6. házi feladat (shell szkript)

A MathWikiből

Informatika 1, 2010 ősz, 6. házi feladat: shell szkript írása: "Hányan vannak bejelentkezve?"

Ez a házi feladat a 6. gyakorlathoz tartozik. Beadandó az 7. gyakorlatig, vagyis október 29, november 2, ill. november 3-ig. A megoldást az info1hazi kukac gmail.com címre kell elküldeni, a tárgyban a tankörrel, a feladat sorszámával (HF6), és a matematikai intézeti szerveren használt felhasználói nevével.

A feladat sikeres teljesítéséhez egy szkriptet (rövid program ami a tanult linuxos parancsokból áll) és egy szöveges fájlt is be kell küldeni a válaszon kívül (a szöveges fájl a beadandó szkript bemenete, a válasz a kimenete).

1. Jelentkezz be az omnibus.math.bme.hu linuxos szerverre (a laborban, vagy akár otthonról, egy ssh kliens segítségével (Windows-hoz a putty ajánlott, linuxon pedig az ssh parancs)).

2. Az omnibus-on add ki a következő parancsot:

  who | awk '{print $1,$3,$4,$5}' > whoishere.txt 

(Egy kis magyarázat: a who parancs (szépen, szóközökkel igazítva) kiírja hogy mely felhasználók vannak éppen bejelentkezve, milyen módon és mióta. Azért kell awk-t is futtatni a who után, hogy könnyebben kezelhető fájlt kapjunk, ahol már csak egyszeres szóközökkel vannak elválasztva a mezők. Az eredményt a whoishere.txt nevű fájlba írtuk. A cat paranccsal ellenőrizheted a tartalmát. Érdemes tudni, hogy ha egy felhasználó több shell-t is használ akkor több sor is fog kezdődni az ő nevével.)

3. Írj egy rövid shell szkriptet amely a whoishere.txt fájlból dolgozik, és kiírja hogy éppen hány különböző felhasználó van bejelentkezve. Mentsd el fájlba (.sh kiterjesztéssel), és futtasd is le.

4. A levélben csatolva küldd el a whoishere.txt fájlt és a szkriptedet. A levél tartalma a szkripted kimenete (ami csak egy szám) legyen.

Személyes eszközök