Informatika2-2015/NagyHF

A MathWikiből

Tartalomjegyzék

"Nagy" Házi feladat

Határidő (mindenkinek): Április 7. 23:59

Külön fájlba kell írni, és emailben elküldeni nekem. Bizonyos részei CloudCoder-ben is fenn lesznek, de mivel olyan részt is tartalmaz, ami ott nem ellenőrizhető (megfelelő modul forma, fájl írás/olvasás), nem minden.

8. heti labor (Márc. 30. és Ápr. 1. alkalmak) is ennek lesznek szánva, szval ha valakinek nincs python a gépén, és nem akar feltenni, az is opció ha már ott elkészül vele.

Esemény

Egy olyan programot kell írnunk, ami egy esemény megszervezésében segít, kicsit hasonlóan a közismert http://doodle.com/ honlaphoz. Minden ismerősünk megadhatja azokat a napokat amik megfelelőek neki, és a program ez alapján kiválasztja a legjobb dátumot.

Tesztelés

A feladatot az esemeny.py nevű fájlban kell megoldani. A teszteléshez összeállítottam egy csomagot, ami a feladat megoldását az "esemeny" nevű modulban keresi, így csak ez a fájlnév működik. A tesztelő csomag itt található. A tömörített fájl tartalmát csomagoljátok ki egy könyvtárba, és ott hozzátok létre az esemeny.py fájlt is. Ezután tesztelést a esemeny_teszt.py nevű fájl futtatásával tudtok végezni. Windows-on, ha fel van telepítve a python, akkor ehhez elég csak duplán klikkelni a fájlra. Linux-on ehhez futtathatóvá kell tenni előbb a fájlt. Mindkét operációs rendszeren működik ha spyder-ben megnyitjuk a fájlt és onnan futtatjuk, vagy ha a megfelelő könyvtárban azt írjuk a parancssorba hogy:

python esemeny_teszt.py

A tesztelő program a leteszteli a modul működését, és olyan hibák esetén amikre gondoltam, specifikus hibaüzeneteket is ad. Ha valamikor olyan hiba történik benne, amit nem értetek, akkor szóljatok/írjatok emailt.

Beküldés

Mielőtt elkülditek a feladatot, nevezzétek át a fájlt "esemeny_<CC_user>.py"-re, amibe a saját CloudCoder felhasználóneveteket írjátok be. Tehát pl. aki "testuser" a CloudCoder-en, az "esemeny_testuser.py" fájlnévvel küldje el a megoldását. Ezután küldjétek el az így átnevezett fájlt az email címemre, "Info2 HF" tárggyal.

Feladat

A feladat különböző részeihez ebben az esetben megadom a pontértéket is a végső 5 pontból.

Raeres osztaly [1 pont]

Legyen a modulban egy Raeres nevu osztaly, ami annak tárolására van, hogy egy ismerősünk melyik napokon ér rá. Az osztálynak két tagváltozója legyen:

 • nev, ami az ismerősünk neve egy karakterláncként
 • datumok, ami egy lista datetime.date objektumokkal, amik időrendi sorrendben vannak letárolva.

konstruktor

A konstruktor is két paramétert kérjen ennek megfelelően. Az első a név, a második legyen a dátumokat tartalmazó lista, és ezt akkor is időrendi sorrendbe tárolja le a datumok tagváltozóba, ha a paramétert nem úgy kapja!

Az osztálynak a konstruktoron kívül két metódusa legyen:

Segítség
 • Ha datetime.date típusú objektumokat összehasonlítunk (pl. kacsacsőrök használatával), akkor időrend szerint mondja kisebbnek/nagyobbnak őket. Így a különféle beépített sort() és sorted() függvények is időrendbe rendezik maguktól sorba őket.

megis

A megis() metódus egy paramétert kérjen, ami egy dátum, amikor mégis ráér az adott ismerős. Ez változtassa meg az objektum datumok tagváltozóját, hogy ez a dátum is szerepeljen a listában az eddigiek mellett. Fontos, hogy a lista továbbra is legyen időrendi sorrendbe rendezve.

megse

A megse() metódus is egy paramétert kapjon, ami egy olyan dátum lesz, ami szerepel a dátumok jelenlegi listáján. Ezen a dátumon mégse ér rá az adott ismerős, úgyhogy töröljük a listából. Továbbra is legyen a datumok lista időrendi sorrendbe rendezve.

legjobb_datum függvény [1 pont]

Legyen a modulban, de a Raeres osztályon kívül, egy "legjobb_datum" nevű függvény. A függvénynek egy paramétere legyen:

 • raeresek, egy lista Raeres objektumokkal.

A függvény keresse meg a legjobb dátumot az alapján hogy ki mikor ér rá. A legjobb dátum a következőképpen van meghatározva:

 1. Először is vegyük azt a dátumot, ami a legtöbb embernek jó. Ha több dátum is ugyanannyi embernek jó, akkor ezek közül a dátumok közül, amik a legtöbb embernek jók, válogatunk a továbbiakban.
 2. Ha a legtöbb embernek jó dátumok között van hétvégi, akkor mindenképpen hétvégit választunk.
 3. Az így még felmerülő dátumok közül a legkorábbit választjuk.

A függvény térjen vissza az így megtalált legjobb dátummal.

Segítség

 • A datetime.date osztálynak van weekday() metódusa, ami segíthet megállapítani hogy melyik nap hétvége.
 • Opcionálisan a collections beépített könyvtár Counter osztálya hasznos lehet megszámolni hogy melyik dátum hányszor szerepel összesen, kicsit egyszerűbbé teheti a kódot. Azonban hátránya, hogy a CloudCoder-en levő változatával a python-nak nem működik, úgyhogy ha ezt használjátok, akkor csak a saját gépen lehet tesztelni, a CloudCoder-en nem.

legjobb_fajlbol függvény [1 pont]

Ez a függvény ugyanazt csinálja mint az előző, csak a különböző emberek ráérését nem függvényparaméterként kapja, hanem egy fájlból olvassa be. A legjobb_fajlbol függvénynek egy paramétere legyen:

 • fajlnev, a fájl neve, amiből olvassa be az adatokat.

A fájloknak olyan lesz a formátuma, hogy minden sor egyvalakinek a ráérését írja le, ilyen formátumban:

Eszter: 2015.2.4, 2015.2.3

Tehát először is egy kettőspont elválasztja a nevet a dátumok listájától, majd a dátumok listáján belül vesszők választják el a dátumokat, majd a dátumon belül pontok választják el az évet, hónapot és napot.

A függvény a legjobb_datum()-hoz hasonlóan a megtalált dátummal térjen vissza, datetime.date objektum formában.

Segítség

 • Miután beolvastuk a fájlból az adatokat, elég csak meghívni a legjobb_datum() függvényt az adatokkal, nem kell átmásolni a kódját vagy ilyesmi.
 • Fájl olvasásról az előző előadáson volt szó.
 • A tesztelő csomagban láthattok példát arra hogy a fájlok hogy néznek ki, ha megnézitek a t1.txt, t2.txt vagy t3.txt nevű fájlokat.
 • Az egy sor adat megfelelő feldarabolásához a karakterlánc split() metódusát lehet használni. Pl. ha az egész sor a sor nevű változóban van, akkor
sor.split(":")

egy két elemű listát ad vissza, amiből az első a név, a második a dátumok teljes listája. Hasonlóan aztán a dátumok listáját a vesszőknél szét lehet vágni, majd a dátumot magát a pontoknál.

Különálló futtatás [1 pont]

Azt szeretnénk, ha az esemeny.py fájl akkor is csinálna valami hasznosat, ha magában futtatjuk. A 3. előadáson volt róla szó, hogy a kódot amit csak akkor szeretnénk futtatni ha ez a fájl fut (és nem importálva van), azt egy

if __name__ == "__main__":

blokkon belülre kell tenni.

Ennél a python programnál a következőt szeretnénk ha csinálná ilyenkor a fájl:

 • Olvassa be a "raeresek.txt" fájlból az adatokat
 • Keresse meg ez alapján a legjobb dátumot
 • A megtalált legjobb dátumot írja ki a "legjobb_datum.txt" nevű fájlba. A dátumot úgy formázza, ahogy a datetime.date osztály alapértelmezett formázása van, tehát ilyen formátumú legyen a "legjobb_datum.txt" tartalma:
2015-06-14

Segítség

 • Fájl írásról is előző előadáson volt szó.
 • A dátum szöveggé konvertálásához az str() beépített függvényt használhatjuk, ez mindjárt a megfelelő formátumot fogja adni.
 • Természetesen a korábban megírt legjobb_fajlbol() függvény használata jelentősen segít itt.

Dokumentáció [1 pont]

A python-ban, mint már 3. előadáson tárgyaltuk, a docstringek használata a szabványos megoldás a dokumentációra. Legyen a megoldásunkban minden fontosabb dolognak legalább egy soros docstring-je, tehát:

 • Magának a Raeres osztálynak
 • A Raeres osztály megis() és megse() metódusának (a konstruktornak nem kell)
 • A legjobb_datum() és a legjobb_fajlbol() függvényeknek.

(Ha valaki ezek közül valamelyeket nem oldotta meg, elég ha minden dokumentálva van amit megoldott.)

Személyes eszközök