XMing használata, grafikus felület emuláció Windows alatt

A MathWikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen WikiMiki (vitalap | szerkesztései) 2015. november 19., 23:12-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Tartalomjegyzék

Ez egy olyan program, melynek segítségével Windows-os gépen Putty-ban megnyithatunk grafikus programokat úgy, hogy azok az intézet gépein futnak.
(Már csak azért is hasznos, mert ha például egy file-t akarunk csak megnézni, de otthon nincs meg hozzá az adott program, viszont az intézeti gépen rajta van, akkor a program feltelepítése nélkül is meg tudjuk nyitni a file-unkat.)
(Az intézet megvett bizonyos jogokat, és az intézeti gépeken meg lehet tekinteni olyan folyóiratokat, amiket otthon egyébként nem. Ezzel a módszerrel az intézeti gép IP-címével lehet böngészni, ami matematikai cikkek böngészésénél előny.)

FONTOS!!!

Az Xmingnek szüksége van a Putty nevű Windows alatt futó programra! Aki ezt még nem ismeri, az kezdje ezzel: A putty használata

Letöltés:

[Xming letöltés] Akik hozzám hasonlóan kevésbé értenek a számítógépkezeléshez, azok kedvéért itt van a letöltési útmutató:
menjünk a zöld táblára -> a legfelső zöld tábla (Download) -> Xming-6-9-0-31-setup.exe

Telepítés:

  1. Nyissuk meg a letöltött file-t, adjuk meg, hova akarjuk telepíteni,érdemes a Full installation-t választani, hiszen nem foglal sokat (pár mega csak).
  2. Telepítés után nyissuk meg. (Start -> Minden Program -> Xming -> Xming)
  3. Indítsuk el a Putty-ot:
  4. Balra a Session-nél töltsük be az "leibniz"-est.
  5. A Connection/SSH/X11 résznél pipáljuk ki az Enable X11 forwarding-ot. Ezután menjünk vissza a Session-höz és mentsük el.
  6. Nyissuk meg, amit elmentettünk és lépjünk be a jelszavunkkal.

Pl.:

Írjuk be az xfig-et (ez egy vektorgrafikus képszerkesztő program). A letöltés lassú lesz, de megnyitja a programot egy új ablakban (erre a putty magában nem lenne képes).


jgabor

Személyes eszközök