Szerkesztő:Szbence

A MathWikiből

Tartalomjegyzék

Internetes keresőrendszerek

A legnagyobb keresők

A világon kb. 20-30 nagyobb kereső létezik. Mindegyik az internetetn való "felesleges" időtöltést próbálja redukálni. A legnagyobb egyértelműen az ember második leghűbb barátja a Google, de rengeteg más nagy cég jelen van a versenyben pl:

·          Yahoo!

·          Tango

·          Vizsla

·          Altavista

·          Excite

·          stb.

A Google

A név eredete a googol szám, mely a legnagyobb, saját névvel bíró számunk, ennek alakításával keletkezett a „google” név. A név arra céloz, hogy a keresőrendszerben nagyon nagy mennyiségű adat található.

Tavaly a világ legbefolyásosabb neve címet nyerte el, nem véletlenül. A keresőjén kivül a levelező rendszere, az egyénire szabható kezdőlapja, az internetes könyvtára, a részletes internetes térképe egyaránt az információ hihetetlen begyűjtését segítette valamint most is segíti elő.

A weblapok tartalmában végzett kereséseken túl lehetőség van többek közt képek, hírek, fórumtémák és árucikkek keresésére is és a HTML oldalakon kívül még 13 különböző fájltípus tartalmában is keres (egyszerű szöveges fájlok, PDF, Word dokumentumok, Excel táblázatok, stb.). 2005 júniusáig a Google mintegy 8,05 milliárd weblapot, 1,3 milliárd képet és 1 milliárd Usenet üzenetet indexelt, azaz mintegy 10,4 milliárd elemet. Emellett még egy időre el is tárolja az indexelt tartalmakat.

Keresési lehetőségek a Google-ban

(A keresésben megadott szavakban a betük ékezete, nagy betűvel való írása ugyan azt az eredményt fogja kiadni)

·          "Normál" keresés: Ha a keresett szavakat szóközzel egymás után írjuk be, a keresés minden olyan oldalt megtalál, ahol a szavak mindegyike szerepelt

·          "Pontos" keresés: Ha a keresendő szavakat idézőjel közé tesszük akkor olyan oldalak jelennek meg, ahol pontosan az a kifejezés megtalálható.

·          "Vagy" keresés: A keresendő szavak közé írt "OR" szó, a szavak vagylagos keresését idézi elő

·          "Negatív" keresés: ha a keresendő szavunk elé egy "-"-t írunk akkor olyan honlapokat mutat ahol az adott szavak nem szerepelnek.


Lehetőség van a keresések további részletezésére. Ha a Google oldalán vagyunk a "speciális keresés" hivatkozáson belül állthatók ezek:

·          A nyelv beálltása

·          A fentebb említett fájlformátumok

·          A legutobbi frissités dátuma

·          Az elófordulási helye a weblapon belül


További különleges funkciók a Google keresőben:

·          Lehet keresni egy szó szinonimáira is, azaz, ha egy adott lapon megjelenik a keresett szavunk szinonimája azt találatnak veszi. Ehhez a keresett szót két "~" közé kell írni. Természetesen csak angol szavak szinonimáira működik a lehetőség.

·          Kereshetünk továbbá egy szám intervallumra is. Ehhez a két érték közé tegyünk két pontot. Pl.: 2000..2006


A PageRank és a Hypertext Matching Analysis

A Google keresési mechanizmusa a PageRank szisztémán alapszik (melyet 2001 szeptemberében szabadalmaztattak), melynek lényege, hogy mérik, hogy hány link mutat egy adott weboldalra. A PageRank rendszer egy adott weboldal népszerűségének és fontosságának mérésén alapszik. Egy adott site PageRank-je havonta változik, mert ennyi időnként a Google újra indexeli az internetes oldalakat.

A PageRank hibái:

·          Piaci környezetben a PageRank technológia ki van téve mindenféle csalásoknak

·          Minden linket működőnek fogad el.

·          A vendégkönyvekben való spamelés jelentősen megnövelheti egy weboldal mutatóját.

·          Az emberek elkezdtek magas mutatójú címeket eladni.

·          A blogok használata is nagyban csökkenti a rendszer hatékonyságát.

·          A technológia hátrányosan érinti az új weboldalakat.

Személyes eszközök