ZoneAlarm

A MathWikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Kristofh (vitalap | szerkesztései) 2006. december 14., 12:20-kor történt szerkesztése után volt.

Tartalomjegyzék

ZoneAlarm

A Zonealarm egy ingyenes tűzfal mely a Zone Labs terméke. Ezzel a tűzfallal be lehet állitani hogy az internetre mennyire nyitott a gép, illetve milyen programokat/folyamatokat enged át a géprol az internetre.

Egy megbízható tűzfal rendkívül fontos, ugyanis megakadályozza hogy a gépből egy úgynevezett "zombie" gép legyen, mely hackerek uralma alatt van. Ezen kívül megvédi a gépet kémkedő trojan és hasonló spyware programoktól, mert megakadályozza, hogy ezek a programok csatlakozzanak a netre.



Letöltés

A Zonealarm a következő linkről letölthető: Zonealarm.

A "Download Now"-ra kell kattintani és előjön egy ablak amiben a "Save to Disk"-et kell bejelölni hogy letöltse a gépre.

Ha ez nem sikerül,akkor a Google-on ha beírjuk hogy 'ZoneAlarm free download" akkor több helyről is le lehet tölteni:


Telepítés

Miután letöltöttük, kattintsunk a fájlra és előjön egy ablak melyben be lehet állitani hogy melyik mappába telepítse a programot. Ha ezt kiválasztottuk, nyomjuk meg a "Next" gombot. A következő ablakban a nevünket, illetve az email címünket kéri, miután ismét "next"-el folytatjuk. Az utolsó ablaknál be kell jelölni hogy "I accept the terms of the preceding license agreement", és ha rákattintunk az "Install"-ra, elkezdi a telepítést. Ezután pár opcionális kérdés megválaszolása után előjön egy ablak mely közli hogy a telepítés készen van. Kattintsunk a "Yes"-re melyel megnyílik a Zonealarm.

Első alkalommal előjön a "License Wizard". Az első oldalon jelöljük be hogy "Select ZoneAlarm" ami az ingyenes verziót biztosítja. Ezután előjön a "Welcome" ablak ahol egy "Next"-re kattintással eljutunk az elso fontos beállitáshoz: a "Don't alert me at all - protect my computer silently" opciót válasszuk, hogy ne figyelmeztessen a ZoneAlarm minden alkalommal mikor megvédte a gépet egy lehetséges veszélytől. Miután megnyomtuk hogy "Finish", a következő oldalon jelöljük be hogy "No. Alert me later when my browser and these components need internet access". Ezzel manuálisan be tudjuk állítani hogy mely programok használhatják az internetet. Az "eBay Fraud Prevention" általában nem szükséges, csak eBay használóknak van akik nagyon titkosítani szeretnék a jelszavukat. A következő, "Set-Up Complete" ablakban meg lehet tekínteni a "tutorial"-t melyben részletesen végig visz egy leírás a beállításokon.


Beállítások

Miután megnyitottuk a ZoneAlarm-ot pár beállításon változtatnunk kell igény szerint.

A jobb felső sarokban a "Preferences" alatt az "Overview"-ban két fontos beállitást kell elvégeznünk: "Load ZoneAlarm at startup" és "Protect the ZoneAlarm client" legyenek bejelölve. Ezek autómatikusan futtatják a Zonealarm-ot újraindításkor, illetve megvédik a programot vírusoktól.

"Firewall"-ban (baloldalon a második a listán) állitsuk az "internet Zone Security"-t "HIGH"-ra és a "Trusted Zone Security"-t "MEDIUM"-ra. Ezzel erősen védve lesz a gep az internet felöl, és közepesen a hálozaton bellűl. A jobb felső sarokban a "Zones" alatt egyenként be lehet állítani I.P. címeket melyekben a program "megbízhat".

A "Program Control"-ban állítsuk "MEDIUM"-ra, hogy ne akármely program tudja korlátlanúl használni az internetet. Az "Automatic Lock" kényelmesebb ha ki van kapcsolva (Off). A jobb felső sarokban kattintsunk a "Programs"-ra. Itt fel lesznek sorolva azok a programok melyek internethez akartak csaklakozni. Bal egér gombbal lehet beállítani, hogy mely programoknak adjuk meg az engedélyt az internet csatlakozáshoz.

Az "Alerts & Logs" alatt állítsuk "Off"-ra az "Alert Events Shown"-t, hogy ne jelezzen túl gyakran a program. A "Log Viewer" alatt meg lehet tekínteni, hogy mely programok csatlakoztak az internethez.

Végül, az "Email Protection" alatt lehet beállítani hogy védjen e az email-en keresztűl kapott veszélyes levelek ellen. Ez sajnos csak minimálisan véd, ugyanis csak .vbs fájlokat szűr ki.

Mikor egy új program szeretne csatlakozni az internethez, egy kis ablak fog feljönni, melyben engedélyt lehet neki adni, ha megbízunk a programban.

Személyes eszközök