Informatika1-2008/HaziFeladat

A MathWikiből

A házi feladatok beadási határideje a következő gyakorlatot megelőző éjfél.

Tartalomjegyzék

Első házi feladat (hf01)

Ennek a házi feladatnak a beadási határideje így a

 • hétfőieknek: 2008. szeptember 21 éjfél (ugyanis szeptember 15-e szünnap).
 • szerdaiaknak: 2008. szeptember 16 éjfél.
 • csütörtökieknek: 2008. szeptember 17 éjfél.

A feladat a gyakorlatvezető címére egy e-mailt küldeni, amelynek tárgya megfelel a gyakorlaton megbeszélt konvencióknak, azaz

 [info1]hf01KissJanos

formában. Az info1 szöveg a félév során nem változik, a hf után a házifeladat sorszámát írjátok, majd a neveteket ékezettel vagy anélkül. Ugyanígy nézzenek ki a csatolt fájlok is, pl:

 [info1]hf01KissJanos.txt

Az e-mail tartalma tetszőleges, de tartalmazzon egy UTF-8 kódolású csatolt fájlt is. A csatolt fájlba be kell írni annak a levelezőprogramnak a nevét, amivel a házit bekülditek, továbbá egy ékezetekes betűket is tartalmazó tetszőleges tartalmú mondatot.

Nem házi feladat, de fontos, hogy aki nem tudott belépni a Linuxba, keresse meg Gergi Miklóst (de előtte próbálja ki a H57-es laborban, hogy azóta se tud-e belépni. A laborba Tírisz-kártya nélkül kopogtatni kell, és a bentlévők beengednek). Gergi Miklósnak a 3. emeleten van a szobája, közvetlenül a lépcsőforduló közelében.

Második házi feladat (hf02)

Ennek a házi feladatnak a beadási határideje így a

 • hétfőieknek: 2008. szeptember 28 éjfél (ugyanis szeptember 22-én lesz az órájuk).
 • szerdaiaknak: 2008. szeptember 23 éjfél.
 • csütörtökieknek: 2008. szeptember 24 éjfél.

A feladat 4 részből áll.

Először nézzétek meg, hogy hogyan működik a diff parancs. Ezt lehet az órán tanult módon (lásd man), illetve az interneten keresve azonnal részletes magyar leírást találtok. Fogtunk egy jó hosszú fájlt, és egy karaktert módosítottunk. Hogy ne legyen olyan könnyű a feladat, mindenkinek mást. A diff megmutatja, hogy melyik sorban van a turpisság.


Ha gondot okoz a honlapra feltenni a fájlt, de a diff-es feladatot megoldottátok, akkor küldjéték el csatolt fájlként, hogy azt le tudjuk pontozni.

Harmadik házi feladat (hf03)

Ennek a házi feladatnak a beadási határideje a

 • hétfőieknek: 2008. október 5. éjfél
 • szerdaiaknak: 2008. szeptember 30. éjfél
 • csütörtökieknek: 2008. október 1. éjfél

Küldj csatolva egy Maple fájlt a gyakorlatvezetődnek, amely az alábbi feladatok megoldásait tartalmazza. Az email tárgyában és a fájl nevében használd a szokásos konvenciókat.

 1. Melyik n természetes számnál lesz először 3^n nagyobb, mint n^100+800?
 2. Keressük meg az ln(x)*sin(x/100)=2 egyenlet összes gyökét 300 és 1000 között! (Segítség: érdemes a két függvényt kirajzolni, a megoldásban pedig az fsolve segít, megfelelő paraméterekkel, nézegessétek a helpet)
 3. Irassuk ki azokat az 1 és 20000 közötti primeket, melyek 9-re végződnek vagy a nálunk 1-gyel kisebb szám 76-ra végződik! Számoljuk meg, hogy hány szám teljesíti az előbbi feltételeket! (A számolásra is a Maple-t használjátok...)

Arra kérünk titeket, hogy a fájl legyen futtatható. Azaz ha Enter-t nyomunk a sorokon, akkor megfelelő eredményt adjon. Továbbá az esetleges megjegyzéseket ne futtatható formátumban írjátok. (Emlékeztetőül: Ctrl+T-vel lehet szöveg módra váltani.)


Negyedik házi feladat (hf04)

Ennek a házi feladatnak a beadási határideje a

 • hétfőieknek: 2008. október 19. éjfél
 • szerdaiaknak: 2008. október 14. éjfél
 • csütörtökieknek: 2008. október 15. éjfél

Küldj csatolva egy Maple fájlt a gyakorlatvezetődnek, amely az alábbi feladatok megoldásait tartalmazza. Az email tárgyában és a fájl nevében használd a szokásos konvenciókat.

1. A következő feladatot oldjuk meg kétféleképpen. Mindkettő procedúra legyen, de először feltételes- és ciklusutasításokkal, másodszor a funkcionális programozás elvét használva (a tanult listakezelő parancsok egymásba ágyazásával) oldjuk meg a feladatot. A cél: a készített procedúra két azonos elemszámú listáról döntse el, hogy hány olyan hely van, ahol az első listában kisebb szám áll, mint a másodikban. Pl. a [2,5,1], [5,3,7] hívásra azt írja ki, hogy 2, míg a [2,3], [1] hívásra hibaüzenetet kapjunk.

2. Összefésülés és összefésüléses rendezés:
Az összefésülés algoritmus bemenete két növően rendezett (!) lista, melyek nem feltétlenül azonos hosszúak. A várt kimenet egy olyan lista, mely tartalmazza a kapott két lista összes elemét (ha vannak azonosak, akkor azokat többször is), továbbá rendezett lista. Tehát a kimeneti listába össze van fésülve a két bemeneti lista tartalma. A módszer a következő. Összehasonlítjuk a listák első elemeit, kiválasztjuk a kisebbet, ez lesz a végső lista legkisebb, azaz legelső eleme. Ezután amelyik listában ez az elem volt, annak a második elemét vizsgáljuk a másik lista első elemével. Ismét kiválasztjuk a kisebbet, az adott listában tovább lépünk, a másikban nem. Ezt addig ismételjük, míg valamelyik lista el nem fogy. Ekkor a másik listából maradt elemeket a kimeneti lista végére másoljuk.
Az összefésüléses rendezés bemenete egy lista, a kimenete ezen lista nem csökkenően rendezve. Az algoritmus a következő. Elválasztjuk a listát a felénél és a két kisebb listára rekurzívan meghívjuk a összefésüléses rendezés algoritmusát. Ekkor kapunk két rendezett listát, ezeket az összefésülő algoritmus segítségével összefésüljük egy rendezett listává ezt adjuk vissza. Fontos, hogy amikor az összefésüléses rendezés algoritmusa egy olyan listát kap, aminek a hossza egy, akkor azt már nem felezi meg, hanem egyszerűen visszaadja magát a listát.
Itt tudtok bővebben utánanézni: http://en.wikipedia.org/wiki/Merge_sort
Hasznos lehet a következő: egy l lista részét, például 1. elemtől a 6. elemig, meg lehet kapni l[1..6] paranccsal.

3. Diagram: mw

Arra kérünk titeket, hogy a fájl legyen futtatható. Azaz ha Enter-t nyomunk a sorokon, akkor megfelelő eredményt adjon. Továbbá az esetleges megjegyzéseket ne futtatható formátumban írjátok. (Emlékeztetőül: Ctrl+T-vel lehet szöveg módra váltani.)

Ötödik házi feladat (hf05)

Ennek a házi feladatnak a beadási határideje a

 • hétfőieknek: 2008. november 2. éjfél
 • szerdaiaknak: 2008. október 28. éjfél
 • csütörtökieknek: 2008. november 5. éjfél

Feladat egy saját honlap készítése, amely (legalább) két oldalból áll, az egyik oldal az index.xhtml fájl legyen (ez az oldal jelentkezzen be a www.math.bme.hu/~loginnevetek alatt). Csak olyan oldalakat fogadunk el, amelyet a validátor szabványos xhtml-nek elfogad, továbbá olyan stílusfájllal rendelkezik, amelyet a CSS validátor szabványosnak ismer el. A házi feladat leadási határideje után két héten belül valamikor ellenőrizzük.

Igyekezzetek értelmes oldalt összehozni, például írjatok magatokról, tegyetek fel képet, órarendet, linket az ismerőseitek oldalára.

A két honlap tartalmazzon linket egymásra. A két oldal együtt tartalmazzon lehetőleg minél több tartalmi elemet (pl. címek, listák, képek, táblázat (cellaösszevonással), belső link, program kód).

Az oldal formázását külső CSS fájlból oldjátok meg, de legyen legalább egy helyen style paraméterrel az xhtml fájlból. Változtassatok színeket (elég szolídan is), táblázatot igazítsátok középre, állítsatok be egyedi link színeket, stb. A class paraméter segítségével a fontos bekezdéseket jelöljétek meg, és emeljétek ki valamilyen formázás segítségével.

Páran jelezték, hogy Internet Explorer alatt az xhtml kiterjesztésű oldalak nem töltődnek be. Ezért lehetnek nyugodtan a kiterjesztések html, például index.html.

A házi feladat elkészítéséhez ajánljuk a www.standardsmode.hu oldalt. Érdemes szétnézni az oldalakon. A formázásra általában az oldalak alján térnek ki rengeteg példával.

Hatodik házi feladat (hf06), összesen 2,5 pontért

Ennek a házi feladatnak a beadási határideje a

 • hétfőieknek: 2008. november 9. éjfél
 • szerdaiaknak: 2008. november 4. éjfél
 • csütörtökieknek: 2008. november 12. éjfél

Feladat egy LaTeX dokumentum készítése. Tartalmazzon egy felsorolást, amelynek mindhárom eleme tartalmazzon képletet. A képletekben használjatok a következő parancsokat: lim, to, sum, prod, frac, int, +, -, cdot, infty amelyekhez szükség lesz a ^ és a _ jelekre is.

Küldjétek el a tex fájlt és a pdflatex paranccsal lefordított pdf fájt is.


Hetedik házi feladat (hf07), összesen 7,5 pontért

Ennek a házi feladatnak a beadási határideje a

 • hétfőieknek: 2008. november 23. éjfél
 • szerdaiaknak: 2008. november 25. éjfél
 • csütörtökieknek: 2008. november 26. éjfél

Feladat egy LaTeX dokumentum készítése, mely az analízis jegyzet megfelelő részének latex fájlként elkészített változata.

Az analízis jegyzetet itt találjátok (köszönet érte Markó Zolinak): előadás TELJES jegyzet gyakorlat TELJES jegyzet - MÓDOSÍTOTT VÁLTOZAT (A jegyzetek mostmár megfelelő hosszúak, így mindenki dolgozhat.)

Azt, hogy kinek mely részét kell latex-ben megírnia, az alábbi táblázat tartalmazza. Az oldalszámok Zoli előadás, illetve gyakorlati jegyzetének megfelelő oldalai. (A pdf fájl számozását nézzétek! Ez nem mindig egyezik meg a kézzel írt oldalszámokkal, sőt utóbbiak nem szerepelnek mindenhol.)

táblázat a részekről - MÓDOSÍTOTT VÁLTOZAT

A feladatra két hetet kaptok, de érdemes már az első héten nekilátni a feladatnak, hogy a közben lévő gyakorlaton meg tudjátok kérdezni az esetleg felmerülő kérdéseket. Figyeljetek arra, hogy az elkészített anyag szép latex dokumentum legyen (mi elsősorban ezt fogjuk pontozni). Továbbá mint analízis jegyzet is korrekt legyen (hasznos lenne, ha ebből később tudnátok tanulni), a megfelelő részt próbáljátok megérteni, az esetleges elírásokat javítsátok ki (ebben segítség lehet a saját jegyzetetek, illetve az előadás jegyzethez további segítség Rimay Zoé jegyzete: Zoé jegyzete, köszönet Neki is), sőt magyarázó megjegyzésekkel is kiegészíthetitek az anyagot. Ábrák elkészítését is tanulni fogjátok, ezzel egyelőre ne foglalkozzatok. A kijelölt oldalszámokra figyeljetek, mert csak úgy áll össze az egész, ha mindenki a megfelelő részt készíti el. (Mindenkinek 2 oldal jutott az előadásból és 1 oldal a gyakorlatból.)

Készítettünk egy mintamegoldást is, valami ilyesmit várunk: szkennelt oldal eredménye: tex, pdf. Frissült! Tartalmaz új környezeteket. A minta tex fájlt módosítsátok, akkor egységes lesz az anyag, könnyebb lesz nekünk összerakni. A Windows alatt dolgozóknak segítség lehet ugyanez a fájl latin2-es kódolással: latin2-es tex.

Küldjétek el a tex fájlt (utf8-as karakterkódolással) és a pdflatex paranccsal lefordított pdf fájt is.

Ha gond van a fordítással: többen jelezték, hogy a fordítás leáll a következő hibával:

Something's wrong--perhaps a missing \item

Ekkor töltsétek le a legújabb magyar.ldf fájlt, és helyezzétek el abba a mappába, amelyben a tex fájl is található.

Nyolcadik házi feladat (hf08)

Ennek a házi feladatnak a beadási határideje a

 • hétfőieknek: 2008. november 30. éjfél
 • szerdaiaknak: 2008. december 2. éjfél
 • csütörtökieknek: 2008. december 3. éjfél


A házi feladat két részből áll, mindkét rész 2,5 pontot ér.

Rajzolás TikZ-vel. A benyújtott házi feladatnak bonyolultságában hasonlónak kell lennie a mintamegoldáshoz. Az előadások és gyakorlatok anyagaiban megvan minden, ami a házi feladat elkészítéséhez szükséges.

 • Rajzoljatok egy függvényt a Maple programmal, és exportáljátok ki gif formátumba (a grafikonra jobb egérgomb, majd Export), majd konvertáljátok png-be a gyakorlaton tanult módon (lásd: convert valami.gif valami.png parancs). A kiválasztott függvény tetszőleges lehet, de elvárás, hogy mindenkinek különbözzön. Már polinomokból is végtelen sok van, ezért mindenki tud választani olyat, ami különbözik a többiekétől.
 • Az ábrát figure környezetbe helyezzétek el. Hivatkozzatok rá és írjatok az ábra alá valamilyen szöveget.
 • A TikZ ábrában illesszétek be a képet (méretezzétek át úgy, hogy szépen nézzen ki, az előző gyakorlati anyagban van példa rá).
 • Az ábrára írjátok rá a függvény képletét, ha tartalmaz gyökjelet, törtet, akkor váltsatok át kiemelt módra (lásd: displaystyle parancs)
 • Legalább 3 nyilat és egy érintőt húzzatok be. Ezen vonalakhoz használjátok a thick, very thick, ultra thick opciókat ízlés szerint.
 • Használjatok legalább kétféle node igazítást (left, right, above, below). A nyilak végén lévő szöveget ne kézzel helyezzétek el, hanem ezen opciókkal.
 • Írjatok valamelyik ferde (nem vízszintes és nem függőleges) nyíl fölé a pos opció segítségével, és használjátok a sloped opciót.
 • Az egyik vonal legyen szaggatott. A szaggatási módokra példát a pgfmanual.pdf fájlban a 133. és 134. oldalon találtok.

Küldjétek el a pdf és tex fájlokat, utóbbit utf-8 karakterkódolással.

Prezentáció készítés Beamerrel. A feladat egy prezentáció készítése. Ehhez ajánlatos használni a beamer_ures.tex fájlt. Azoknak, akik Windows alatt dolgoznak és problémát okoz utf8-as formátumot megnyitni, itt van latin2-es tex formátumban. Az előadáson elhangzott felhívásokat (uncover, only és oldal igazításának helyes használata) figyelembe véve kell készíteni egy prezetációt, amely tartalmaz legalább 3 oldalt, ezen felül egy címet és tartalomjegyzéket. Használjatok section, subsection elemeket, és minden frame-nek legyen címe (frametitle). Készítsetek egy felsorolást is. A cél természetesen az animálás, használjátok az only és uncover parancsokat, a felsorolás elemei is fokozatosan jelenjenek meg. Az előadás és a gyakorlati anyagban is részletes példa található.

Küldjétek el a pdf és tex fájlokat, utóbbit utf-8 karakterkódolással.

Kilencedik házi feladat (hf09)

Ennek a házi feladatnak a beadási határideje a

 • hétfőieknek: 2008. december 7. éjfél
 • szerdaiaknak: 2008. december 9. éjfél
 • csütörtökieknek: 2008. december 10. éjfél

Küldj csatolva egy Maple fájlt a gyakorlatvezetődnek, amely az alábbi feladatok megoldásait tartalmazza. Az email tárgyában és a fájl nevében használd a szokásos konvenciókat.

1. Mátrix szorzás.
Írj procedúrát, mely bemenetként kap két mátrixot (listák listája), eredményül pedig visszaadja a két mátrix szorzatát (szintén listák listájaként). A megoldáshoz NE használd a Maple erre a célra beépített függvényeit. Használhatsz 'for' ciklust vagy a 'seq' parancsot. Ha a megadott két mátrix nem szorozható össze, akkor adj hibát az 'error' paranccsal.

2. Integrál számítás közelítő téglalapokkal szemléltetése.
A gyakorlaton megírt 'integralkozelito' függvényt egészítsd ki úgy, hogy az eredmény egy ábra legyen, mely a közelítést szemlélteti, azaz szerepel rajta a függvény és a közelítő téglalapok is. Használd a 'plots' és a 'plottools' csomagokat, továbbá a 'rectangle' és 'display' parancsokat.

3. Gráf csúcsainak mohó színezése.
Írj egy procedúrát, melynek bemenete egy gráf, kimenete pedig egy számlista, mely a gráf egy helyes színezését mutatja (a lista i. eleme az i. csúcs színe/száma). A színezés során a mohó színező algoritmust használd. (Tehát sorbamegyünk a csúcsokon, az aktuális csúcs azt a legkisebb számot kapja, mely nem szerepel a már színezett szomszédai színei között.) A megoldáshoz hasznosak lehetnek a 'networks' csomag függvényei, például a 'vertices' és a 'maxdegree'. Továbbá hasznos lehet egy lista részlitájának előállítása. Ezt a legegyszerűbben a 'map' parancs segítségével lehet megtenni. A 'map(op,[1,2,4],[6,5,4,3,2,1]);' kód eredménye a [6,5,3] lista.

Példakimenetek: mw

Arra kérünk titeket, hogy a fájl legyen futtatható. Azaz ha Enter-t nyomunk a sorokon, akkor megfelelő eredményt adjon. Továbbá az esetleges megjegyzéseket ne futtatható formátumban írjátok. (Emlékeztetőül: Ctrl+T-vel lehet szöveg módra váltani.)

Tizedik házi feladat (hf10)

Ennek a házi feladatnak a beadási határideje a

 • mindenkinek: 2008. december 14. éjfél

A házi feladat megoldása opcionális. Ha nem szeretnéd elkészíteni, akkor ne csinálj semmit. Ekkor a 9 háziból számolt pontjaidat összegezzük, és felszorozzuk 10/9-del.

A másik lehetőség, hogy írj emailt a morapeter kukacjel gmail (majd .com) címre, és válaszként kapsz két oldal sorszámot az analízis előadás jegyzetből. Ezt kell elkészíteni vasárnapig.

Pár hasznos jótanács azoknak, akik még analízis jegyzetet írnak

Személyes eszközök