Word, Excel fájl megnyitása, szerkesztése a laborban

A MathWikiből

Tartalomjegyzék

Általában

Az alábbiakban az OpenOffice és Gnumeric használatáról esik pár szó. Nagyon fontos, hogy egy hosszabb munka előtt teszteljük le őket. Gépeltem már be ZH eredményt kétszer, mert az OpenOffice táblázatkezelője fagyott mentés közben.

OpenOffice.org

Az OpenOffice.org több platformon és több nyelven elérhető irodai csomag, amely kompatibilis az összes jelentős irodai szoftvercsomaggal. Az OpenOffice.org szabad szoftver, azaz INGYENESEN használható, szabadon terjeszthető, módosítható és a módosítás is terjeszthető.

Használat

oowriter, illetve oocalc.

Otthoni telepités

Ha szeretnéd Windows alatt telepíteni, akkor látogass el az OpenOffice.org hivatalos oldalára itt[1]. A főoldal közepén rögtön találunk egy gombot a legfrissebb verzió letöltéséhez, de akár a régebbi változatokat vagy komponensenként is letölthetjük a programot, az ehhez megfelelő linkeket az oldal jobb oldalán találjuk. Az oldalon egyébként rengeteg hasznos inbformációt, kiegészitést találunk, ha a kezdőoldal bal oldalán a Segitség és információk gombra kattintunk.

Komponensei

  • WRITER: szövegszerkesztő
  • CALC: táblázatkezelő program
  • IMPRESS: prezentációkészitő
  • DRAW: grafika-, diagrammkészitő program
  • MATH: képletszerkesztő
  • BASE: adatbáziskezelő (ez a laborban nem elérhető)

WRITER

A Microsoft Word-del analóg módon müködik, felületük, funkcióik tulajdonképpen megegyeznek, aki használt már Wordot, nagyon könnyen eligazodik a Writerben is. A Writer felismeri, megnyitja a Word-ben szerkesztett dokumentumokat, bár a szüvegbe beszúrt képeket nem mindig adja vissza tökéletesen. Azonban figyeljünk arra, hogy a Writer több formátumban képes elmenteni a szerkesztett dokumentumot, ezek közül az alapértelmezett az *.sxw kiterjesztés, melyet azonban a Word nem ismer fel, igy ezt át kell állitani .doc kiterjesztésre, ha később esetleg Word-del szeretnénk futtatni az adott fájlt. Egyébként a Writerben szerkesztett dokumentumok a Wordben kiválóan megjelenithetők.

CALC

Az OpenOffice táblázatkezelőjéről hasonlóak mondhatók el, mint dokumentumszerkesztőjéről: a Microsoft Excel-hez hasonló, ugyanazt tudja, aki Excelt használt már, egyszerüen kiismeri magát itt is, a gombok (funkcióik, sőt elhelyezkedésük is) szinte teljesen egyeznek az Excelben megszokottal. Mentésnél itt is fegyeljünk a kiterjesztésre, érdemes a *.xlt formátumot választani!


Gnumeric

A laborban Linux alatt futó alapértelmezett táblázatkezelő. Ez is nagyon hasonló mind az Excel-hez, mind a CALC-hoz, viszont annyival többet tud, hogy a CALC alapértelmezett kiterjesztését is megnyitja, mig ugyanez forditva sajnos nem igaz, a *.gnumeric kiterjesztést a CALC nem ismeri fel.


Gszj

Személyes eszközök