Info1 2010 - 7. gyakorlat

A MathWikiből

1. Adobe Reader letöltése -- ha még nincs.

2. Miktex letöltése a http://miktex.org oldalról, azon belül a http://miktex.org/2.9/setup oldalról. Elég az alapváltozatot letölteni (Installing a basic MiKTeX system). Előtte ugyanezen az oldalon lévő info alapján ellenőrizzük, hogy a gépünkön lévő rendszer megfelel-e a követelményeknek. Ha nem, töltsünk le egy régebbi változatot.

3. Telepítés: a szokásos módon, a kérdések mindegyikére lehet OK-t válaszolni (pl. hogy A4 legyen az alapértelmezett papírméret, és hogy kérdezze-e meg, ha új csomagot akar letölteni fordítás közben, vagy kérdés nélkül töltse...)

4. Töltsd le a magyar.ldf-et a www.math.bme.hu/latex oldalról (sajnos, a hivatalos TeX-disztribúció egy régi, és hibásan futó fájlt tartalmaz!!!), és tedd a Program Files\MikTeX2.9\tex\generic\babel könyvtárba, amivel felülírod a régi változatot.

Ezzel használhatod a TeX-et, parancsablakból futtatható, például LaTeX-fájlok fordítása, megtekintése így történik:

  • dvi-nézővel:
 latex file
 yap file.dvi
  • Adebe Readerrel:
 pdflatex file

5. Kényelmes grafikus szerkesztő és futtató felület az ingyenes TeXnicCenter. Sajonos van egy súlyos hibája: nem kezeli az UTF-8 kódú fájlokat! Ezért magyarul latin2 kódban írjunk vele. Letöltése a http://www.sourceforge.net/projects/texniccenter/ oldalról.

A TeXnicCenter első megnyitásakor be kell állítani egy-két dolgot (a tippeket nyugodtan zárjátok be, a lényeg a Configuration Wizard):

  • 1. oldalon a Továbbra kattints.
  • 2. oldalon keresd ki a "Program Files\MiKTeX 2.9" könyvtárban a miktex könyvtáron belül

a bin könyvtárat (\Program Files\MiKTeX 2.9\miktex\bin). Majd Tovább.

  • 3. oldal a PostScript nézőre vonatkozó kérdéseket tesz föl, de mi ezt most kihagytuk.

Majd Tovább.

  • És végül Befejezésre kattintasz.

Ilyen beállitásokkal egy használható rendszert kell kapnod, ami DVI, PS és PDF fájlok fordítására és megtekintésére képes.

6. Az első munka megkezdése előtt érdemes csinálni egy magyar sablont. Hozz létre egy Magyar nevű könyvtárat a

 \Program Files\TeXnicCenter\Templates\Projects 

könyvtárban, és tégy egy sablon.tex nevű fájlt oda. Indulásul lehet ez az a fájl.

7. Lehet dolgozni: az első munka megkezdésekor File > New Project menü, majd válaszd ki a Magyar fül alól a sablon-t, adj egy nevet a projektnek, és OK.

Személyes eszközök