Nem tudok belépni

A MathWikiből

Nem tudok belépni

Ez az oldal arról szól, mi a teendő, ha egy hallgató a Matematikai Intézet számítógépére nem tud bejelentkezni.

Kérem aki számítógépes órát tart, és a hallgatónak problémája van a bejelentkezéssel, akkor az alábbi pontokat ellenőriztessék velük, és ezek ellenőrzését tanítsák meg a diákoknak is.

Kérem aki számítógépes órát tart, és a hallgatónak problémája van a bejelentkezéssel, akkor az alábbi pontokat ellenőriztessék velük, és ezek ellenőrzését tanítsák meg a diákoknak is.

1.) Tényleg az intézeti login/jelszó párost használják? A Neptunos vagy EIK azonosítókkal és jelszavakkal nem tudnak belépni.

2.) A billentyűzet azt gépeli, amit gondolnak? CapsLock, NumLock, angol-magyar kiosztás?

3.) Valóban a megfelelő operációs rendszerre akar bejelentkezni? Meg tudja különböztetni a Windows-t és a Linuxot?

4.) Figyeljen a quota-jára. Betelt qouta-val sem windows-on, sem a linux grafikus felületén nem lehet bejelentkezni.

4/a) Linux alatt a karakteres felületen akkor is be tud lépni, ha betelt a kvótája, tud törölni.

4/b) Linux alatt a qouta paranccsal bármikor megnézheti mennyi helyet foglal, Windows alatt a D: meghajtón az általuk látott szabad kapacitás addja meg a kvótájukból megmaradt részt.

4/c) Jó lenne, ha maguktól képesek lennének megtalálni, mi foglal sok helyet. Linux alatt a Midnight Commander-ben a "Show Directory Size" men-ponttal (Ctrl-Szóköz) összeszámolhatja a könyvtárak tartalmát, majd a "Size"-ra kattintva méret szerint rendezheti a dolgait. Windows-ban a Total Commander programban az (Alt-Shift-Enter) kombinációval lehet a könyvtárak méretét összeszámolni, és a megfelelő oszlop fejlécére kattintva itt is rendezhetünk méret szerint.

4/d) Mindkét rendszeren érdemes a böngészők cache-méretét alacsonyra venni, vagy kikapcsolni. Firefox alatt az "about:config" címet írva az URL-sávba a feljövő lehetőségek közül a browser.cache.disk.capacity értékét vegyék kisebbre. Internet Explorer-t használva: Alt gomb lenyomása után Eszközök / Internetbeállítások / Általános fülön , a böngészési előzmények törlése kilépéskor dobozt pipálják ki.

Forrás: Gergi Miklós levele.

Személyes eszközök