Vita:Matematika A2a 2008/1. gyakorlat

A MathWikiből

Csak ki akartam próbálni a gnuplot extensiont ezért megcsináltam a majomnyereg felületet és beraktam ide. Nem baj ugye? Nyariz 2008. február 7., 23:50 (CET)

Nagyon szép lett!

A gnuplotba akárhányszor belefutok, fél óráig hagyom magam szórakoztatni általa, aztán elküldöm melegebb égtájakra. Csodálom a türelmedet. Tudsz mondani jó leírást? Mozo 2008. február 9., 07:54 (CET)

Ez a legjobb függvényábrázoló program amivel találkoztam. Már 2-3 éve használgatom, persze eddig csak egyszerűbb függvényeket ábrázoltattam vele. Szerintem kiindulópontnak érdemes a [1] oldalon a tutorialokat és a példákat nézegetni. A parancsok elég egyértelműek csak elsőre nehéz megjegyezni, hogy na most nekem melyik is kell? De ha lesz rá időm és van rá igény akkor írok egy gyorstalpalót ide a wikire. Nyariz 2008. február 10., 20:38 (CET)

Az igények korlátlan mennyiségben rengelkezésedre állnak -- igen, időből kevesebbünk van :) Mozo 2008. február 10., 20:40 (CET)

Asszem így kell térgörbét rajzoltatni, de azt nem tudom, hogy lehetne ettől szebben ábrázolni Nyariz 2008. március 14., 15:43 (CET)

Ez egy nagyon szép térgörbe! Köszönöm a kódot, használom majd egészséggel. Vajon ha lecserélem u-t t-re miért nem működik--persze mindegy, de ez egy kötött jelű paraméter lenne? Mozo 2008. március 14., 17:06 (CET)

ezt nem nagyon látom át a programban, de úgy értelmezem, hogy a t a paraméter akkor ha 2d-ben ábrázolunk plottal görbét és u,v a paraméterek ha térben splottal. De a t és az u,v mindenképp kötött (szóval nem lehet helyette a,b,c, stb-t írni) Nyariz 2008. március 14., 19:38 (CET)
OK! Értem! Amúgy nagyon béna programnyelv akkor a gnuploté, ha még egy ilyen egyszerű betűfelismerést se tettek bele. De lehet, hogy csak én vagyok ellenséges a "felhasználóbarátságtalan" ábrázolóprogramokkal szemben :) Divat fújni a shell programokra, de vajon használná-e valaki a netet, ha állandóan kilóméterhosszú dos parancsokat kellene adni a számítógépnek (vagy lyukkártyát :)Mozo 2008. március 15., 09:57 (CET)
Igazából a gnuplot egy elég komplex program és a betűk bármilyen változót vagy függvényt is jelölhetnek. "dummy variable t for curves, u/v for surfaces" ez fixen benne van a programban, különben honnan tudná hogy mire gondol az ember t alatt. Szerintem nem kevésbé felhasználóbarát ez a program, mint mondjuk a matlab,maple vagy mathematica és ezek mindegyike shell alapú felhasználói felülettel rendelkezik. Szóval felhasználóbarát ez is, csak megválogatja a barátait:) Az internet használatról meg ez az idézet jut eszembe: "The Internet has evolved from smart people in front of dumb terminals to dumb people in front of smart terminals." Nyariz 2008. március 15., 14:34 (CET)
Jó, világos, hogy a szégyenletes tudatlanságomat próbálom palástolni a gnuplot bántásával. Ennél sokkal fontosabb, hogy Te jól elboldogulsz vele és a tök jó, hogy tudsz is segíteni a használatában, amikor arra van szükség :) A nethsználókkal meg -- ahogy a MathWikit elnézem -- nem az a baj, hogy buták és használják, hanem hogy bután nem használják. Úgy látszik el kell még telnie 1-2 évtizednek, hogy rájöjjenek, hogy mire is jó egy ilyen portál. Mozo 2008. március 15., 21:44 (CET)
Személyes eszközök