Informatika2-2017/Gyakorlat1

A MathWikiből

fel következő

Tartalomjegyzék

Elõadás

1. elõadás

Feladatok

Bevezetõ

Python parancssorból

Írjuk be terminálba, hogy

python

ekkor megnyílik egy python shell, amibe írhatunk parancsokat. Próbáljunk ki pár alapvetõ mûveletet! Ha megvagyunk akkor CTRL+D-vel tudunk kilépni.

Most nyissunk meg egy gedit-et, ebbe írjuk majd a programunkat, majd terminálból futtassuk. Python futtatás parancssorból emlékeztetõ:

python filenev.py

Hello world

Írjunk python kódot, ami csak annyit tesz, hogy kiírja a parancssorba, hogy Hello World!, a file neve legyen helloworld.py

Celsiusra

Írjunk python kódot, ami egy Fahrenheitben megkapott hőmérsékletet átvált Celsius fokra. A fájl neve legyen celsiusra.py, olvasson be egy számot, mely a hõmérséklet Fahrenheit-ben és alakítsa ezt át Celsiusra, majd írja ki. Úgy lehet kiszámolni ezt az értéket, hogy a Fahrenheit-ben mért hőmérsékletből kivonunk 32-t, majd az így kapott számot megszorozzuk 5/9-el.

Spyder

Nyissunk meg most egy Spydert, ezt linuxon a programok közt találjátok. A jobb fenti ablakrészben térjünk át a file böngészõ fülre (ablakrész alján) és navigáljunk el a korábbi celsiusra.py file-hoz. Nyissuk meg két kattintással és futtassuk le (jobb gomb -> Run). Ha elszállna elsõ futtatásra, csak futtassátok le mégegyszer és jó lesz. A bemenetet a jobb alsó ablakrészben tudjátok megadni és itt kapjátok a kimenetet is. Ez a rész funkcionál úgy mintha parancssor lenne.

Hello valaki

Nyissunk most egy új file-t Spyderben és írjuk meg újra a korábbi Hello world kódunkat, hogy olvasson be egy nevet és utána ezt a személyt köszöntse a kód.

Prím-e

Írjunk most olyan programot, mely beolvas egy pozitív egész számot és eldönti, hogy az prím-e. Írjon ki True/False értéket attól függõen, hogy prímet adtunk-e meg. (Segítség: while ciklussal zárjuk ki a lehetséges osztóit a számnak)

CloudCoder

CloudCoder használata

A legtöbb python feladathoz gyakorlaton egy CloudCodernek nevezett rendszert fogunk használni. Ennek elõnye, hogy helyben ki is javítja a feladatot. Elérés:

Részletes leírás a tárgylapon.

Feladatok ajánlott sorrendje

 1. hello
 2. osztas
 3. duplaz
 4. celsiusra
 5. koszones
 6. prime
 7. szobahomerseklet
 8. kettotelen
 9. blackjack (eddig jutottunk el gyakon)
 10. faktorialis
 11. eszperente
 12. beolvas
 13. szorzat_x

fel következő

Személyes eszközök