Informatika4-2017/Gyakorlat4

A MathWikiből

Tartalomjegyzék

Elõzõ gyakorlat folytatása

4. Kiírás

Írjatok kiíró függvényt print néven a Complex és ComplexVector osztályokhoz. Nézzen ki valahogy olvashatóan. Majd ezekkel már jól tudtok tesztelni a mainekben.

4.5. Szerkezet változtatás

Írjátok át a Complex osztályt, hogy ne két floatban tárolja az adatokat, hanem egy 2 elemû float tömbben. Majd értelemszerûen a konstruktorokat és függvényeket is írjátok át. Ha ez kész örüljetek, hogy a ComplexVector még mindig teljesen jól mûködik. Pedig valójában már õ is megváltozott ezzel.

5. Felhasználó rendszer

Írjatok egy osztályt (ti találjátok ki a nevét, de legyen beszédes és célratörõ, általában a programozásban ez a legnehezebb feladat) ami a korábban megírt User objektumokból tud sokat tárolni (tömb). Továbbá valamilyen módon tárol még kommenteket is. Egy komment az üzenetbõl és a készítõjébõl áll, aki egy User. Találjátok ki, hogyan tárolnátok a kommenteket, érdemes új osztályt bevezetni rá. A rendszernek magának legyen 2 függvénye, egyik amivel új Usert lehet felvenni és egy amivel új kommentet lehet írni.


Pár tanács:

 • Hogy a tömb lefoglalással ne legyenek gondok, amikor létrejön ez a rendszer foglaljatok le mondjuk 500 Usernek helyet és egy számlálóval mentsétek, hogy pontosan mennyi is van valóban a rendszerben.
 • Az elõbbihez az kell, hogy a User osztálynak legyen default konstruktora, csináljatok hát neki.
 • A User felvétele függvény talán úgy a legegyszerûbb, ha egy bemente van és az a User objektum amit be akarunk rakni a tömbbe.
 • A komment tárolásánál elég ha beküldõ nevét tároljátok mondjuk itt nem kell teljes Usert tárolni.
 • Mivel kommentbõl is sokat kell tárolni ezért nagyon hasonló módon meg lehet oldani a tárolásukat, mint a Userekét.

Bónusz

6. Komment keresõ

Az 5. feladat rendszeréhez írjatok olyan függvényt, ami képes egy adott User össze kommentjét kiírni. Legyen mondjuk a bemenete egy String, ami a keresendõ User nickName adattagja és listázza ki az összes olyan komment tartalmát aminek õ a szerzõje.

7. Complex mûveletek

Írjátok meg az osztás mûveletet a Complex osztályhoz, nyugodtan írjatok hozzá segéd függvényeket, a lényeg hogy minél apróbb részekre bontsátok a programokat. Továbbá írjátok meg a vektoriális szorzatát a ComplexVector osztálynak. (Feltételezhetitek, hogy 3 dimenziós vektorokra kell csak mûködnie.)


Új anyag

A következő két feladatot érdemes lehet párhuzamosan oldani.

User kiegészítése

 • Legyen jelszóváltoztatás, amihez 2 bemenet, régi jelszó, új jelszó. Használjuk a passwordCheck metódust.
 • Legyen a usereknek jogosultságuk, ez lehet mondjuk egy String. Hogy milyen jogosultságok vannak, majd késõbb mondjuk meg.
 • Hozzatok létre egy új osztályt PersonalInfo néven, legyen inkább a teljes név ebben tárolva, és a Usernek legyen egy ilyen adattagja. Így sokkal könnyebben tudunk majd új adatokkal kiegészíteni a Userünket. Azért rakjunk is bele még pár dolgot, pl születési évet. Vegyük észre, hogy emiatt módosítani kell a User konstruktorát is.
 • A PersonalInfonak legyen minden adattagjához egy set függvénye. Pl: setBirthYear.
 • Ezeket delegáljuk a Usernek, eclipse-ben, jelöljük ki a PersonalInfo adattagját a Usernek felül Source -> Generate Delegate methods.
 • Legyen egy statikus adattagja a Usernek, ami alapból 0 és minden konstruktor hívásnál növeljük eggyel.

Felhasználó rendszer kiegészítése

 • A User kiegészítése miatt elképzelhető, hogy elromlott ez az osztály. Javítsátok meg.
 • Írjatok egy metódust amivel szépen ki tudjátok iratni a kommenteket, legyen ott az is, hogy ki írta.
 • Legyen egy olyan metódus, ami csak egy adott user kommentjeit írja ki.
 • Tanács: a kommentek osztálynak írjatok egy kiíró metódust, hogy majd csak ezt kelljen meghívni.
Személyes eszközök