WebProg-2012/Gyakorlat7

A MathWikiből

Adatbázis-kezelés

A randomdata.csv fájl tartalmazza mintegy 200 amerikai nevű és születési helyű, de (mivel itt tanulnak) magyar telefonszámmal rendelkező diák adatait (az egyes személyek új sorban vannak, a konkrét adataik pedig vesszővel vannak elválasztva).

Aki ott volt előadáson, az az öt ember nekiláthat a feladatoknak, a többiek olvasgassák az előadás diáit, és utána lássanak hozzá.

 • Bemelegítés a terminálban:
  1. Csináljunk egy bemelegites.db adatbázist!
  2. Legyen benne egy barátok, és egy család táblázat! Mindkét táblázatban legyenek sorszámok (ez lesz a kulcsmező), nevek, kor, nemek, születési idő.
  3. Töltsük fel mindkét táblázatot 5-5 emberrel! (lehet fiktív is)
  4. Töröljük a családot, a barátokat meg nevezzük át kollegákra, és vegyünk fel egy Neptun-kód oszlopot nekik.
  5. Töröljük ki a kollegák közül azokat, akiknek van A betű a Neptun kódjában! (ha ilyen nincs, akkor azt, akinek van B, vagy C, stb...)
  6. Az abc-sorrend szerinti utolsó embert nevezzük át Arany Lacira!
 • Feladatok:
  1. Hozzunk létre egy amerikaiak.db adatbázist!
  2. Egy python kód segítségével pakoljuk bele a diákjaink adatait. Segítségképpen: a csv fájl első sorában található a címsor, tehát onnan tudjátok meg milyen adatok vannak (pl. név, cím, stb.)
 • Ezek után játsszunk az adatokkal:
  1. Keressük ki azokat az embereket, akik mobiltelefonszámot adtak meg! (20-as, 30-as vagy 70-es "körzetszám")
  2. Van-e olyan diák, akivel egy napon van a születésnapod? Ha nincs konkrétan ugyanazon a napon született, akkor listázd ki a veled azonos hónapban születetteket, és keresd meg, ki született hozzád a legközelebbi napon! Ezt is jó lenne python kóddal, nem csak ránézésre... (az év persze nem számít, csak a szülinap)
  3. Állítsd vezetéknevük szerint abc-sorrendbe a személyeket!
  4. "Szorgalmi": Keresd ki a nőnemű hallgatókat! Tipp: interneten keress amerikai keresztneveket, aminek segítségével szintén egy python kóddal ki tudod őket válogatni az adatbázisból.
 • Ha ez mind kész, csinálj egy honlapot, ahol a fenti feladatokat egy form segítségével tudja végrehajtani az oldalra látogató!

Segéd linkek

Személyes eszközök