,de a szokásos módon lehet feljebb lépni.<br>
+
Miután sikeresen csatlakoztunk,megjelenik a már említett Total Commanderhez hasonló ablak, melynek bal oldalán a saját gépünk,jobb oldalán a szerver jelenik meg. Belépéskor a saját könyvtárunkba jutunk,de a szokásos módon lehet feljebb lépni.<br>
A könyvtárakat és file-kat lehet létrehozni és törölni,illetve ami nagyon hasznos,egyik gépről a másikra helyezni csupán egy gombnyomással.
+
A könyvtárakat és file-kat lehet létrehozni és törölni, illetve ami nagyon hasznos, egyik gépről a másikra helyezni csupán egy gombnyomással.
  
 
===Extra tudnivalók===
 
===Extra tudnivalók===

A lap 2008. szeptember 15., 09:22-kori változata

Tartalomjegyzék

Mi is az a WinScp?

A WinSCP egy ingyenes, nyílt forrású, SSH-t használó SFTP kliens Windows alá. A program elsődleges célja a biztonságos fájlmásolás a helyi és egy távoli gép között. És akkor nézzük mit is jelent mindez: Windos-os gépről lehet belépni Linuxos gépre. Mért jó ez nekünk? Például otthonról kényelmesen be lehet lépni az omnibusra, az ottani filejainkat lehet többek között szerkeszteni, másolni, törölni.
Maga a program hasonló a Total Commanderhez (leszámítva hogy az egyik oldalon egy távoli linuxos gép fileszerkezete jelenik meg), így használata egyszerű.

Beszerzés:

Ingyenesen letölthető a következő oldalról:
http://winscp.net/eng/download.php
Az első letölthető fájl az "Installation package" általában megfelel.

Használata

Letöltés és futtatás után bejön egy ablak, melyet a következőképpen töltünk ki:

  • "Host name": a szerver neve ahová csatlakozni akarunk (Pl: omnibus.math.bme.hu)
  • "User name": beírjuk a felhasználónevet (amivel az intézetben is be tudunk jelentkezni).
  • "Password": értelemszerűen a jelszó.
  • "Port number"-t és "Protocollt" változatlanul hagyjuk.

Miután kitöltöttük a megfelelő helyeket, válasszuk a "login" funkciót, ezzel megkezdődik a csatlakozás.
Amennyiben szeretnénk elmenteni a beállításokat, a kitöltés után válasszuk a "Save" gombot (jelszó elmentése előtt kapunk egy visszakérdezést, hogy biztos menteni szeretnénk-e a jelszót is. Ha szeretnénk válasszuk az "ok"-ot).
Megtehetjük, hogy csak a host nevét mentjük el, így a login-t és a jelszót minden csatlakozáskor be kell írni. Ekkor a "save" gomb megnyomása előtt csak a host nevét töltjük ki. Legközelebb a WinScp indításakor bejövő ablak bal oldalán válasszuk a "Session"/"Stored session" menüpontot, ott a kívánt Host névre duplán kattintva, a login és a passworld beírása után kezdődik a csatlakozás.

Miután sikeresen csatlakoztunk,megjelenik a már említett Total Commanderhez hasonló ablak, melynek bal oldalán a saját gépünk,jobb oldalán a szerver jelenik meg. Belépéskor a saját könyvtárunkba jutunk,de a szokásos módon lehet feljebb lépni.
A könyvtárakat és file-kat lehet létrehozni és törölni, illetve ami nagyon hasznos, egyik gépről a másikra helyezni csupán egy gombnyomással.

Extra tudnivalók

A WinSCP meglepően ügyes program. A nem teljesen letöltött fájlt név.kiterjesztés.filepart alakban tárolja. Ez kihasználható, pl. egy más programmal részlegesen letöltött fájlt .filepart végűre történő átnevezés után tudja folytatni.
Érdemes az utolsó módosítás szerint rendezni a listát. A többi programtól eltérően a könyvtárakat is tudja eszerint rendezni. Így általában a munka nagy része az első pár könyvtárban történik.

Személyes eszközök