EPS ábra készítése TikZ csomaggal LaTeX-ben

A MathWikiből

EPS ábra készítése TikZ csomaggal

A TikZ ábrát jól csak pdf-be lehet fordítani. A latex parancs hatására olyan dvi fájl jön létre, amelyben a vonalak és szövegek elcsúszva, rossz helyen jelennek meg. Az alábbiakban leírok egy módszert, amellyel TikZ ábrát lehet illeszteni a dvi fájlba (dvi fájllal tipikusan jó dolgozni: gyors fordítás, forward és inverse search lehetősége). A módszer hátránya, hogy az ábrát egy külön tex fájlban kell létrehoznunk.

A mintafájl elérhető: tikz_proba.tex.

A tex fájl

A preambulum a következő parancsokat tartalmazza:

\documentclass[12pt]{article}
\usepackage[T1]{fontenc}
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage{tikz}
\usepackage{pgf}
\usepackage[active,pdftex,tightpage]{preview}
\PreviewEnvironment[]{tikzpicture}

Majd a document környezetben csak egy tikzpicture környezet álljon.

Fordítás

Először fordítsunk belőle pdf fájlt:

pdflatex tikz_proba.tex

Ekkor egy olyan pdf fájl keletkezik, amely pont olyan széles és magas, mint a kép. Sikeres fordítás esetén konvertáljuk át a pdf-et ps formátumba:

pdf2ps tikz_proba.pdf

Ezután konvertáljuk eps formátumba. A paraméterek hatására a ps2eps fogja meghatározni, hogy mekkora lesz az ábra szélessége és magassága. Ez így rendben lesz:

 ps2eps -B -l -f tikz_proba.ps

Létrejött egy tikz_proba.eps fájl, amelyet be tudunk illeszteni a dvi-ba fordítandó tex fájlunkba. Azt ajánlom, hogy a kép beillesztésénél használjuk a

 \includegraphics{tikz_proba}

jelölést (azaz hagyjuk le a .eps kiterjesztést), hiszen így ha dvi-t vagy ps-t fordítunk, akkor az eps fájlt használja, pdf fordítása esetén pedig a fenti folyamat melléktermékeként létrejövő tikz_proba.pdf-et. Azaz mindegyik módon megfelelően fog fordulni.

Személyes eszközök