Gmail

A MathWikiből

A Gmail a Google ingyenes e-mail szolgáltatása, amely 2004-ben indult útjára, azóta óriási népszerűségre tett szert jópár országban.

Tartalomjegyzék


A Gmail

A Gmail egyik legjobb tulajdonsága, hogy körülbelül 2.8 gigabájt (és folyamatosan növekedő) tárhelyet biztosít. Emellett számtalan egyéb szolgáltatás is elérhető, mint a POP3 elérés, a Google Talk nevű program, a Gmail Notifier és a webes e-mail kezeléshez is nagyon hasznos funkciók vannak beépítve. A beépített spamszűrő is nagyon jól működik, automatikusan beteszi őket egy spam mappába, ahonnan - ha a felhasználó nem törli hamarabb - 30 nap elteltével automatikusan törlődnek a levelek.

Regisztráció

***FRISS*** Nem tudni meddig tart, lehet hogy örökre, de MEGNYÍLT A REGISZTRÁCIÓ!!! Nem kell meghívó, csupán annyi, hogy ellátogass ide.

Ha esetleg ez a link nem működne, akkor valószínűleg csak a régi módszerrel, azaz meghívással lehet regisztrálni, ekkor a HSZK honlapján bárki hozzájuthat meghívóhoz.

Meghívóval a kézben a regisztráció már pofonegyszerű, az abban szereplő linkre kattintva bejön a regisztrációs lap, ahol néhány adat megadásával már létre is hozhatjuk fiókunkat.


Beállítások

Miután sikerült a regisztráció, nézzük a lehetőségeket. A Beállítások linkre kattintva láthatjuk a őket.

Általános

Itt megadhatjuk, hogy melyik nyelv legyen az alapértelmezett, ami a kezelőfelület nyelvét jelenti. Ezek között szerepel a magyar nyelv is. Továbbá itt állíthatjuk be az egy oldalon megjelenő levelek számát és szerkeszthetjük aláírásunkat.

Fiókok

Beállíthatjuk, hogy levelek küldésekor mi legyen a megjelenített nevünk, valamint innen vezet egy link a jelszó, biztonsági kérdés megváltoztatására. Lehetőség van arra, hogy egy másik e-mail cím megadásával levelet küldjünk a Gmail használatával.

Címkék

A Gmail-ben ugyan nem lehet a leveleket mappákba rendezni, de úgynevezett címkékkel láthajuk el a leveleket (egy levél több címkét is kaphat), amivel könnyedén szortírozhatjuk őket.

Szűrők

Itt bizonyos üzenetszabályokat adhatunk meg, amivel ha a feladó, címzett, tárgy vagy tartalmaz, vagy nem tartalmaz bizonyos kifejezéseket, akkor megadhatunk egy parancsot, amit automatikusan végrehajt a levélen. Ilyen lehetőségek pl: továbbítás egy másik e-mail címre, valamelyik címkével történő megjelölés, törlés, stb.

Átirányítás és POP

Általában minden e-mail szolgáltató biztosítja ezt a lehetőséget, így a Gmail is. Megadhatunk több címet is ahova átirányíthatjuk leveleinket. A POP3 szolgáltatás a levelek számítógépre történő letöltését biztosítja.

Beszélgetés

Lehetőség nyílik más Gmail-es felhasználókkal chatelni, ezek beállítását találhatjuk itt.

Web klipek

Különböző hírek, reklámok megjelenítését teszi lehetővé a levelek felett rengeteg témában, amelyet itt állíthatunk be.


Címtár

A címtárat nagyon kényelmesen tudjuk használni. Ha levelet szeretnénk küldeni valakinek, a címzett sorban (ha már korábban küldtünk neki automatikusan bekerült a címtárba) ha elkezdjük írni a nevét vagy e-mail címét, a Gmail automatikusan felajánlja a címtárból a vele egyezőt (ha több ilyen van nagyon kényelmesen választhatunk közülük).

Gmail Notifier

A Gmail Notifier - mint a neve is elárulja - egy kis program, ami a Gmail-fiókot folyamatosan figyelve jelez új e-mail érkezésekor. A program Innen ingyenesen letölthető. Beállíthatjuk hogy induljon-e a program automatikusan a windows-al, ami még kényelmesebbé teszi a használatát. Ahhoz, hogy figyelje fiókunkat, meg kell adni a Gmail-címünket, és a jelszót (amit tárolhatunk is), így be tud jelentkezni és tenni a dolgát.

Amennyiben érkezik egy új e-mail, a tálcán (az óra mellett) lévő kis ikonja bekékül, és egy kis felugró ablak jelzi, hogy ki írta a levelet, hány órakor és a levél tárgyát is. Ha kétszer kattintunk az ikonra, akkor be is jön a böngészőben a webes felület, ahol elolvashatjuk újonnan érkezett e-mailünket.

Google Talk

A Google Talk a Google azonnali üzenetküldő szolgáltatása, amely a szöveges chat mellett lehetővé teszi két számítógép közti telefonos beszélgetést is. Ma má hangposta, fájlküldés, valamint a Winamppal és Windows Media Playerrel stb. lejátszott aktuális szám kijelzése is elérhető. (A hangpostával küldött üzenet legfeljebb 10 perc hosszú lehet, csatolt fájlként jelenik meg a címzett Gmail postafiókjában. A Gmail felismeri, hogy hangposta-üzenetről van szó, és az üzenet megtekintésekor lehetőséget nyújt a lejátszásra egy kisalkalmazással, valamint az MP3 letöltésére). Továbbá lehetőség van offline üzenetek küldésére is. Ha a Google Talk programot használjuk, nincs szükség a Gmail Notifier használatára, mivel be van építve ez a funkció, és ugyanúgy jelez új üzenet érkezésekor.

Telepítés, Beállítás

A programot innen tölthetjük le. Telepítés után a felhasználónév a Gmail-cím legyen, a jelszó pedig a Gmail-es jelszó. Első belépéskor tapasztalhatjuk, hogy a Gmail-es partnereink automatikusan hozzá vannak adva. A Settings fül alatt állíthatjuk be kedvünk szerint a programot, hogy induljon-e a Windows-al együtt, mi alapján rendezze a partnereket, figyelmeztetések paramétereit adhatjuk meg, a hangbeállításokat, a chat kinézetét, stb... De az alapértelmezett beállításokat megtartva is tökéletesen működik a program.

Linkek

--blick 2006. december 13., 21:57 (CET)

Személyes eszközök