Informatika1-2008/Előadás1

A MathWikiből

Emlékeztető az 1. előadásról

Az előadáson nagyvonalakban áttekintettük, hogy milyen témák várhatóak a félév során (Linux, Maple, XHtml, LaTeX, Excel, ...). Majd megismerhettétek a tárgy teljesítéséhez szükséges követelményeket. Továbbá kitöltöttetek egy rövid kérdőívet, mellyel jelenlegi számítástechnikai tudásotokat szerettük volna felmérni.

A tananyagra rátérve folyamatábrák rajzolásával kezdtünk el foglalkozni. Melynek elemei:

  • start, stop (ellipszis),
  • beolvasás, kiírás (paralelogramma),
  • értékadás, művelet (téglalap),
  • elágazás (csúcsára állított négyzet).

Példaként szerepelt:

  • két szám nagyság szerinti rendezése,
  • téglalap kerületének kiszámítása az oldalak megadásából (negatív oldalak esetén újra kéri a paramétereket),
  • általános ciklus,
  • faktoriális kiszámítása.

Az óra végén Gergi Miklós rendszergazda (mgergi KUKAC math PONT bme PONT hu) mesélt a matek intézeti számítástechnikáról. Beszélt az omnibusról (linuxos szerver) és az octopusról (windowsos szerver), melyekhez a géptermi gépek kapcsolódnak. Mindkét operációs rendszeren elérhető a Maple, a Mathematica és a MatLab is, melyek matematikai programok. (Ebben a félévben a Maple-t fogjátok megismerni, később lesz egy egész félévetek a Mathematica-ra, választható tárgyként a MatLab is felvehető.) Kiemelte a PUTTy, WinSCP, X-Ming programok hasznosságát. Levelezés kapcsán elmondta, hogy a math.bme.hu-s emailjeiteket legegyszerűbben a http://webmail.math.bme.hu címen érhetitek el (Webmail használata). Érdemes feliratkozni az mmhk@math.bme.hu (BME matematikusok) és a mat08@math.bme.hu (2008-ban kezdett matematikusok) levelezési listákra. (Ezt a https://lists.math.bme.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/mmhk, illetve a https://lists.math.bme.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/mat08 címen tehetitek meg. Utóbbi a szócikk írásakor még nem lézetik.) Kimaradt, de fontos, hogy a gépterembe reggel fél 8 és este 9 között lehet dolgozni, de csak akkor, ha nincs óra. Tiris kártyát hamarosan kaptok, addig kopogjatok nyugodtan, a bent lévő felsőbbévesek szivesen beengednek.

Az egyetemi wifi szolgáltatásról a Hallgatói Számítógép Központ oldalán olvashattok, ott tudtok regisztrálni is. Legközelebb az E épületben tudjátok használni.

Személyes eszközök