WinScp használata

A MathWikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Agiesze (vitalap | szerkesztései) 2006. december 11., 14:55-kor történt szerkesztése után volt.

Mi is az a WinScp?

A WinSCP egy ingyenes, nyílt forrású, SSH-t használó SFTP kliens Windows alá. A program elsődleges célja a biztonságos fájlmásolás a helyi és egy távoli gép között. És akkor nézzük mit is jelent mindez: Windos-os gépről lehet belépni Linuxos gépre. Mért jó ez nekünk? Például otthonról kényelmesen be lehet lépni az omnibusra, az ottani filejainkat lehet többek között szerkeszteni, másolni,törölni.
Maga a program hasonló a Total Commanderhez (leszámítva hogy az egyik oldalon egy távoli linuxos gép fileszerkezete jelenik meg), így használata nem okoz problémát senkinek.

Beszerzés:

Mielőtt használnánk,meg kell szerezni,ehhez egy kis segitség:
http://www.prevenciokft.hu/~sam/projects/putty/index.html#winscp
http://www.eszbonto.hu/letoltes/letoltes_programok_reszletes.php?a=1316&k=11

Használata

Letöltés és futtatás után bejön egy ablak, melyet a következőképpen töltünk ki:

  • "Host name": a szerver neve ahová csatlakozni akarunk (Pl:omnibus.math.bme.hu)
  • "User name": beírjuk a felhasználónevet.
  • "Password": értelemszerűen a jelszó.
  • "Port number"-t és "Protocollt" változatlanul hagyjuk.

Miután kitöltöttük a megfelelő helyeket,választhatjuk a "login" funkciót, ezzel megkezdődik a csatlakozás.
Amennyiben szeretnénk elmenteni a beállításokat, a kitöltés után válasszuk a "Save" gombot(jelszó elmentése előtt kapunk egy visszakérdezést, hogy biztos menteni szeretnénk-e a jelszót is.Ha szeretnénk válasszuk az "ok"-ot).
Megtehetjük, hogy csak a host nevét mentjük el,így a login-t és a jelszót minden csatlakozáskor be kell írni.Ekkor a "save" gomb megnyomása előtt csak a host nevét töltjük ki. Legközelebb a WinScp indításakor bejövő ablak bal oldalán válasszuk a "Session"/"Stored session" menüpontot,ott a kívánt Host névre duplán kattintva, a login és a passworld beírása után kezdődik a csatlakozás.

Miután sikeresen csatlakoztunk,megjelenik a már említett Total Commanderhez hasonló ablak,melynek bal oldalán a saját gépünk,jobb oldalán a szerver jelenik meg.Belépéskor a saját könyvtárunkba jutunk,de a szokásos módon lehet feljebb lépni.
A könyvtárakat és file-kat lehet létrehozni és törölni,illetve ami nagyon hasznos,egyik gépről a másikra helyezni csupán egy gombnyomással.

Személyes eszközök