WebProg-2014/Gyakorlat4

A MathWikiből

Tartalomjegyzék

Mindenek elõtt

Hozzatok létre egy új projectet Asteroids2 néven. Hozzatok benne létre egy asteroids package-et. Majd töltsétek le innen a hiányos java file-okat. (Ezek az elõzõ gyakorlat megoldásait tartalmazzák, plusz még egy-két módosítást, így mindenkinek le kell töltenie.)


Pontszámok

Az AsteroidsGame osztálynak van egy statusbar nevû változója, az initUI-ban van inicializálva (azaz itt jön létre egy objektum amit tárol). Láthatjátok, hogy egy 0-t tartalmazó Stringet kap, és ha elindítjátok a játékot azt is láthatjátok, hogy ezáltal a bal alsó sarokban egy 0 van a játékban. Ez lesz a pontszám, de még nem mûködik.

Most nézzünk bele a MainLoop asteroidBulletCollision metódusába. Ez fut le akkor, ha ütközik egy lövedék egy aszteroidával. Láthatjátok, hogy megkapja az aszteroidát ami ütközik és a lövedéket. Az aszteroidának meghívja a destroy metódusát majd a for ciklusban az újonnan létrejött aszteroidákat berakja az asteroidContainer-be (emlékezzetek vissza a destroy visszaadott egy tömböt az újonnan készítendõ aszteroidákról). A destroy hívása után kellene növelnünk a számlálót eggyel, egy aszteroida egy pontot ér.

 • Hozzunk létre egy privát adattagot a MainLoop-ban, amiben tároljuk a pontokat (egész szám), én score-nak fogom nevezni.
 • A következõ függvényhívás átállítja a statusbar értékét a megadottra (a String.valueOf átalakít pl egy int-et String-e):
statusbar.setText(String.valueOf( ide kell az érték ));
 • Viszont van egy kis gond, hisz a statusbar az AsteroidsGame adattagja volt, azt itt nem érjük el. Hát csináljunk ide is egy referenciát hozzá:
  • Menjünk vissza az AsteroidsGame osztályba és hozzunk létre egy publikus függvényt getStatusbar névvel, ami visszaadja a statusbar adattagot. A visszatérési értékét ebbõl már tudnotok kell, hogy mi.
  • Térjünk vissza a MainLoop-ra, itt hozzunk létre egy megfelelõ típusú privát adattagot, amiben tároljuk a statusbar-t. Majd ezt vagy a konstruktorban vagy az initBoard-ban állítsuk be a következõ módon:
statusbar = parent.getStatusbar();
  • A parent, ha megnézitek az AsteroidsGame objektum, szóval elkérjük a statusbar-ját és így már a MainLoop is "tároljuk".
 • Most, hogy már van statusbar itt is mûködni fog a korábbi setText-es kód, szóval próbáljátok ki.
 • Ha még mindig 0-t mutat, ne felejtsétek el, hogy a score változót növelni kellene amikor egy aszteroida elpusztul, szóval tegyétek meg a növelést a destroy után.

Ûrhajó pusztulása

Ehhez sok dolgunk lesz. Át akarjuk írni a következõ osztályokat, hogy mindenki mindenkivel ütköztethetõ legyen:

 • AsteroidExtended
 • SpaceShipExtended
 • Bullet

Elõbb az ötlet (aki magabiztos kezdje el a következõk megírni a programot és csak akkor nézzen bele a részletekbe, ha elakadna):

 • Létrehozunk egy interface-t Collidable névvel, ami azt jelzi, hogy valami tud ütközni. Két metódussal, egyik ami elkéri az adott objektum ütközési "körét" (Circle objektum, már meg van írva). Másik amelyik az ütközésvizsgálatot végzi és igaz / hamisat ad vissza.
 • Kibõvítjük az elõbb említett 3 osztályt, úgy hogy implementálja a Collidable interface-t. Szóval igazából csak azt a két függvényt kell megírni hozzájuk (mindegyikhez).
 • Módosítjuk a handleCollisions függvényt a MainLoop-ban, hogy az újfajta ütközéseket kezelje.
 • Végül vizsgáljuk minden aszteroidára a handleCollisions-ben, hogy ütközik-e a hajóval és ha igen, akkor meghívjuk a hajó egy olyan metódusát ami az alive adattagját false-ra állítja (az alive már létezik és jól mûködik).

És akkor most részletesebben:

 • Interface-t úgy hoztok létre mint osztályt, csak ne a Class-ra kattintsatok, hanem az Interface-re. A Collidable interface két metódusa:
  • getCollisionCircle: publikus, Circle-t ad vissza, nem kap semmit
  • collision: publikus, boolean-t ad vissza, kap egy Collidable-t

Implementáljuk elõször a Bullet-hez:

 • A Bullet feje nézzen ki így:
public class Bullet implements Collidable {
 • Sírni fog, mert nincs implementálva a két Collidable-ben lévõ metódus, implementáljuk hát õket:
  • a getCollisionCircle csak adja vissza a collisionCircle adattagját a Bullet-nek.
  • a collision könnyen kitalálható, csak annyit mondok, hogy a getCollisionCircle-el mindkettõnek (this és bemenet) is el lehet kérni a körét, aminek van overlap nevû metódusa, ami megmondja, hogy két kör metsz-e.

Most implementáljátok a másik kettõt is, ugyanígy kell mindent csinálni. Ha megvan mind a három collideable akkor tudunk továbblépni.

Tisztogassunk elõször, töröljük ki az alábbi metódusokat:

 • a Bullet-ben: collideWithAsteroid
 • az AsteroidExtended-ben collideWithBullet

Ha ez megvan, akkor csak egy dolgot kell módosítanunk, jelez is hibát a MainLoop-ban, itt a handleCollisions metódus if-jében van a hiba, hisz pont azt töröltük ki ami ott áll. De semmi gáz, hisz pont ezért írtuk meg a collision metódusokat, hogy ez mûködjön, szóval cseréljük ki arra az ottani metódust (továbbra is a-n legyen meghívva és b legyen bemenet). Próbáljátok ki a játékot, simán mûködnie is kell.

Semmi új nem fog történni, de mostmár kényelmesen meg tudjuk írni az ûrhajó pusztulását:

 • Írjunk egy új for ciklust a handleCollisions-be, ami az aszteroidákon megy végig (szabad lesni a fenti dupla ciklusból, a belsõ megy végig az aszteridákon).
 • A cikluson belül vizsgáljuk, hogy az adott aszteroida ütközik-e az ûrhajóval (player a változó neve). Ha ütközik, akkor hívjuk meg a player destroy metódusát, még nem létezik, de nem baj.
 • Írjuk meg a SpaceShipExtended-be a destroy metódust, csak annyit kell tennie, hogy az alive adattagját false-ra állítja (ezt már én létrehoztam és megoldottam, hogy eltûnjön az ûrhajó, ha hamis).

Egy szépséghiba lesz a dologgal, mostantól lehet úgy kezdeni játékot, hogy már rögtön veszítetek (aszteroida van a képrnyõ közepén). Találjatok ki valamit ezellen, például nézzetek bele az AsteroidExtended default konstruktorába ami random rakja le az aszteroidákat és érjétek el, hogy ne tehessen a kérnyõ közepsõ valahányszor valahányas négyzetébe. (SPOILER: pl ha olyan random számokat generált ami nem oké, akkor generáljuk õket újra addig amíg nem jók (ULTRASPOILER: while ciklus))

Reanimator

Tanulmányozzátok kicsit az InputManager osztályt és jöjjetek rá hogyan lehetne megoldani, hogy mondjuk az ENTER lenyomásával újraéledjen az ûrhajó (csak az alive-ot kell true-ra állítani.


További feladatok

Ha jól belenéztek látjátok, hogy az alive csak annyit szabályoz, hogy nem rajzolja ki az ûrhajót, ha hamis és nem tud lõni. A következõ gyakorlaton csinálunk normális Game Over képernyõt és restart gombot. Ezt akár elkezdhetitek azzal, hogy csináltok egy pause billentyût amivel ideiglenesen meg lehet állítani a teljes játékot. Elég hasonló módon meg lehet oldani, mint az alive volt, csak a MainLoop-ban, de lehetséges, hogy az ûrhajó osztályán is kell kicsit módosítani...

Gondolkozhattok inkább azon is, hogy hogyan kellene megoldani, hogy véletlen idõközönként teremjenek új aszteroidák. (Aztán azt is, hogy nehogy a játékos fejére teremjenek.)

Személyes eszközök