WinScp használata

A MathWikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Agiesze (vitalap | szerkesztései) 2006. december 11., 14:39-kor történt szerkesztése után volt.

A WinScp nevű programmal Windos-os gépről lehet belépni Linuxos gépre. Mért jó ez nekünk? Például otthonról kényelmesen be lehet lépni az omnibusra, az ottani filejainkat lehet szerkesztgetni.

Maga a program hasonló a Total Commanderhez (leszámítva hogy az egyik oldalon egy távoli linuxos gép fileszerkezete jelenik meg), így használata nem okoz problémát senkinek.

Mielőtt használnánk,meg kell szerezni,ehhez egy kis segitség:
http://www.prevenciokft.hu/~sam/projects/putty/index.html#winscp
http://www.eszbonto.hu/letoltes/letoltes_programok_reszletes.php?a=1316&k=11

Letöltés és futtatás után bejön egy ablakmelyet a következő képpen töltünk ki:

"Host name": a szerver neve ahová csatlakozni akarunk(Pl:omnibus.math.bme.hu)
"User name": beírjuk a felhasználónevet.
"Password": értelemszerűen a jelszó.
"Port number"-t és "Protocollt" változatlanul hagyjuk.

Miután kitöltöttük a megfelelő helyeket,választhatjuk a "login" funkciót, ezzel megkezdődik a csatlakozás.
Amennyiben szeretnénk elmenteni a beállításokat, a kitöltés után válasszuk a "Save" gombot(jelszó elmentése előtt kapunk egy visszakérdezést, hogy biztos menteni szeretnénk-e a jelszót is.Ha szeretnénk válasszuk az "ok"-ot).
Megtehetjük, hogy csak a host nevét mentjük el,így a login-t és a jelszót minden csatlakozáskor be kell írni.Ekkor a "save" gomb megnyomása előtt csak a host nevét töltjük ki. Legközelebb a WinScp indításakor bejövő ablak bal oldalán válasszuk a "Session"/"Stored session" menüpontot,ott a kívánt Host névre duplán kattintva, a login és a passworld beírása után kezdődik a csatlakozás.

Miután sikeresen csatlakoztunk,megjelenik a már említett Total Commanderhez hasonló ablak,melynek bal oldalán a saját gépünk,jobb oldalán a szerver jelenik meg.Belépéskor a saját könyvtárunkba jutunk,de a szokásos módon lehet feljebb lépni.
A könyvtárakat és file-kat lehet létrehozni és törölni,illetve ami nagyon hasznos,egyik gépről a másikra helyezni csupán egy gombnyomással.

Személyes eszközök