Informatika2-2012/Gyakorlat02

A MathWikiből

Tartalomjegyzék

Még mindig C alapok gyakorlása

A lenti feladatokat a CodeLite-ban oldhatjátok meg legegyszerűbben (ne felejtsetek el minden feladathoz új projektet nyitni!), de akinek a konzolos, gcc-s fordítás a szimpatikusabb úgy is csinálhatja.

Különbség

Írj C programot, ami 5 darab egész értéket kér be a felhasználótól (scanf() függvénnyel), és kiírja a kapott legnagyobb és legkisebb szám különbségét ezzel a szöveggel: "A maximalis kulonbseg: x", ahova persze x-et behelyettesíti.

Toplista - specifikáld és teszteld is

Írj C programot, ami bekér valamennyi számot a felhasználótól, amíg nullát nem kap. Utána adja vissza a toplistát, vagyis a legnagyobb valahány (n) számot a kapottak közül.

A feladatkiírás itt szándékosan "homályos". A te feladatod, hogy először pontosan specifikáld a feladatot, és ezt dokumentáld. Most elég ha a programkód elejére, megjegyzésbe (/* és */ közé) írod a specifikációt (általában külön dokumentum szolgálna erre). Olyan kérdéseket kell a specifikációban eldönteni, mint pl:

  • a számok egész vagy tört típusúak lesznek?
  • mennyi elemből álljon a visszaadandó toplista? (rögzítsd n értékét)
  • ha a felhasználó kevesebb mint n értéket ad be a nulla előtt, akkor mi történjen? Mi legyen a hibaüzenet? (Valahogy jelezzük mindenképp, hogy nem tud a program az elvárt módon viselkedni!)
  • a specifikáció részeként adj meg legalább három példát is: a példában megadott bemeneti számsorra mi az elvárt kimenet? Ill. az egyik példa legyen olyan ami hibaüzenethez vezet.

Most jön csak a kódolás.

A kódolás után ellenőrizd a specifikációban megadott példa- bemenetekkel hogy a programod megfelel-e a specifikációdnak! (Ez lesz most a tesztelés.)

Egészrész - törtrész

Írj C programot, ami kiírja egy (felhasználótól bekért) lebegőpontos szám egészrészét és törtrészét (figyeljük meg a számolási hibákat)!

Pí négyzet per hat

Közelítsétek a négyzetszámok reciprokösszegét az első 1000 taggal (#include<math.h>-val tudtok Pi-t előcsalni, talán a legegyszerűbben 4 * atan(1) segítségével ellenőrzés céljából).

Prímtényezők megkeresése

Írj C programot, ami kiírja egy (felhasználótól bekért) egész szám prím osztóit! Ellenőrizd hogy nem kaptál-e 0-t vagy 1-et!

Az osztási maradék operátora (mint a pythonban) itt is a "%".

Szabályos háromszög?

Írj C kódot, amely 3 darab 2 dimenziós koordinátát kér be a felhasználótól (összesen 6 darab float -ot), és eldönti, hogy az általuk leírt háromszög szabályos-e!

Személyes eszközök